Δοκιμή Volvo XC60 T8 Twin Engine 390 hp

Το νέο Volvo XC60 είναι το παγκόσμιο αυτοκίνητο της χρονιάς και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σας εντυπωσιάσει, εμείς το δοκιμάζουμε στην έκδοση T8 που είναι και η κορυφαία στην γκάμα του. Μία έκδοση που έχει να επιδείξει οικολογικό χαρακτήρα αλλά και εξαιρετικές επιδόσεις, καθώς είναι υβριδική και αποδίδει 390 ίππους, ενώ εφοδιάζεται με τετρακίνηση και αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων.

Όσο για τον εξοπλισμό του, αυτός τα έχει όλα τόσο σε επίπεδο άνεσης όσο και ασφάλειας, με τα συστήματα τελευταίας γενιάς να είναι παρόντα και να αποτελούν έναν… συνοδηγό τεχνολογίας. Και όλα αυτά με την τιμή του να ξεκινά από τα 62.780 ευρώ, η οποία μπορεί να ακούγεται υψηλή, όμως αν αναλογιστείς τι σου προσφέρει το μεσαίο SUV από τη Σουηδία τότε σίγουρα θα αλλάξεις γνώμη. Ας δούμε όμως αναλυτικά το Volvo XC60.

Δείτε εδώ όλες τις δοκιμές αυτοκινήτων ανά μάρκα

Τυπικό δείγμα σουηδικής σχεδίασης

Κοιτάζοντας το Volvo XC60 δεν θα ξαφνιαστείς ούτε ευχάριστα, ούτε δυσάρεστα. Ο σχεδιαστικός εντυπωσιασμός ή αιφνιδιασμός αν θέλετε, δεν είναι το ζητούμενο στο συγκεκριμένο μοντέλο εξάλλου και μάλλον δεν ήταν ποτέ το χαρακτηριστικό των Σουηδών σχεδιαστών. Το αυτοκίνητο θα λέγαμε πως είναι τυπικό δείγμα της σύγχρονης σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Volvo. Εμπρός η μεγάλη μάσκα και τα LED φώτα κυριαρχούν, στο πλάι οι γραμμές είναι «καθαρές» χωρίς φλύαρα νεύρα, ενώ πίσω τα φώτα σε σχήμα L είναι το σήμα κατατεθέν και ακολουθούν από κοντά οι δύο χρωμιωμένες απολήξεις της εξάτμισης. Οι μεγάλες διαστάσεις του αμαξώματος φυσικά δεν κρύβονται, καθώς το μήκος του είναι στα 4.688 χλστ., ενώ πλάτος και ύψος είναι στα 1.902 και 1.658 χλστ. αντίστοιχα.

Πολυτέλεια και τεχνολογία

Η πολυτέλεια και η τεχνολογία είναι τα κύρια γνωρίσματα της καμπίνας του Volvo XC60. Τα υλικά είναι προσεγμένα και με καλή συναρμογή, ενώ τόσο στην όψη όσο και στην αφή ικανοποιούν. Οι χρωματικοί συνδυασμοί είναι προσεκτικά επιλεγμένοι και δημιουργούν ένα όμορφο και ξεκούραστο στο μάτι σύνολο. Παράλληλα τα σημαιάκια της Σουηδίας στα καθίσματα και o χειροποίητος κρυστάλλινος λεβιές ταχυτήτων Orrefors, είναι η επιτομή της κομψότητας. Η εργονομία είναι καλά μελετημένη και η κάθετη οθόνη αφής (θυμίζει τάμπλετ) Sensus θέλει λίγη μελέτη για να μάθεις τις πολλές λειτουργίες της. Από εκεί και έπειτα είναι παιχνιδάκι το να χειριστείς τα πάντα από αυτήν. Αν πάντως δεν είσαι της τεχνολογίας μάλλον θα χρειαστείς… σεμινάρια και πολύ διάβασμα μέχρι να τα καταφέρεις.

Η θέση οδήγησης είναι αναπαυτική και με καλή περιμετρική ορατότητα, ο χώρος είναι πολύ άνετος για έως πέντε επιβάτες (μόνο το τούνελ πατώματος θα ενοχλήσει τα πόδια του μεσαίου πίσω επιβάτη), ενώ το πορτμπαγκάζ είναι στα 468 λίτρα (1.395 λίτρα με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος).

Κορυφαίες επιδόσεις με ασύλληπτη οικονομία

Ο κινητήρας στη συγκεκριμένη έκδοση του Volvo XC60 T8 Twin Engine είναι 2.0 λτ. και αποδίδει 303 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και 400 Nm ροπής από τις 2.200 έως και τις 5.400 σ.α.λ. Σε συνεργασία με το ηλεκτρικό μοτέρ (αποδίδει την ισχύ των 88 ίππων και των 240 Nm ροπής στους πίσω τροχούς, καθιστώντας έτσι το αυτοκίνητο τετρακίνητο) η ισχύς φτάνει έως τους 391 ίππους ίππους και στα 640 Nm ροπής. Συνδυασμένος με το ομαλό στις αλλαγές αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων Geartronic (διαθέτει και χειροκίνητη λειτουργία με χειριστήρια στο τιμόνι) για το 0-100 χλμ./ώρα χρειάζεται 5,5 δλ. ενώ η τελική του ταχύτητα είναι 230 χλμ./ώρα. Και το μαγικό σε όλα αυτά είναι πως η μέση πραγματική κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 8,6 λίτρα/100 χλμ. Φανταστική επίδοση αν αναλογιστεί κανείς πως μιλάμε για ένα αυτοκίνητο το οποίο ζυγίζει 2.118 κιλά!

Εντυπωσιακό όμως είναι και στην πράξη το Volvo XC60 T8 Twin Engine, καθώς το πρόγραμμα αμιγούς ηλεκτροκίνησης Pure δίνει προτεραιότητα στην ηλεκτροκίνηση με μηδενικές εκπομπές και αυτονομία έως 50 χιλιόμετρα, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τις καθημερινές μετακινήσεις. Στο πρόγραμμα Hybrid, χρησιμοποιείται τόσο το ηλεκτρικό μοτέρ όσο και ο βενζινοκινητήρας για να βελτιστοποιηθεί η άνεση, οι επιδόσεις και η κατανάλωση καυσίμου. Το πρόγραμμα Power χρησιμοποιεί όλη τη διαθέσιμη ισχύ για να μεγιστοποιηθούν οι επιδόσεις. Το πρόγραμμα AWD ενεργοποιεί την τετρακίνηση ώστε να επενεργεί συνεχώς για καλύτερη πρόσφυση, ενώ για οδήγηση σε πολύ κακό οδόστρωμα σε ταχύτητες κάτω από 50 χλμ./ώρα υπάρχει το πρόγραμμα Off road. Με τη μπαταρία γεμάτη (γεμίζει είτε κατά την οδήγηση από τη λειτουργία του βενζινοκινητήρα ή από οικιακό δίκτυο μέσω του ειδικού καλωδίου), η κατανάλωση μπορεί να πέσει πολύ χαμηλά έως και να είναι μηδενική.

Προτεραιότητα στην άνεση

Η αλήθεια είναι πως μπορεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις του Volvo XC60 T8 Twin Engine να σε προϊδεάζουν για σπορ οδική συμπεριφορά, παρόλα αυτά, οι μηχανικοί της Volvo έχουν δώσει προτεραιότητα στην άνεση και το αυτοκίνητο στο κάνει ξεκάθαρο από τα πρώτα χιλιόμετρα. Η μπροστινή ανάρτηση με διπλά ψαλίδια αλουμινίου και η πίσω πολλαπλών συνδέσμων δεν μπορούν να κρύψουν την δυσκολία τους να χειριστούν το βάρος του αυτοκινήτου. Έτσι, οι κλίσεις στις στροφές είναι έντονες και θέτουν τα όρια στον οδηγό στη γρήγορη οδήγηση. Το XC60 στη συγκεκριμένη έκδοση σε παρασύρει με την ποιοτική κύλισή του και την άριστα ηχομονωμένη καμπίνα του στο δικό του ρυθμό και αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα σε χαλάσει…

Δείτε εδώ όλες τις δοκιμές αυτοκινήτων Volvo

(+) Άνεση, ποιότητα κατασκευής, ηχομόνωση, τεχνολογία, κατανάλωση, επιδόσεις, προγράμματα οδήγησης, εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας, χώροι επιβατών, πορτμπαγκάζ, αυτονομία ηλεκτρικής κίνησης

(-) Αίσθηση φρένων, αίσθηση τιμονιού, δυναμικά οδικά χαρακτηριστικά

Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.967
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
8
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
303/6.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
400/2.200 - 5.400
Ισχύς ηλεκτροκινητήρα (PS)
88
Ροπή ηλεκτροκινητήρα (Nm)
240
Συνδυαστική ισχύς (PS)
407
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
5,5
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
230
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
2,1
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
49
Εμπρός ανάρτηση
Διπλά ψαλίδια, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
4.688
Πλάτος (χλστ.)
1.902
Ύψος (χλστ.)
1.658
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.865
Βάρος (κιλά)
2.118
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
468
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
98%
Ασφάλεια παιδιού
87%
Ασφάλεια πεζού
76%
Επικουρικά συστήματα
95%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
62.780
Get it on Google Play Download on the App Store