Γνωρίζετε ποια φώτα έχει κάθε αυτοκίνητο;

Κάθε αυτοκίνητο διαθέτει στο εμπρός και πίσω μέρος του αμαξώματός του τα φωτιστικά σώματα ή φανάρια όπως είναι ευρέως γνωστά, τα οποία διαθέτουν επιμέρους τμήματα. Ανεξαρτήτως σχεδιασμού και μεγέθους, το κάθε ένα από αυτά έχει και κάποιο σκοπό, είτε για να φωτίζει το δρόμο το βράδυ ή για να προειδοποιεί τους οδηγούς των άλλων οχημάτων για την πορεία και τις κινήσεις μας.

Δείτε ακόμη: Τι βλάβες προκαλούνται με λίγο καύσιμο στο ρεζερβουάρ;

Κάποιοι σίγουρα θα μπερδεύουν για παράδειγμα τα φώτα διασταύρωσης με τα πορείας ή και τα φώτα ημέρας που διαθέτουν πλέον όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά και σύμφωνα με τον ΚΟΚ ποια είναι τα φώτα κάθε οχήματος και πως πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Φώτα θέσης μπροστά (μικρά): Τα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να διακρίνεται αυτό και τo πλάτος του από μπροστά.

Φώτα πορείας (μεγάλα): Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για φωτισμό της oδoύ σε μεγάλη απόσταση μπροστά του.

Φώτα διασταύρωσης (μεσαία): Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για τo φωτισμό της oδoύ μπροστά από τo όχημα και τα oπoία δεν προκαλούν θάμβωση ή δυσχέρεια στους οδηγούς που έρχονται αντίθετα και στους λοιπούς χρήστες της oδoύ.

Φώτα στάθμευσης: Τα φώτα που χρησιμοποιούνται για να δεικνύουν την παρουσία σταθμευμένου οχήματος. Αυτά μπορούν να αντικαθιστούν τα εμπρόσθια και τα οπίσθια φώτα θέσης.

Δείτε ακόμη: Τι να προσέξετε κατά τον ανεφοδιασμό με καύσιμο

Φώτα ημέρας: Τα φώτα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας για να καθιστούν ένα όχημα περισσότερο ορατό από μπροστά, όταν το όχημα είναι εν κινήσει.

Φώτα δείκτη κατεύθυνσης (φλας): Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να προειδοποιούν τους λοιπούς χρήστες της oδoύ ότι o οδηγός πρόκειται να αλλάξει κατεύθυνση προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά.

Φώτα έκτακτης ανάγκης (σύστημα φωτεινού συναγερμού): Tα φώτα του οχήματος που αναβοσβήνουν και χρησιμοποιούνται όταν τo όχημα έχει ακινητοποιηθεί και δημιουργείται κίνδυνος για τους τρίτους από την ακινησία του οχήματος.

Φώτα θέσης πίσω (μικρά): Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να διακρίνεται αυτό και τo πλάτος του από πίσω.

Φώτα ομίχλης: Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του φωτισμού της oδoύ σε περιπτώσεις ομίχλης, χιονόπτωσης, ραγδαίων βροχών, νεφών, καπνού ή κονιορτού.

Φώτα οπισθοπορείας: Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για τo φωτισμό της oδoύ πίσω από τo όχημα και τα oπoία προειδοποιούν ότι τo όχημα θα κινηθεί ή κινείται προς τα πίσω.

Δείτε ακόμη: Πως «μπουκώνει» γρήγορα ένας ντίζελ κινητήρας;

Φώτα τροχοπέδησης (φρένων): Tα φώτα του οχήματος που χρησιμοποιούνται για να ειδοποιούν αυτούς που κινούνται πίσω από τo όχημα ότι o οδηγός τροχοπεδεί (φρενάρει).

Get it on Google Play Download on the App Store