Σταματάμε στο πορτοκαλί φανάρι ή όχι; Τι λέει ο Κ.Ο.Κ.

Λίγο – πολύ οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι οδηγοί έχουν περάσει με πορτοκαλί το φανάρι, είτε γιατί δεν πρόλαβαν να φρενάρουν βλέποντάς το να ανάβει, ή γιατί ενώ το είδαν από μακριά τελικά επιτάχυναν και πέρασαν με… βαθύ κόκκινο. Τι αναφέρει όμως ο Κ.Ο.Κ. για το πορτοκαλί ή μάλλον για το κίτρινο φανάρι όπως αναφέρεται, αλλά και για το πράσινο και κόκκινο φανάρι; Δείτε αναλυτικά παρακάτω:

Διαβάστε ακόμη: Τι βλάβες προκαλούνται με λίγο καύσιμο στο ρεζερβουάρ;

• Πράσινο σταθερό φως κυκλικής μορφής: O οδηγός προχωρεί κατευθείαν μπροστά ή στρίβει προς τα δεξιά ή αριστερά, εκτός αν άλλο σήμα ή πινακίδα απαγορεύει την κατευθείαν κίνηση ή στροφή. O οδηγός υποχρεούται, και αν ακόμη o φωτεινός σηματοδότης δείχνει πράσινο φως, κινούμενος κατευθείαν μπροστά, να παραχωρεί προτεραιότητα σε άλλο όχημα ή πεζό που κινείται ακόμη από προηγούμενη σηματοδότηση, στρίβοντας δε να παραχωρεί προτεραιότητα στους πεζούς, οι οποίοι κινούνται στην οδό στην οποία πρόκειται να εισέλθει.

• Ερυθρό σταθερό φως κυκλικής μορφής: O οδηγός υποχρεούται να σταματήσει προ της ειδικής γραμμής διακοπής αυτής ή, αν δεν υπάρχει τέτοια, σε αρκετή απόσταση από το σηματοδότη, ώστε η σηματοδότηση να είναι σε αυτόν ευχερώς ορατή, να παραμένει δε σε στάση μέχρις ότου ανάψει το πράσινο φως. Επίσης υποχρεούται να μην εισέρχεται στον οδικό κόμβο ούτε να κινείται πάνω στις διαβάσεις πεζών, εάν o σηματοδότης είναι τοποθετημένος στο μέσο ή στην απέναντι πλευρά του κόμβου.

• Κίτρινο σταθερό φως κυκλικής μορφής: O οδηγός υποχρεούται να σταματήσει, όπως και προ ερυθρού φωτός, εκτός αν βρίσκεται τόσο κοντά στο σηματοδότη, ώστε να μην μπορεί να κάμει αυτό ασφαλώς.

Διαβάστε ακόμη: Σωστό ή λάθος να φρενάρεις με τον κινητήρα; (+video)

Επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι για την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη το πρόστιμο είναι 700 ευρώ μαζί με αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και στοιχείων οχήματος για 20 μέρες. Ωστόσο, για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1.400 και 2.100 ευρώ αντίστοιχα. Εδώ να σημειώσουμε ότι με ετήσιο εισόδημα του παραβάτη κάτω από τα 50.000 ευρώ δεν υπάρχει καμία προσαύξηση, από 50.000 έως 100.000 ευρώ το πρόστιμο διπλασιάζεται και πάνω από το όριο των 100.000 το πρόστιμο τριπλασιάζεται.

Get it on Google Play Download on the App Store