Δοκιμή BMW 530e iPerformance

Η BMW Σειρά 5 είναι ένα από τα πλέον καταξιωμένα μοντέλα της premium κατηγορίας και το αυτοκίνητο που έβαλε την οδική ευχαρίστηση στα μεγάλα πολυτελή αυτοκίνητα. Στη νέα έβδομη γενιά της και 45 χρόνια μετά από όταν μας πρωτοσυστήθηκε, είναι πιο πλήρης από ποτέ αφού για πρώτη φορά εκτός των πολλών εκδόσεων βενζίνης και πετρελαίου έχει και plug-in υβριδική έκδοση.

Αυτή όπως είναι λογικό αποτελεί μία… στάση της βαυαρικής μάρκας στο ταξίδι της προς την ηλεκτροκίνηση, καθώς το αυτοκίνητό της συνδυάζει επιτυχημένα τα καλά (αλλά και κάποια κακά) των δύο κόσμων. Πριν δούμε αναλυτικά όμως τη BMW 530e iPerformance να πούμε πως η τιμή της στη χώρα μας είναι στα 67.700 ευρώ. Υψηλή σίγουρα αλλά παράλογη όχι αν αναλογιστείς την τεχνολογία που κουβαλά και προσθέσεις τον παραλογισμό του ελληνικού φορολογικού καθεστώτος (προ φόρων η τιμή της είναι στα 48.635 ευρώ). Εξάλλου η BMW 530e iPerformance διαθέτει όλα τα προηγμένα συστήματα άνεσης και ασφάλειας, χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης αλλά και πλήρες πακέτο εξοπλισμού.

Δείτε εδώ όλες τις δοκιμές των αυτοκινήτων BMW

Από το βενζινάδικο στην πρίζα…

Τα υβριδικά plug-in (επαναφορτιζόμενα) αυτοκίνητα, συνδυάζουν τα καλά των δύο διαφορετικών κόσμων. Του ηλεκτρισμού και του καυσίμου. Και αυτό γιατί μπορείς να μετακινηθείς με μηδέν κατανάλωση και καθόλου εκπεμπόμενους ρύπους αλλά να κάνεις και ταξίδι χωρίς να ανησυχείς για την αυτονομία του αυτοκινήτου σου. Σε αυτό λοιπόν, η BMW 530e iPerformance έχει πετύχει διάνα. Το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για περίπου 45 χιλιόμετρα, αρκεί να μην ξεπεράσει σε ταχύτητα τα 140 χλμ./ώρα (και μιλάμε για ρεαλιστικές συνθήκες), ενώ έχει και ντεπόζιτο 46 λίτρων.

Το υβριδικό σύστημα του γερμανικού σεντάν αποτελείται από τον 2.0 λτ. 4κύλινδρο TwinPower Turbo βενζινοκινητήρα, ο οποίος αποδίδει 184 PS και 290 Nm ροπής. Αυτός συνδυάζεται µε ηλεκτροκινητήρα που είναι τοποθετημένος στο εμπρός μέρος του αυτόματου κιβωτίου Steptronic των οκτώ σχέσεων και αποδίδει 113 ίππους και 250 Nm ροπής. Ο τελευταίος παίρνει ενέργεια από μπαταρία ιόντων λιθίου 9,2 kWh που βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα. Η συνδυαστική ισχύς είναι 252 ίπποι και 420 Nm ροπής. Για την πλήρη φόρτιση των μπαταριών σε πραγματικές συνθήκες χρειάζονται περίπου 5 ώρες από οικιακό δίκτυο χωρίς ταχυφορτιστή (λιγότερο από τρεις ώρες με ταχυφορτιστή), κάτι που θα σας δώσει ηλεκτρική αυτονομία έως 45 χλμ. περίπου.

Φυσικά το στυλ οδήγησης παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς η μπαταρία μπορεί να φορτίσει και εν κινήσει. Max eDrive, Battery Control και Auto eDrive είναι τα τρία διαφορετικά προφίλ που έχει ο οδηγός στη διάθεσή του και φροντίζουν αναλόγως που θα δοθεί προτεραιότητα. Στις επιδόσεις, στην κατανάλωση ή στην φόρτιση της μπαταρίας (μπορείτε να επιλέξετε και το ελάχιστο επίπεδο αποφόρτισής της προκειμένου να τη χρησιμοποιήσεις όποτε εσύ επιθυμείς).

Κορυφαίες επιδόσεις και μηδενική κατανάλωση

Στην πράξη, η BMW 530e iPerformance είναι ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο που προσαρμόζεται 100% στο θέλω σου. Αν αυτό είναι οι επιδόσεις και φροντίσεις να έχεις μπαταρία, τότε το 0-100 χλμ./ώρα έρχεται σε μόλις 6,2 δλ. ενώ η τελική της ταχύτητα φτάνει στα 235 χλμ./ώρα. Και όλα αυτά με μέση πραγματική κατανάλωση 6,8 λτ./100 χλμ. Κατανάλωση που φυσικά μπορεί να είναι μηδενική στην πόλη, εφόσον κινείσαι με μπαταρία. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το αυτοκίνητο χάρη στα 44 γρ./χλμ. CO2 που εκπέμπει σε μεικτό κύκλο, δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας.

Από την άλλη σε καμία περίπτωση δε νιώθεις στην οδήγηση το επιπλέον βάρος (1.845 κιλά ζυγίζει) από τις μπαταρίες. Τα φρένα έχουν πολύ καλή αίσθηση για υβριδικό αυτοκίνητο και όχι μόνο, ενώ το τιμόνι είναι άμεσο και το κιβώτιο ταχύτατο. Στη γενικότερη αίσθηση άνεσης και απομόνωσης από τα εξωτερικά τεκταινόμενα που προσφέρει περισσότερο από ποτέ η νέα Σειρά 5, συμβάλει και η κορυφαία ηχομόνωση που πραγματικά δεν αφήνει κανέναν θόρυβο να περάσει στην καμπίνα. Κάτι που υπογραμμίζει και η ηλεκτρική λειτουργία του αυτοκινήτου κατά την οποία πραγματικά δεν ακούγεται τίποτα στην καμπίνα. Αν τώρα προσθέσεις σε όλα τα παραπάνω και τον κορυφαίο εξοπλισμό και τα χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης (το αυτοκίνητο πάει μόνο του χωρίς να κρατάς το τιμόνι ή να πατάς γκάζι, για περιορισμένο χρόνο), τότε αντιλαμβάνεσαι πως έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο που μας αφήνει να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον.

Ποιοτικό, πολυτελές και high-tech εσωτερικό

Το εσωτερικό της νέας BMW Σειρά 5 εκπέμπει το υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο του αυτοκινήτου από την πρώτη στιγμή. Έτσι λοιπόν, άρχουσα στο νέο ταμπλό που θυμίζει αυτό της μεγαλύτερης Σειρά 7 είναι η μεγάλη οθόνη των 10,25 ιντσών στην κονσόλα, που απεικονίζει το υπερπλήρες μενού για τα συστήματα ψυχαγωγίας, επικοινωνίας, ασφάλειας, συνδεσιμότητας και γενικότερα, για οτιδήποτε σχεδόν αφορά στο αυτοκίνητο.

Μπροστά από τον οδηγό, ξεχωρίζει ο ψηφιακός πίνακας οργάνων που αλλάζει τις ενδείξεις και το χρωματισμό του ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα οδήγησης, ενώ στο ίδιο, υψηλό τεχνολογικό μοτίβο έρχεται και η οθόνη αφής για τον κλιματισμό χαμηλά στην κονσόλα. Μάλιστα το σύστημα πολυμέσων αναγνωρίζει και χειρονομίες και έτσι μπορείτε να ελέγξετε την ένταση του ήχου, την αλλαγή σταθμών κλπ. κουνώντας απλώς το χέρι σας, κάνοντας νοήματα. Η θέση οδήγησης είναι εξαιρετική και αναπαυτική με μεγάλο εύρος ρυθμίσεων, ενώ τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι κορυφαία, ακόμη και με τα στάνταρ της κατηγορίας. Στους χώρους, τέσσερις θα νιώσουν σαν να είναι στο σαλόνι τους, ενώ τρίτος στη μέση του πίσω καθίσματος χωράει αλλά χρειάζεται να θυσιάσει λίγο χώρο λόγω του τούνελ μετάδοσης στο κέντρο του δαπέδου. Όσο για τον χώρο αποσκευών, αυτός είναι στα 410 λίτρα (έχει χάσει 120 λίτρα λόγω μπαταριών).

Δείτε εδώ όλες τις δοκιμές νέων αυτοκινήτων ανά μάρκα

Αλλάζει στις λεπτομέρειες

Η BMW 530e iPerformance δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε εμφάνιση από μία συμβατική BMW Σειρά 5 με μόνο θερμικό μοτέρ. Κάποιες λεπτομέρειες μόνο κάνουν την διαφορά και αυτές είναι φυσικά οι διακριτικά βαμμένες μπλε γρίλιες της μάσκας, το λογότυπο 530e στο πίσω μέρος, τα διακριτικά i χαμηλά στα εμπρός φτερά και το σήμα eDrive στις πίσω κολόνες. Φυσικά οι πολλοί παρατηρητικοί ίσως καταλάβουν τη διαφορά από το πορτάκι στο εμπρός αριστερό φτερό για τη φόρτιση της μπαταρίας, που μοιάζει σαν καπάκι για δεύτερο ρεζερβουάρ καυσίμου.

(+) Τεχνολογία, απόδοση ηλεκτροκινητήρα, απόδοση κινητήρα βενζίνης, ποιότητα κατασκευής, επιδόσεις, κατανάλωση, οδική συμπεριφορά, άνεση, ηχομόνωση, κιβώτιο ταχυτήτων, εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας

(–) Μικρότερο πορτμπαγκάζ σε σχέση με τη συμβατική Σειρά 5, αυτονομία αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια

Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.998
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
8 (αυτόματο)
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
184/5.000 – 6.500
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
290/1.350 – 4.250
Ισχύς ηλεκτροκινητήρα (PS)
113
Ροπή ηλεκτροκινητήρα (Nm)
250
Συνδυαστική ισχύς (PS)
252
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
6,2
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
235
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
1,9
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
44
Εμπρός ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
4.936
Πλάτος (χλστ.)
1.868
Ύψος (χλστ.)
1.483
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.975
Βάρος (κιλά)
1.845
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
410
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
91%
Ασφάλεια παιδιού
85%
Ασφάλεια πεζού
81%
Επικουρικά συστήματα
59%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Αυτόνομη πέδηση
 
Διατήρηση Λωρίδας
 
Έλεγχος τυφλών σημείων
 
Αναγνώριση πινακίδων
 
Αυτόματα φώτα
 
Αυτόματοι υαλοκαθαριστήρες
 
Ψηφιακός πίνακας οργάνων
 
Σύστημα πολυμέσων
 
Κάμερα οπισθοπορείας
 
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
67.700
Get it on Google Play Download on the App Store