Δοκιμή BMW M2 Coupe M-DCT 370 PS (+videos)

Η BMW Μ2 Coupe είναι αυτή την στιγμή το μικρότερο μοντέλο του M Division και προφανώς το πιο προσιτό, αλλά και το πρώτο σε πωλήσεις M το 2017. Βέβαια για τις δυνατότητές της είναι άδικο να τη χαρακτηρίζουμε μικρή ή προσιτή. Αφήνει όμως με τον καλύτερο τρόπο το στίγμα της και σίγουρα όποιος την εμπιστευτεί και την αγοράσει δεν υπάρχει περίπτωση να επιλέξει ξανά κάτι άλλο εκτός από BMW M και αυτός είναι ο στόχος της, ως εισαγωγικό μοντέλο του M Division.

Δείτε ακόμη: Όλες οι νέες δοκιμές αυτοκινήτων με ένα κλικ

Σύμφωνα με τους Γερμανούς του M Division τα αυτοκίνητα που φέρνουν το συγκεκριμένο λογότυπο είναι αυτά που τους εκφράζουν και αν ήταν στο χέρι τους, όλα τα αυτοκίνητα της BMW θα ήταν έτσι… Δεν γίνεται όμως κάτι τέτοιο όπως εύκολα αντιλαμβανόμαστε, καθώς υπάρχουν και οι οδηγοί που θέλουν λιγότερη δύναμη, πιο διακριτική εμφάνιση και σίγουρα πιο χαμηλό κόστος κτήσης (κοστίζει 78.480 ευρώ και με το αυτόματο κιβώτιο 84.095 ευρώ) και χρήσης. Τα μοντέλα BMW M λοιπόν απευθύνονται σε αυτούς που θέλουν και κυρίως μπορούν να έχουν ένα τέτοιο αυτοκίνητο και η M2 μπορεί να είναι η μικρότερη M σε δυνατότητες, όμως πραγματικά συγκλονίζει. Δεν είναι εξάλλου λίγοι αυτοί που την έχουν χαρακτηρίσει μία σύγχρονη BMW M3 E30 (αν και η BMW την θεωρεί απόγονο της BMW 2002 Turbo), καθώς οι μαζεμένες διαστάσεις της (μήκος 4.468 χλστ.) και τα πρησμένα φτερά κάνουν αναπόφευκτο τον συνειρμό.

Κολασμένη εμφάνιση

Όπως οφείλει κάθε μοντέλο του M Division, έτσι και η BMW M2 Coupe διαφέρει αισθητά από τις απλές BMW Σειρά 2, από όποια πλευρά και αν την κοιτάξεις. Φυσικά μιλάμε ξεκάθαρα για ένα κουπέ αμάξωμα δύο θυρών, με αρκετά πιο έντονη κλίση οροφής στο πίσω μέρος, το πλάτος του οποίου (1.854 χλστ.) τονίζεται από τα φαρδύτερα φτερά τόσο εμπρός όσο και πίσω. Οι προφυλακτήρες είναι ανασχεδιασμένοι, με τον εμπρός να διαθέτει μεγάλες εισαγωγές αέρα, υπάρχει διακριτική αεροτομή στο καπό του χώρου αποσκευών, ενώ ο διαχύτης χαμηλά κάτω στο πίσω μέρος συνοδεύεται όπως πάντα από δύο διπλές απολήξεις εξάτμισης. Προφανώς και το σήμα M δίνει το παρόν τόσο εμπρός όσο και πίσω, ενώ οι ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών είναι πανέμορφες, δυναμικές και αφήνουν να φανούν οι επιβλητικές μπλε δαγκάνες των φρένων, με τις εμπρός να έχουν και αυτές επάνω τους το σήμα M.

Διακριτική, ποιοτική και δυναμική καμπίνα

Το εσωτερικό της BMW M2 Coupe σίγουρα δεν είναι τόσο… προκλητικό όσο το αμάξωμα σχεδιαστικά και οι διαφοροποιήσεις του είναι πιο ήπιες. Η σχεδίαση δεν αλλάζει σε σχέση με μία «απλή» BMW Σειρά 2 παρά μόνο στα επιμέρους χαρακτηριστικά. Με απλά λόγια λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα εσωτερικό το οποίο είναι άκρως ποιοτικό και συμπαγές σε συναρμολόγηση, με χώρους ικανοποιητικούς για τους εμπρός και αποδεκτούς (ειδικά για το αμάξωμα της M2 Coupe) για δύο ενήλικες πίσω. Οι ψηλοί πάντως ίσως έχουν ένα πρόβλημα με τον «αέρα» για το κεφάλι τους στο πίσω κάθισμα. Γενικώς, το μαύρο χρώμα επικρατεί και όχι άδικα, καθώς υπογραμμίζει τον οδηγικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον απλό αλλά περιεκτικό πίνακα οργάνων. Το τιμόνι είναι τριάκτινο, δερμάτινο φυσικά, με ραφές στα χρώματα του M Division, ενώ υπάρχουν και επενδύσεις από ανθρακόνημα. Η θέση οδήγησης αν και έχει μεγάλο εύρος ρυθμίσεων και εξαιρετική πλευρική στήριξη, δεν κατεβαίνει όσο χαμηλά θα έπρεπε για ένα σπορ αυτοκίνητο. Από την άλλη και στην BMW M2 θα βρούμε το γνώριμο πλέον σύστημα πολυμέσων i-Drive, στην αναβαθμισμένη του έκδοση, μέσω του πιεζοπεριστροφικού μοχλού από τον οποίο ελέγχεις τα πάντα, με τις ενδείξεις να προβάλλονται στην έγχρωμη οθόνη στο ταμπλό. Αφήσαμε για το τέλος τον χώρο αποσκευών ο οποίος είναι στα 390 λίτρα.

Δεν μπορείς να αντισταθείς

Πίσω από την επιθετική μάσκα με τις κάθετες γρίλιες, βρίσκεται ο αλουμινένιος 6κύλινδρος σε σειρά κινητήρας TwinPower Turbo, χωρητικότητας 3.0 λτ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μοτέρ σε απόδοση και λειτουργία, το οποίο έχει τις ρίζες του στις M3/M4 και προικίζεται με όλες τις τεχνολογίες της BMW όπως το Valvetronic και το διπλό Vanos. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αποδίδει 370 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. και 500 Nm ροπής από τις 1.400 έως και τις 5.560 σ.α.λ. Η απόκρισή του στο βύθισμα του γκαζιού είναι αρκετά άμεση, ενώ ένα μικρό σκαλοπάτι στην ροπή το νιώθεις κάπου στις 1.500 σ.α.λ. όταν και η ροπή φτάνει στο μέγιστό της σημείο. Δεν έχεις τον απόλυτο έλεγχο που θα είχες με ένα ατμοσφαιρικό μοτέρ και χρειάζεται μία εξοικείωση, αλλά μόλις συνηθίσεις τον τρόπο απόδοσης του κινητήρα τότε θα γίνει ο καλύτερός σου σύμμαχος. Και δεν είναι ο μόνος που έχεις όταν βρίσκεσαι στην θέση του οδηγού της BMW M2, καθώς το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη M-DCT με τις 7 ταχύτητες (και paddles στο τιμόνι που πάντως θα τα θέλαμε σταθερά και όχι να γυρίζουν μαζί με την στεφάνη) είναι εξαιρετικά γρήγορο και κάθε φορά που ανεβάζεις σχέση υπό πλήρη επιτάχυνση, νιώθεις πως το αυτοκίνητο αποκτά περισσότερη ιπποδύναμη, συνεχίζοντας αδιάκοπα το έργο του προς τα 250 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας (περιορισμένη ηλεκτρονικά φυσικά).

Όσον αφορά στο 0-100 χλμ./ώρα αυτό έρχεται σε 4,3 δλ. Φυσικά, το Driving Experience Control είναι παρών και επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει ανάμεσα από τα συστήματα Comfort, Sport και Sport Plus, με το τελευταίο να είναι και το πρόγραμμα που σε μαγεύει με τον ήχο των εξατμίσεων. Αν πάλι θέλεις ένα πιο… καθημερινό σετάρισμα δεν έχει να παρά να επιλέξεις το πρόγραμμα Comfort. Όπως και να έχει ο ήχος της εξάτμισης σε cold start είναι υπέροχος και όσο οι στροφές ανεβαίνουν γίνεται υπέροχα τρομακτικός, ειδικά για όσους είναι απέξω (δεν έχετε παρά να τον ακούσετε στο video πιο κάτω).

Εξαφανίζεται στον δρόμο…

Τα πραγματικά καλά αυτοκίνητα είναι αυτά που… εξαφανίζονται όταν τα οδηγείς. Και δεν εννοούμε λόγω της ταχύτητάς τους μόνο. Είναι αυτά που τα οδηγείς και σε κάνουν να νιώθεις πως είσαι εσύ και ο δρόμος και τίποτα άλλο. Πως επιταχύνεις με την σκέψη, φρενάρεις με τις σόλες των παπουτσιών σου και στρίβεις με το βλέμμα! Και η BMW M2 Coupe τα καταφέρνει όλα τέλεια. Το σύνολο είναι εξαιρετικό και υπάκουο, με ακριβές και γρήγορο τιμόνι και με μια ανάρτηση που επιτρέπει ακαριαίες αντιδράσεις ακόμη και σε ακραία μεταφορά φορτίου (πχ. απότομη αλλαγή λωρίδας). Η άνεση φυσικά έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα από τις αλουμινένιες ανεξάρτητες αναρτήσεις με την σφιχτή ρύθμιση, αλλά για αυτοκίνητο με σπορ προσανατολισμό και ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών είναι σε καλό επίπεδο. Το καλύτερο όμως δεν είναι άλλο από την κίνηση στον πίσω άξονα και φυσικά το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό Active M differential που δεν αφήνει τίποτα από την δύναμη να πάει χαμένο και καθιστά το αυτοκίνητο ικανό να «ζωγραφίζει» για πλάκα… όντας παράλληλα βιδωμένο στην άσφαλτο. Από την άλλη τα φρένα με τις 4πίστονες δαγκάνες μπροστά και τις 2πίστονες πίσω είναι εξαιρετικά. Όσο προοδευτικά χρειάζεται και ακούραστα στο πλευρό του οδηγού.

Διαβάστε επίσης: Δοκιμή BMW 420d Gran Coupe

Την εποχή της ηλεκτροκίνησης, των SUV και των αυτόνομων αυτοκινήτων, τέτοια μοντέλα είναι πολυτέλεια η οποία αργά η γρήγορα θα εκλείψει. Αν έχεις πάθος την οδήγηση, η BMW M2 θα σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου, είτε γιατί δεν μπορείς να την έχεις… είτε γιατί την έχεις και θες να την οδηγείς συνέχεια! Μπράβο στη BMW που επιμένει να βγάζει τέτοια μοντέλα ακόμη και σήμερα και ελπίζουμε να συνεχίσει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμη!

(+) Απόδοση κινητήρα, κράτημα, οδική συμπεριφορά, αίσθηση τιμονιού, φρένα, εμφάνιση, εξοπλισμός, επιδόσεις, κιβώτιο, ήχος

(-) Ύψος θέσης οδήγησης, όχι σταθερά paddles, χώρος για το κεφάλι των πίσω επιβατών

Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
2.979
Κύλινδροι/βαλβίδες
6/24
Ταχύτητες
7 auto
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
370/6.500
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
500/1.400 – 5.560
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
4,3
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
250
Αστική (λτ./100 χλμ.)
10,5
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
6,4
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
7,9
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
185
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
514,3
Εμπρός ανάρτηση
Διπλά ψαλίδα, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Πολλαπλών συνδέσμων, αντ. δοκός
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
4.468
Πλάτος (χλστ.)
1.854
Ύψος (χλστ.)
1.410
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.693
Βάρος (κιλά)
1.595
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
390
ESP
 
Αερόσακοι
6
Ηλεκτρικά παράθυρα
2
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
78.480
Get it on Google Play Download on the App Store