Δοκιμή Kia Rio 1.2 5d

Το νέο Kia Rio έχει αφήσει στο παρελθόν τη μετριότητα, προβάλλοντας πλέον μια ολοκληρωμένη και «ώριμη» εικόνα. Πράγματι βλέποντας το νέο Rio δείχνει πολύ ελκυστικό και με δυναμισμό, παραπέμποντας σε αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας, αλλά με τιμές ιδιαίτερα ελκυστικές και άκρως ανταγωνιστικές, που ξεκινούν από τις 10.960 ευρώ.

Μοντέρνο και με καλούς χώρους εσωτερικό

Το μοντέρνο στυλ στο εξωτερικό μέρος του Rio κάνει αισθητή την παρουσία του και στην καμπίνα. Παράλληλα οι άνθρωποι της Kia φαίνεται πως έχουν δώσει μεγάλη έμφαση και στη λειτουργικότητα της καμπίνας αλλά και στα ποιοτικά υλικά (μαλακό πλαστικό στο ταμπλό) που ανταποκρίνονται και με το παραπάνω στα δεδομένα της κατηγορίας. Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις αφήνουν το φινίρισμα, η συναρμολόγηση αλλά και η σωστή τοποθέτηση των επιμέρους διακοπτών και χειριστηρίων που είναι σχεδόν στο σύνολό τους εύκολα προσβάσιμα από τον οδηγό. Σε επίπεδο χώρων, οι 2 ή και 3 πίσω επιβάτες του Rio θα φιλοξενηθούν δίχως ιδιαίτερες δυσκολίες, ενώ με διαθέσιμο όγκο 288 λίτρων το πορτμπαγκάζ του μοντέλου της Kia τοποθετείται ανάμεσα στα καλύτερα της κατηγορίας.

Αποδοτικός ο 1.2 λτ. κινητήρας

Ο 1.200άρης κινητήρας του Κia Rio αποτελεί ένα από τα δυνατά του σημεία, καθώς καταφέρνει και κινεί αξιοπρεπώς το αμάξωμά του, διατηρώντας παράλληλα την κατανάλωση και τις εκπομπές CO2 σε χαμηλά επίπεδα. Η λειτουργία του είναι πολιτισμένη και το τράβηγμα κρίνεται θετικό από τις χαμηλές στροφές, επιταχύνοντας το Rio σβέλτα από στάση και ικανοποιητικά εν κινήσει. Επιπλέον το 5τάχυτο κιβώτιο έχει θετική αίσθηση, ενώ η μακριά κλιμάκωσή του συμβάλλει στη χαμηλή ένταση του θορύβου που παράγει ο κινητήρας σε ρυθμούς ταξιδιού.

Ασφαλές και άνετο στην οδήγηση

Το βασικό χαρακτηριστικό στην οδική συμπεριφορά του Kia Rio 1.2 5d είναι η σιγουριά που εμπνέει στον οδηγό του. Το μικρό Kia εκμεταλλεύεται το πολύ καλό πλαίσιο στο οποίο βασίζεται αλλά και τη σωστή ρύθμιση των αναρτήσεων (προσανατολισμένες στην άνεση) για να κινηθεί  με σβελτάδα και ασφάλεια τόσο εντός όσο και εκτός πόλης. Το τιμόνι έχει καλή αμεσότητα και ακρίβεια αλλά μειονεκτεί ως προς την επαναφορά του στη θέση της ευθείας και σε αίσθηση. Σε δρόμο με στροφές και εφόσον το Rio πιεστεί πολύ από τον οδηγό του μικρές τάσεις υποστροφής πιθανόν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, δίχως όμως να προβληματίζουν. Εν τω μεταξύ, στον ανοιχτό δρόμο το Rio παρουσιάζει πολύ καλή σταθερότητα θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό μεγαλύτερο αυτοκίνητο. Επιπλέον είναι εύκολο και φιλικό στους χειρισμούς διευκολύνοντας τις μετακινήσεις στους δρόμους των πόλεων.

(+) Σχεδίαση, ποιότητα, χώροι, τιμή – εξοπλισμός

(-) Επαναφορά τιμονιού στην ευθεία και αίσθηση

Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
1.248
Κύλινδροι/βαλβίδες
4/16
Ταχύτητες
5
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
85/6.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
121/4.000
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
13,1
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
168
Αστική (λτ./100 χλμ.)
6,4
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
4,3
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
5,0
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
114
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
102,6
Εμπρός ανάρτηση
ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Ημιάκαμπτος άξονας
Εμπρός φρένα
Αερ. δίσκοι
Πίσω φρένα
Δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρική
Μήκος (χλστ.)
4.045
Πλάτος (χλστ.)
1.720
Ύψος (χλστ.)
1.455
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.570
Βάρος (κιλά)
1.029
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
288
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
92%
Ασφάλεια παιδιού
84%
Ασφάλεια πεζού
46%
Επικουρικά συστήματα
86%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Ηλεκτρικά παράθυρα
2
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
10.690
Get it on Google Play Download on the App Store