Lamborghini Urus: SUV με 650 PS και 0-100 σε 3,6 δλ. (+video)

Η Lamborghini παρουσίασε και επισήμως την πολυαναμενόμενη Urus, η οποία αποτελεί την επιστροφή της στην κατηγορία των SUV, προσφέροντας ουσιαστικά ένα supercar παντός εδάφους, καθώς οι επιδόσεις της είναι πιστές στην παράδοση της μάρκας.

Δείτε ακόμη: Οι τιμές του Honda Civic Type R στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώνει η Lamborghini, η Urus έχει τελική ταχύτητα 305 χλμ./ώρα και για το 0-100 χλμ./ώρα χρειάζεται μόλις 3,6 δλ. την στιγμή που το 0-200 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 12,8 δλ. Όσον αφορά στην επιβράδυνσή της, για το 100-0 χλμ./ώρα χρειάζεται μόλις 33,7 μέτρα.

Η Lamborghini Urus είναι το πρώτο αυτοκίνητο στην ιστορία της μάρκας, το οποίο εφοδιάζεται με μοτέρ τούρμπο ενώ είναι και το πρώτο SUV supercar. Συγκεκριμένα κάτω από το καπό της έχει έναν 4.0 λτ. V8 βενζινοκινητήρα, ο οποίος χάρη στο Bi-turbo αποδίδει 650 ίππους στις 6.000 σ.α.λ. και 850 Nm ροπής από τις 2.250-4.500, ενώ έχει κόφτει στις 6.800 σ.α.λ.

Η Lamborghini Urus είναι τετρακίνητη με τρία διαφορικά (το κεντρικό Torsen) και το πίσω ενεργό torque vectoring, ενώ το κιβώτιό της είναι 8άρι αυτόματο. Το σύστημα τετρακίνησης της Urus κατανέμει τη ροπή 40:60 στον εμπρός και πίσω άξονα αντίστοιχα. Το σύστημα μπορεί να στείλει μέγιστη ροπή μέχρι 70% στους εμπρός τροχούς ή 87% στους πίσω. Το πίσω διαφορικό διαθέτει ενεργό torque vectoring, το οποίο μπορεί να στέλνει ισχύ σε κάθε τροχό ανάλογα με το στιλ οδήγησης και το τερέν.

Μάλιστα χάρη στο σύστημα Tamburo (έτσι το ονομάζει η Lamborghini) προσφέρει έξι προγράμματα λειτουργίας. Αυτά είναι τα Strada, Sport, Corsa, Neve (χιόνι), Terra (εκτός δρόμου) και Sabbia (άμμος). Επιπλέον διαθέτει και το σύστημα EGO το οποίο παραμετροποιείται από τον οδηγό. Έτσι μπορεί να μεταβάλλει από την απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος μέχρι την αίσθηση του τιμονιού.

Φυσικά η Urus εκτός από τετρακίνητη είναι εφοδιασμένη και με τετραδιεύθυνση, η οποία υπόσχεται μέγιστο κράτημα. Τεχνολογία την οποία υιοθέτησε από την Lamborghini Aventador S.

Η Urus μένει πιστή στην σχεδιαστική ταυτότητα της Lamborghini και ενσωματώνεται πλήρως με την υπόλοιπη γκάμα της μάρκας, ενώ διαθέτει και στοιχεία από το πρώτο SUV της, την LM002 όπως οι αεραγωγοί εμπρός. Το μήκος της είναι 5.112 χλστ. ενώ πλάτος και ύψος είναι στα 2.016 και 1.638 χλστ. αντίστοιχα.

Το εσωτερικό της από την άλλη, μπορεί να έχει την αρχιτεκτονική των υπόλοιπων μοντέλων της ιταλικής μάρκας, υπάρχουν όμως και κάποια σημεία στα οποία δεν κρύβεται η σχέση της με τον όμιλο VW. Φυσικά η Urus διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε συστήματα άνεσης και ασφάλειας, ψηφιακό πίνακα οργάνων κλπ. ενώ μπορεί να φιλοξενήσει με άνεση τέσσερις ενήλικες. Από την άλλη το πορτπμπαγκάζ της είναι στα 616 λίτρα και με την αναδίπλωση των καθισμάτων πίσω φτάνει στα 1.596 λτ.

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη της νέας Alfa Romeo Formula 1 

Η Lamborghini Urus θα είναι διαθέσιμη προς αγορά την άνοιξη του 2018 με τις τιμές της στην ευρωπαϊκή αγορά, προ φόρων, να ξεκινούν από τα 171.429 ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store