Fiat Centoventi: Ο προάγγελος του νέου Panda

Στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης η Fiat παρουσιάζει το πρωτότυπο Centoventi (σημαίνει 120 με αφορμή τα 120α γενέθλια της Fiat), το οποίο δείχνει πως θα είναι το μελλοντικό προσιτό μίνι ηλεκτρικό όχημα της μάρκας. Το μήκους 3.680 χλστ., πλάτους 1.527 χλστ., ύψους 1.740 χλστ. και με μεταξόνιο 2.430 χλστ. αμάξωμά του διαθέτει πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης μέσω του προγράμματος εξατομίκευσης «4U», με την επιλογή ανάμεσα από 4 οροφές, 4 προφυλακτήρες, 4 καλύμματα τροχών και 4 εξωτερικά φιλμ κάλυψης.

Δείτε ακόμη: Επετειακά Fiat 500, 500X και 500L «120th»

Για λόγους απλοποίησης της παραγωγής, ένα μόνο χρώμα θα είναι διαθέσιμο, αλλά το αυτοκίνητο θα διαθέτει πολλές επιλογές εξατομίκευσης. Εκτός από τα έξι διαμορφώσιμα στοιχεία (προφυλακτήρες, οροφή από πολυκαρβονικό υλικό, πίνακας οργάνων Lingotto, μπαταρίες, οθόνη στην πίσω πόρτα και εξωτερικά φιλμ), 114 ακόμα αξεσουάρ μπορούν να τοποθετηθούν στο δίκτυο της Fiat. Επίσης μια σειρά αξεσουάρ, όπως π.χ. τις ποτηροθήκες, μπορεί να τις κατασκευάσει και ο ίδιος ο χρήστης στο σπίτι του μέσω ενός 3D εκτυπωτή.

Διαμορφώσιμο, ευρύχωρο και ευήλιο είναι το 4θέσιο εσωτερικό του Fiat Centoventi, το οποίο αλλάζει σύμφωνα με τις επιλογές του αγοραστή. Όπως και το υπόλοιπο αυτοκίνητο, το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί ώστε να διαμορφώνεται εύκολα, με το ταμπλό να έχει μικρές οπές που επιτρέπουν τη σύνδεση εξαρτημάτων, στη λογική που ακολουθούν και τα τουβλάκια Lego.

Τα καθίσματα είναι κατασκευασμένα από ένα νέο συνθετικό υλικό που χρησιμοποιεί ρητίνη πολυφενόλης. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν που ζυγίζει 3 φορές λιγότερο από άλλα πλαστικά, ενώ είναι ήδη βαμμένο και δεν απαιτεί περεταίρω επεξεργασία. Επίσης το υλικό είναι αντιμικροβιακό, ανθεκτικό στην ακτινοβολία UV, πλένεται και μπορεί να χρωματιστεί σε οποιαδήποτε απόχρωση.

Δείτε ακόμη: Fiat 500X άτοκο και με δωρεάν το αυτόματο κιβώτιο

Το ταμπλό θυμίζει τη σχεδιαστική ταυτότητα του πρώτου Panda. Μέσω μιας σειράς οπών ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει εύκολα και γρήγορα διάφορα αξεσουάρ. Για τον πίνακα οργάνων υπάρχουν δύο επιλογές. Στην πρώτη, το smartphone αποτελεί την καρδιά του συστήματος σε συνδυασμό με την οθόνη των 10″ του οχήματος. Στη δεύτερη, μια οθόνη δημιουργεί έναν πίνακα οργάνων με συνολική διάσταση 20”.  Σε αυτή την περίπτωση ο ψηφιακός πίνακας «Lingotto» παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες/λειτουργίες, ενώ το τμήμα της οθόνης που κοιτάζει προς τα μπροστά μπορεί να προβάλει μηνύματα προς το εξωτερικό του οχήματος.

Η βασική έκδοση του Fiat Centoventi έχει ανοικτή οροφή, αλλά ο αγοραστής μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε δύο πολυκαρβονικές οροφές, μαλακή υφασμάτινη οροφή, οροφή με αποθηκευτικό χώρο ή ακόμα και οροφή με ηλιακά πάνελ που προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια ώστε το όχημα να παραμένει δροσερό όταν είναι κάτω από τον ζεστό ήλιο.

Δείτε ακόμη: Fiat Panda Cross 4×4 vs Suzuki Ignis AWD: Ποιο είναι πιο «κατσίκι» (+video)

Οι συστοιχίες μπαταριών δίνουν την ευελιξία αυτής της επιλογής. Στη βασική έκδοση το όχημα διαθέτει συσσωρευτές που παρέχουν αυτονομία 100 χλμ., αν όμως κάποιος επιθυμεί μεγαλύτερη αυτονομία μπορούν να προστεθούν κάτω από το πάτωμα ακόμα 3 μπαταρίες με την κάθε μία να προσθέτει από επιπλέον 100 χλμ. Τέλος μπορεί να τοποθετηθεί και μία μπαταρία κάτω από το κάθισμα ανεβάζοντας τη συνολική αυτονομία στα 500 χλμ.

Get it on Google Play Download on the App Store