Δοκιμή MINI Cooper D 5d

Το σύγχρονο MINI αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και ποθητά αυτοκίνητα ανεξαρτήτως φύλου αλλά και ηλικίας, χάρη στον ξεχωριστό του σχεδιαστικό χαρακτήρα με το ρετρό ντιζάιν, την υψηλή ποιότητα και το ιδιαίτερα ευχάριστο οδηγικό του προφίλ. Το υπάρχον 3ης γενιάς MINI για πρώτη φορά απέκτησε πιο πρακτική 5θυρη έκδοση (τον Ιούνιο του 2014), ενώ δέχτηκε μια ανανέωση στις αρχές του 2018 και απέκτησε πιο μοντέρνα χαρακτηριστικά, χωρίς να αλλοιωθεί το μοναδικό του στιλ. 

Δείτε εδώ όλες τις νέες δοκιμές αυτοκινήτων

Το 5θυρο MINI πωλείται σε τιμές που ξεκινούν από 20.790 ευρώ στην έκδοση One με τον 1.5 λτ. κινητήρα των 102 ίππων (από 19.860 ευρώ το 3θυρο). Μεταξύ των best seller εκδόσεων είναι το Cooper και το πετρελαιοκίνητο Cooper D της δοκιμής, το οποίο κοστίζει από 24.700 ευρώ. Επίσης, υπάρχει το βασικό ντίζελ One D, αλλά και τα κορυφαία στην γκάμα Cooper S και Cooper SD.

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά

Οι αλλαγές που έχουν γίνει στο ανανεωμένο MINI αφορούν το 3θυρο, 5θυρο και Cabrio. Αυτές είναι αρκετά διακριτικές και εστιάζονται στους νέους προσαρμοζόμενους προβολείς LED με λειτουργία Matrix για τη μεγάλη σκάλα (διατίθενται προαιρετικά) ή στους στάνταρ προβολείς αλογόνου με διακοσμητικό black panel, στα νέα πίσω φανάρια LED σε σχέδιο Union Jack (Βρετανική Σημαία), στο νέο λογότυπο MINI, στις νέες ζάντες αλουμινίου και στις νέες εξωτερικές μεταλλικές αποχρώσεις Emerald Grey, Starlight Blue και Solaris Orange.

Εσωτερικό με κορυφαία ποιότητα

Όπως στο αμάξωμα, έτσι και στο εσωτερικό του MINI κυριαρχούν οι πολλές καμπύλες επιφάνειες και τα στρογγυλά σχήματα. Βασικό στοιχείο αποτελεί η μεγάλη οθόνη πληροφοριών στο κέντρο του ταμπλό που ελέγχεται μέσω του περιστροφικού χειριστηρίου MINI Controller, το οποίο βρίσκεται πίσω από τον επιλογέα ταχυτήτων. Κυκλικό σχήμα έχουν ακόμα ο πίνακας οργάνων με το ταχύμετρο και το ημικυκλικό στροφόμετρο, ενώ στρογγυλά είναι πολλά ακόμα στοιχεία στην καμπίνα του MINI.

Δείτε ακόμη: MINI με προνομιακό επιτόκιο και 4 χρόνια ασφάλεια

Ποιοτικά ακολουθεί τα υψηλά πρότυπα της BMW και είναι κορυφαία, όχι μόνο στην κατηγορία του, αλλά συγκριτικά και με πολύ μεγαλύτερα αυτοκίνητα. Η εργονομία ορισμένων χειριστηρίων δεν είναι η καλύτερη δυνατή, ωστόσο η θέση οδήγησης είναι εξαιρετική και ενισχύει την σπορτίφ αίσθηση. Στον τομέα των χώρων, το 5θυρο MINI με μήκος μεγαλύτερο κατά 161 χλστ. (3.982 χλστ.), ύψος κατά 11 χλστ. και μεταξόνιο κατά 72 χλστ. από το 3θυρο MINI, είναι αισθητά πιο ευρύχωρο αλλά χωρίς περίσσιες ανέσεις, τόσο για τις μετακινήσεις 4 ατόμων όσο και για τις αποσκευές (278 λτ.).

Αποδοτικός και ραφιναρισμένος κινητήρας

Το 3κύλινδρο 1.5 λτ. TwinPower Turbo μηχανικό σύνολο πετρελαίου με τους 116 ίππους και τα 270 Nm ροπής που κινεί το MINI Cooper D ταιριάζει γάντι στο αυτοκίνητο, καθώς προσφέρει σβέλτες επιδόσεις, έχει ραφιναρισμένη λειτουργία και κρατά χαμηλά την κατανάλωση. Παρά το γεγονός ότι έχει τρεις κυλίνδρους και είναι ντίζελ, είναι ιδιαίτερα πολιτισμένο και οι επιβάτες δύσκολα θα αντιληφθούν κραδασμούς ή ενοχλητικούς θορύβους στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Σε συνδυασμό με το νέο αυτόματο 7τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Steptronic με το νέου σχεδιασμού επιλογέα και τις άμεσες εναλλαγές των σχέσεων, το μοτέρ παρουσιάζει πολύ καλό τράβηγμα από τις χαμηλές στροφές, είναι πρόθυμο στις εντολές του οδηγού και επιταχύνει σε γοργούς ρυθμούς από στάση (0-100 χλμ./ώρα σε 9,6 δλ.) και εν κινήσει το αμάξωμα των 1.230 κιλών. Οι απαιτήσεις του κινητήρα σε καύσιμο είναι πολύ λογικές, αφού κατά τη διάρκεια της δοκιμής η κατανάλωση βρέθηκε στα 6,3 λτ./100 χλμ.

Χαίρεσαι να το οδηγείς

Το σύγχρονο MINI ανεξαρτήτως τύπου και έκδοσης διακρίνεται για τον εξαιρετικά ευχάριστο και σπορτίφ οδηγικό του χαρακτήρα, δίνοντας την αίσθηση στον οδηγό του ότι γίνεται ένα με το αυτοκίνητο. Τη φιλοσοφία αυτή ακολουθεί φυσικά και το ντίζελ MINI Cooper D, το οποίο είναι fun to drive, ακόμα και σε καθημερινές μετακινήσεις ρουτίνας. Το ιδιαίτερα στιβαρό πλαίσιο σε συνδυασμό με τις σφιχτές σε ρύθμιση ανεξάρτητες αναρτήσεις σε όλους τους τροχούς, το χαμηλό αμάξωμα και το γρήγορο τιμόνι, συνθέτουν ένα αυτοκίνητο που πραγματικά χαίρεσαι να βρίσκεσαι μέσα σε αυτό και να το οδηγείς.

Δείτε ακόμη: Σημαντικές αναβαθμίσεις στα βενζινοκίνητα MINI

Από την άλλη πλευρά η άνεση μέσω και των χαμηλού προφίλ ελαστικών επιβαρύνεται και οι επιβάτες νιώθουν τις διάφορες ανωμαλίες των δρόμων και ειδικά τις πιο ανάγλυφες. Σε γρήγορους ρυθμούς που μπορεί να αναπτύξει και να διατηρήσει εύκολα το MINI Cooper D είναι υποδειγματικά σταθερό στις ευθείες και στις στροφές, όπου η οδική του συμπεριφορά μπορεί να γίνει παιχνιδιάρικη, εύκολα και ελεγχόμενα, ανάλογα με τις ορέξεις και την εμπειρία του οδηγού.

(+) Σχεδίαση, ποιότητα κατασκευής, οδική συμπεριφορά και αίσθηση, λειτουργία κινητήρα, επιδόσεις, κατανάλωση, θέση οδήγησης

(-) Άνεση, χώροι, τιμή

Καύσιμο
Πετρέλαιο
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.496
Κύλινδροι/βαλβίδες
3/12
Ταχύτητες
7 auto
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
116/4.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
270/1.750
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
9,6
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
202
Αστική (λτ./100 χλμ.)
4,5
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
3,6
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
3,9
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
103
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
100,94
Εμπρός ανάρτηση
Γόνατα ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω φρένα
Δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
3.982
Πλάτος (χλστ.)
1.727
Ύψος (χλστ.)
1.425
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.567
Βάρος (κιλά)
1.230
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
278
Αστέρια
(4)
Ασφάλεια ενηλίκου
79%
Ασφάλεια παιδιού
73%
Ασφάλεια πεζού
66%
Επικουρικά συστήματα
56%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
24.700
Get it on Google Play Download on the App Store