Η Fiat γιορτάζει 120 χρόνια από την ίδρυσή της

Η Fabbrica Italiana Automobili Torino, γνωστότερη ως Fiat, από την ίδρυση της το 1899 μέχρι και σήμερα παραμένει σταθερά ως μία από τις πλέον καινοτόμες αυτοκινητοβιομηχανίες, παρουσιάζοντας μέσα σε αυτά τα 120 χρόνια λειτουργίας ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο του αυτοκινήτου, αλλά και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Fiat Panda 0.9 TwinAir 80 HP CNG

Με την ίδρυση της τον Ιούλιο του 1899, η Fiat κατέκτησε πολύ γρήγορα ηγετική θέση στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία πραγματοποιούσε τότε τα πρώτα της βήματα. Η συνεχής αναζήτηση νέων ιδεών, η εφαρμογή πρωτοποριακών λύσεων και πάνω απ’ όλα η εστίαση στον εκδημοκρατισμό της αυτοκίνησης, παρέχοντας έξυπνες και προσιτές λύσεις για όλους, αποτέλεσαν τα χαρακτηριστικά που καθιέρωσαν τη Fiat στην παγκόσμια αγορά. Μέσα στα 120 χρόνια ιστορίας της μάρκας μια σειρά μοντέλων, αλλά και εξελίξεων σε όλους τους τομείς της λειτουργίας της έφεραν τεράστιες αλλαγές στο χώρο του αυτοκινήτου, αλλάζοντας ριζικά τη βιομηχανία, αλλά και την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δώδεκα σημεία αναφοράς στην ιστορία της Fiat και της αυτοκίνησης  

1) 1900: Σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ίδρυση της, η Fiat εγκαινιάζει το πρώτο της εργοστάσιο. Το Corso Dante στο Τορίνο αποτελεί μία από τις πρώτες οργανωμένες μονάδες παραγωγής στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

2) 1910: Η Fiat εγκαινιάζει την πρώτη μονάδα παραγωγής της στις Η.Π.Α. Η μάρκα ήδη από το 1901 ξεκίνησε την εξαγωγή αυτοκινήτων εκτός Ιταλίας, ενώ το 1908 μεγάλο μέρος της παραγωγής εξαγόταν στο εξωτερικό.

3) 1915: Η Fiat σχεδιάζει και κατασκευάζει εξολοκλήρου το πρώτο της αεροσκάφος. Από το 1908 η εταιρεία έχει κατασκευάσει τον πρώτο της κινητήρα για χρήση στην αεροπορία.

4) 1923: Τα εγκαίνια του εργοστασίου στο Lingotto ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Tο Lingotto μένει στην ιστορία για την γραμμή παραγωγής που ακολουθεί μια σπειροειδή πορεία, καθώς και για την εμβληματική πίστα δοκιμών στην οροφή του.

5) 1936: Το Fiat Topolino γεννιέται στο Lingotto αποτελώντας το μικρότερο όχημα που μπαίνει σε μαζική παραγωγή.

6) 1957: Το Fiat 500, δημιούργημα του ιδιοφυούς μηχανικού και σχεδιαστή Dante Giacosa, μπαίνει στην παραγωγή και αλλάζει για πάντα το χώρο του αυτοκινήτου.

7) 1967: Το Fiat 124 κατακτά τον τίτλο Car Of The Year, τη πιο σημαντική διάκριση στο χώρο του αυτοκινήτου. Η εταιρεία έχει κατακτήσει το συγκεκριμένο βραβείο συνολικά 9 χρονιές, αριθμός που ξεπερνά την επίδοση κάθε άλλου κατασκευαστή.

8) 1980: Με το Panda η Fiat για ακόμα μία φορά ανατρέπει τα καθιερωμένα. Η παρουσίαση το 1983 του Panda 4×4, του πρώτου τετρακίνητου αυτοκινήτου πόλης και του ηλεκτρικού Panda το 1990 έρχονται να κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστό το Panda.

9) 1984: Η παρουσίαση του Fully Intergrated Robotised Engine -ή όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστός, του κινητήρα F.I.R.E.- φέρνει επανάσταση χάρη στο σύγχρονο σχεδιασμό του συνόλου, αλλά κυρίως του πρωτοποριακού τρόπου κατασκευής του που γίνεται σχεδόν εξολοκλήρου από ρομπότ.

10) 1997: Πρωτοπόρος στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων η Fiat παρουσιάζει το Marea Bi-Power, το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο (CNG). Μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσεις τις 750.000 πωλήσεις αυτοκινήτων CNG.

11) 2007: Η παρουσίαση του νέου Fiat 500 αποτελεί παράδειγμα για το πώς μία εταιρεία αυτοκινήτου μπορεί να αναβιώσει έναν θρύλο της αυτοκίνησης.

12) 2019: Με το πρωτότυπο Fiat Concept Centoventi, η Ιταλική μάρκα γιορτάζει τα 120 χρόνια της με ένα μοντέλο που χαρακτηρίζει απόλυτα τη φιλοσοφία της, η οποία βασίζεται στον εκδημοκρατισμό της αυτοκίνησης.

Get it on Google Play Download on the App Store