Πόσα λεφτά βγάζουν οι εταιρείες αυτοκινήτου;

Οι εταιρείες αυτοκινήτου είναι σίγουρα κερδοφόρες επιχειρήσεις και όχι… κοινωνικά ιδρύματα που απλώς θέλουν να φτιάξουν το επόμενό μας αυτοκίνητο. Πόσα λεφτά όμως κάνουν τζίρο κάθε χρόνο; Σίγουρα όλοι το έχουμε αναρωτηθεί αυτό και προφανώς έχουμε την περιέργεια να μάθουμε την απάντηση. Μία απάντηση που ζαλίζει καθώς τα ποσά είναι ιλιγγιώδη.

Δείτε ακόμη: Toyota C-HR σε εργοστασιακά ματ μεταλλικά χρώματα

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του βρετανικού περιοδικού «Αutoexpress» οι 20 κορυφαίες μάρκες αυτοκινήτου έχουν εισόδημα 2.000 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο (1.800 δισεκατομμύρια ευρώ). Τα έσοδα αυτά αφορούν στις πωλήσεις αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών, στις διάφορες υπηρεσίες που προσφέρουν, στα αξεσουάρ κ.λπ. Ας δούμε όμως με τη σειρά, ποιες είναι οι 20 μάρκες με τα κορυφαία έσοδα ανά έτος, από τη «φτωχότερη» στην ακριβότερη.

Η Mazda λοιπόν είναι στην 20η θέση με ετήσια έσοδα 26,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακολουθεί η Suzuki με 29,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κινέζικη Geely (μαζί με Volvo και Lotus) είναι στα 35,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έπονται οι Tata Motors και Kia με 39,8 και 40,6 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Στην επόμενη θέση βρίσκεται ακόμη ένας κινέζικος γίγαντας, η Guangzhou με 43,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα κλείνοντας και την πρώτη πεντάδα. Η Renault είναι επόμενη με 66 δισεκατομμύρια ευρώ και ακολουθούν οι Beijing, Peugeot και Hyundai με ετήσια έσοδα 60, 64 και 80 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Πιο πάνω στον σχετικό πίνακα συναντάμε ακόμη μία κινέζικη μάρκα και συγκεκριμένα την Dongfeng με ετήσια έσοδα στα 80,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Nissan είναι στα 93 δισεκατομμύρια ευρώ, η BMW στα 96, η SAIC (η οποία έχει στην κατοχή της και την MG) στα 111 και η Honda στα 120 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και κάπου εδώ φτάνουμε στην τελική πεντάδα με τις μάρκες που έχουν τα μεγαλύτερα ετήσια έσοδα. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ford με 135,6 δισεκατομμύρια ευρώ, λίγο πιο κάτω από την GM η οποία έχει 136 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Daimler με 160 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα και στη δεύτερη θέση η ο όμιλος VW με 224 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην πρώτη θέση του πίνακα των εταιρειών με τα περισσότερα ετήσια έσοδα βρίσκεται η Toyota η οποία για το 2017 ανακοίνωσε έσοδα 229 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Διαβάστε επίσης: Που έχουν εργοστάσια οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη

Αν αυτό δεν σας λέει κάτι, καθώς τα ποσά είναι δυσθεώρητα, τότε φτάνει να σας πούμε πως κάθε μέρα η Toyota βάζει στα ταμεία της λίγο πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Ίσως αυτό είναι πιο… κατανοητό. Φυσικά, αυτά δεν είναι και τα καθαρά έσοδά τους, καθώς έχουν τεράστια έξοδα κάθε χρόνο τα οποία πρέπει να πληρωθούν, όπως με αγορά πρώτων υλών, κόστος εξέλιξης, εργοστάσια, προμηθευτές, μισθούς κ.λπ.

Get it on Google Play Download on the App Store