Πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ισχύ στον κινητήρα; (+video)

9

Υπάρχει ένας μύθος μεταξύ των «βενζινοαίματων», που αναφέρει πως ένας κινητήρας χάνει 1 άλογο ανά έτος λειτουργίας. Για παράδειγμα, ένα VW Golf 1.4 TSI 140 PS του 2008, σήμερα αποδίδει 129 ίππους – με δεδομένο, πάντα, πως απέδιδε 140 άλογα (και όχι παραπάνω, ή λιγότερο) όταν ήταν καινούργιο. Αόριστη άποψη, όμως η αλήθεια είναι πως τα «γηρατειά» όντως –από ένα σημείο και μετά- ελαττώνουν την απόδοση του κινητήρα. Μπορούμε να τον κάνουμε να ξανανιώσει;

Δείτε ακόμα: Χρειάζεται ζέσταμα ο κινητήρας; (+video)

Ο Jason Plato, της γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής Fifth Gear, αποφάσισε να ξεδιαλύνει το μυστήριο και να μοιράσει απαντήσεις. Στον ρόλο του «πειραματόζωου», ένα VW Corrado VR6. Το 1995, την τελευταία χρονιά παραγωγής του, το κορυφαίο κουπέ της VW απέδιδε 190 ίππους στις 5.800 σ.α.λ. και 245 Nm στις 4.800 σ.α.λ. Έπειτα από 24 χρόνια, η δυναμομέτρηση του Άγγλου έδειξε 177 άλογα – ήτοι 13 ίπποι λιγότεροι και όχι 24, όπως επιτάσσει ο αστικός μύθος. Οπότε ευθύς εξαρχής, το πρώτο σκέλος της εξέτασης καταρρίπτεται. Το θέμα, τώρα, είναι αν ο κινητήρας μπορεί να επανέλθει στα στάνταρ που είχε με ελάχιστα χιλιόμετρα στην πλάτη.

Η παροχή καθαριστικού στο κύκλωμα της βενζίνης, παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα, αυξάνοντας την ισχύ κατά 6 ίππους! Η αλλαγή φίλτρων και λαδιού έδωσε 2 επιπλέον άλογα, φτάνοντας συνολικά τα 185.4! Το μόνο που μένει να εξακριβωθεί, είναι κατά πόσο ο V6 των 2.8 λίτρων μπορεί να εμφανίσει τα 190 άλογα. Τελικά, με την αντικατάσταση των μπουζί και των πολλαπλασιαστών το δυναμόμετρο έδειξε 188,7 ίππους. Μόλις 1,3 άλογα λιγότερο σε σχέση με το εργοστασιακό νούμερο!

Διαβάστε επίσης: Πόσο επικίνδυνα είναι τα «πειράκια» στους κινητήρες; (+video)

Οπότε με στοργή, φροντίδα και σχολαστική συντήρηση, η «καρδιά» του αυτοκινήτου μας μπορεί να χτυπάει το ίδιο δυνατά, όπως όταν ήταν βιτρίνα. Ποιοι είναι όμως οι κύριοι λόγοι για τους οποίους κάποια από τα άλογα του κινητήρα και τα Nm της ροπής του μας εγκαταλείπουν; Δείτε εδώ τους δέκα πιο βασικούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό.