Δοκιμή VW Tiguan 1.6 TDI 115 PS R-Line

Η VW διαθέτει μια πληρέστατη γκάμα SUV μοντέλων για κάθε ανάγκη και οικονομικό βαλάντιο, καλύπτοντας έτσι μια ευρεία γκάμα αγοραστών. Στη βάση τοποθετείται το μικρότερο T-Cross, λίγο πιο πάνω συναντάμε το T-Roc, στην καρδιά των VW SUV τοποθετείται το Tiguan, πρόσφατα λανσαρίστηκε το 7θέσιο Tiguan Allspace, ενώ στην κορυφή βρίσκεται το Touareg.

Δείτε ακόμη: VW Tiguan 2.0 BiTDI 240PS: Στην κορυφή των SUV

Μεταξύ αυτών best seller ήταν και παραμένει το Tiguan, το οποίο προσφέρει πληρότητα σε κάθε επίπεδο και δεν βρίσκεται τυχαία στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων SUV στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντίστοιχα και στην Ελλάδα το Tiguan είναι πολύ δημοφιλές, ενώ από τις εκδόσεις που προτιμώνται είναι αυτή με τον κινητήρα πετρελαίου 1.6 TDI. Ειδικά στην έκδοση R-Line προσφέρει ακόμη περισσότερα και διαθέτει πιο σπορτίφ εικόνα, την οποία τονίζουν οι ζάντες αλουμινίου των 19 ιντσών με ελαστικά 255/45, οι πιο δυναμικοί προφυλακτήρες R-Line με το μεγάλο αεραγωγό εμπρός και το διαχύτη πίσω, το πίσω σπόιλερ, οι μαύρες προεκτάσεις στους θόλους των τροχών και τα λογότυπα R-Line στη μάσκα και στα εμπρός φτερά.

Ο εξοπλισμός είναι υπερπλήρης και περιλαμβάνει 7 αερόσακους, σύστημα επιλογής οδηγικού προφίλ & εξατομίκευσης ρυθμίσεων αυτοκινήτου, σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού, αυτόνομη πέδηση, υποβοήθηση μεγάλης σκάλας φώτων, αισθητήρες υποβοήθησης στάθμευσης εμπρός – πίσω, σύστημα επιτήρησης πεζών με ενεργό καπό, σύστημα πολυμέσων με οθόνη αφής 8 ιντσών, όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, 3ζωνικό κλιματισμό και πολλά ακόμη. Η τιμή του Tiguan 1.6 TDI 115 PS R-Line είναι στις 32.000 ευρώ, ενώ στην επίσης πληρέστατη έκδοση Advance κοστίζει 27.680 ευρώ (ξεκινά από τα 25.790 ευρώ το 1.5 TSI 130 PS).

Ποιοτικό, πρακτικό και ευρύχωρο εσωτερικό

Ο θάλαμος των επιβατών του VW Tiguan κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις σε κάθε τομέα που θα αναζητήσει ο υποψήφιος αγοραστής ενός μικρομεσαίου SUV. Αρχικά, με την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής του, αφού είναι προσεγμένη τόσο σε υλικά όσο και σε φινίρισμα και συναρμογή των επιμέρους επιφανειών. Το πάνω μέρος του ταμπλό είναι κατασκευασμένο από μαλακό, αφρώδες πλαστικό, ενώ και τα σκληρά πλαστικά έχουν πολύ καλή υφή και είναι συμπαγή. Σχεδιαστικά, το εσωτερικό του Tiguan με τις λιτές και καθαρές γραμμές του προσφέρει πολύ καλή εργονομία και θέση οδήγησης.

Δείτε ακόμη: VW Tiguan Allspace για Extra Large ανέσεις!

Άριστα παίρνει το εσωτερικό του νέου Tiguan και σε πρακτικότητα, αφού είναι σε θέση να φιλοξενήσει χωρίς πρόβλημα 5 ενήλικες επιβάτες, οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους από 420 λτ. έως 615 λτ. για τις αποσκευές, ανάλογα τη θέση του πίσω στάνταρ διαιρούμενου και συρόμενου κατά 16 εκατοστά πίσω καθίσματος.

Ικανοποιητικός ο 1.6 TDI

O 1.600άρης κινητήρας πετρελαίου που κινεί το Tiguan και έχει απόδοση 115 ίππων και ροπή 280 Nm από τις 1.700 έως τις 2.900 σ.α.λ. ικανοποιεί συνολικά με τα χαρακτηριστικά απόδοσης και λειτουργίας του, ωστόσο υπάρχουν μειονεκτήματα. Το πιο βασικό είναι η έλλειψη δύναμης στις πολύ χαμηλές στροφές, κάτι που γίνεται αισθητό κατά την εκκίνηση ειδικά σε ανηφορικούς δρόμους και στις επιταχύνσεις σε ρυθμούς πόλης. Όμως, στο μεσαίο εύρος των στροφών διαθέτει καλή ισχύ, ενώ στην επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 10,9 δευτερόλεπτα είναι πιο γρήγορο από ανταγωνιστικά μοντέλα. Το αραιής κλιμάκωσης εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο με τον εύχρηστο επιλογέα συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης και του θορύβου σε ταχύτητες ταξιδιού, όμως σε μια ορεινή επαρχιακή διαδρομή ο οδηγός θα χρειάζεται να αλλάζει συχνά ταχύτητες για να κρατήσει τον κινητήρα στη διαθέσιμη ροπή του. Όσον αφορά την κατανάλωση, αυτή σε πραγματικούς ρυθμούς βρέθηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμής στα 6,7 λτ./100 χλμ.

Σταθερό και σίγουρο στο δρόμο

Η σιγουριά και η ασφάλεια που αποπνέει το VW Tiguan στο δρόμο γίνονται άμεσα αντιληπτές από τον οδηγό και σίγουρα θα τον κερδίσουν αμέσως. Το στιβαρό πλαίσιο, η σωστά ρυθμισμένες ανεξάρτητες σε όλους τους τροχούς αναρτήσεις και η ποιοτική κατασκευή, είναι ορισμένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά. Οι 19άρες ζάντες με τα ελαστικά 255/45 είναι μάλλον υπερβολικές για τον κινητήρα και εν μέρει τον πνίγουν, όμως αυξάνουν και άλλο τα επίπεδα πρόσφυσης και αναβαθμίζουν την εμφάνιση του αυτοκινήτου. Από την άλλη πλευρά οι έντονες κυρίως ανωμαλίες των δρόμων γίνονται περισσότερο αισθητές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το αυτοκίνητο είναι κουραστικό.

Δείτε ακόμη: VW Tiguan 1.5 TSI 150 PS με όφελος 1.200 ευρώ

Εξαιρετική είναι η ποιότητα κύλισης και συμβάλλει με την σειρά της στην άνεση που απολαμβάνουν οι επιβάτες σε ένα ταξίδι. Η σταθερότητα που παρουσιάζει το αμάξωμα του Tiguan κινούμενο στους αυτοκινητόδρομους σε υψηλές ταχύτητες είναι πολύ καλή, όπως και σε διαδρομές με στροφές. Εκεί, οι κλίσεις του αμαξώματος είναι σχετικά μικρές και τα περιθώρια πρόσφυσης υψηλά, ενώ το ESP επεμβαίνει άμεσα μόλις διαγνώσει τάση απώλειας πρόσφυσης. Στα σημαντικά πλεονεκτήματα του Tiguan ανήκουν ακόμη τα δυνατά και αποτελεσματικά φρένα. Το τιμόνι από την πλευρά του με την ηλεκτρική υποβοήθηση έχει ικανοποιητικό βάρος και αίσθηση.

(+) Ποιότητα κατασκευής, χώροι για επιβάτες και αποσκευές, πρακτικότητα, οδική συμπεριφορά, εξοπλισμός

(-) Δύναμη κινητήρα στις χαμηλές στροφές, τιμή

Καύσιμο
Πετρέλαιο
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.598
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
6
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
115/2.900-4.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
280/1.700-2.900
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
10,9
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
185
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
6,1
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
160
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
296
Εμπρός ανάρτηση
Γόνατα ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω φρένα
Δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρομηχανική
Μήκος (χλστ.)
4.490
Πλάτος (χλστ.)
1.859
Ύψος (χλστ.)
1.654
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.677
Βάρος (κιλά)
1.420
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
420-615
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
96%
Ασφάλεια παιδιού
84%
Ασφάλεια πεζού
72%
Επικουρικά συστήματα
68%
ESP
 
Αερόσακοι
7
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
32.000
Get it on Google Play Download on the App Store