Πώς τα κατάφερε το νέο Ford Focus στα crash test; (+video)

Όπως όλα τα νέα μοντέλα, έτσι και το ολοκαίνουργιο Ford Focus υπεβλήθη σε δοκιμές πρόσκρουσης από τον ανεξάρτητο φορέα Euro NCAP. Τι «ψάρια έπιασε»;

Δείτε ακόμα: Και για αυτό δεν πηγαίνουμε από τη Λ.Ε.Α. (+video)

Με άριστα -κλασικά- τα 5 αστέρια, το νέο Focus πέτυχε διάνα με 5/5 και ποσοστό προστασίας ενηλίκων επιβατών στο 85%. Για τα παιδιά το ποσοστό ανεβαίνει στο 87%, ενώ οι πεζοί απολαμβάνουν 72% προστασίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αξιολόγηση των ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης, τα οποία πλέον αποτελούν μέρος της στάνταρ διαδικασίας του Euro NCAP για την εξαγωγή της τελικής βαθμολογίας-μέχρι πρότινος βαθμολογείτο μόνο η παρουσία ή έλλειψη τους ως στοιχείο του βασικού εξοπλισμού.

Το συνολικό σκορ του νέου Focus στον τομέα safety assist -όπως ονομάζεται- ανέρχεται σε 75%. Οι επιμέρους επιδόσεις, ωστόσο, είναι που κάνουν τις αποκαλύψεις. Σε περίπτωση που ένας πεζός διασχίζει το οδόστρωμα, το νέο Focus σκοράρει 5,1/6 πόντους στην διάγνωση της κίνησης και την επέμβαση στα φρένα ώστε να προλάβει την πρόσκρουση. Όταν, όμως, ο πεζός αντικαθίσταται με ποδηλάτη η αποτελεσματικότητα του pre collision μειώνεται σε λιγότερο από το μισό, με μόλις 1,9/6 πόντους. Στο απευκταίο ενδεχόμενο που ο πεζός/ποδηλάτης βρεθεί πάνω στο Focus, πάντως, θα έχει ως σύμμαχο τους 27,7/36 πόντους που πέτυχε το μικρομεσαίο χάτσμπακ στην αντίστοιχη δοκιμή πρόσκρουσης.

Διαβάστε επίσης: Και για αυτό δεν προσπερνάμε ποτέ πάνω σε στροφή (+video)

Στα υπόλοιπα συστήματα -όπως την υπενθύμιση ορίου ταχύτητας και ζώνης ασφαλείας, την διατήρηση λωρίδας και την τήρηση των αποστάσεων– το νέο Focus διέπρεψε, πετυχαίνοντας 9,9 πόντους σε σύνολο 13.

Οι δοκιμές έγιναν με την βασική έκδοση 1.0 Trend και σε ταχύτητες που κυμαίνονται από τα 30 μέχρι τα 60 χλμ./ώρα.

Get it on Google Play Download on the App Store