Νέα Porsche 911: Η πιο προηγμένη όλων (+video)

Σε 55 χρόνια ιστορίας έχουν υπάρξει μόλις 7 γενιές 911, δείγμα της προσεγμένης εξελικτικής διαδικασίας που ακολουθείται στο Τσουφενχάουζεν και της διαχρονικά επιτυχημένης συνταγής που εφαρμόζεται στην εμβληματική Porsche.

Η νέα 911 -με την ονομασία 992– δείχνει σχεδόν ίδια με την 991.2 που αντικαθιστά. Υπάρχουν κάποιες μικροαλλαγές στον εμπρός προφυλακτήρα και τους προβολείς, όμως η ματιά πρέπει να φτάσει στο πίσω μέρος για να εντοπίσει σημαντική διαφοροποίηση. Η οποία έρχεται με την μορφή των ενιαίων πίσω φαναριών, που πρωτοείδαμε στο πρωτότυπο Mission E (τον προάγγελo της Taycan) και αντλεί έμπνευση από τις παλαιότερες εκδοχές της 911. To ίδιο ισχύει και για το εσωτερικό, το οποίο διαθέτει μεν οθόνη αφής 10,9 ιντσών, ωστόσο η σχεδίαση του ταμπλό αντλεί επιρροές από τις 911 της δεκαετίας του 1970. Υπάρχουν νέα σχέδια για τις ζάντες αλουμινίου, οι οποίες ξεκινούν από τις 19 ίντσες για την βασική Carrera, ανεβαίνουν στις 20 για την Carrera S και μπορούν να φτάσουν προαιρετικά μέχρι τις 21. Κάτω από το περίβλημα, ωστόσο, είναι που το αειθαλές γερμανικό κουπέ (και κάμπριο λίγο αργότερα) κρύβει την εξέλιξη των ειδών.

Δείτε ακόμα: Porsche 911 GT2 RS MR: Tο ταχύτερο πολιτικό αυτοκίνητο (+video)

Οι κινητήρες εξακολουθούν να είναι αποκλειστικά υπερτροφοδοτούμενοι, ακολουθώντας το παράδειγμα της 991.2. Σε αντίθεση με την τελευταία, η οποία έχει τις GT3 και GT3 RS να κρατάνε ψηλά την ατμοσφαιρική σημαία, η 992 ενδέχεται να εφαρμόσει τους στροβιλοσυμπιεστές ακόμα και στις πλέον καθαρόαιμες εκδόσεις. Προς το παρόν έχουμε την Carrera των 385 ίππων (από 370) και την Carrera S των 450 ίππων (από 420). Και οι δύο παίρνουν κίνηση από τον 3λιτρο twinturbo boxer, με την ισχύ να μεταδίδεται είτε στους πίσω είτε στους τέσσερις τροχούς (Carrera 4S). Το κιβώτιο είναι ένα νέο 8τάχυτο διπλού συμπλέκτη της ZF, το οποίο παίρνει την θέση του 7τάχυτου PDK. Οι επιδόσεις είναι πλέον επιπέδου supercar, ειδικά στην περίπτωση της S.

Τα πρώτα 100 χλμ./ώρα απαιτούν 3,7 δλ. για την πισωκίνητη και 3,6 δλ. για την 4S, ενώ με το προαιρετικό πακέτο Chrono Package «ψαλιδίζονται» ακόμα 2 δέκατα. Η τελική βρίσκεται στα 308 χλμ./ώρα για την Carrera S και στα 306 για την 4S, με την απλή Carrera να είναι οριακά κάτω από το φράγμα των 300 χλμ./ώρα.

Διαβάστε επίσης: Ανεπανάληπτη Singer-Williams 911 αξίας 2 εκατομμυρίων!

Για πρώτη φορά στον παραπάνω από μισό αιώνα ζωής της, η 911 θα είναι διαθέσιμη σε υβριδική έκδοση. Οι Γερμανοί ακόμα δεν δίνουν λεπτομερή χαρακτηριστικά, όμως αρχικά το καμάρι του Τσουφενχάουζεν θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα 48V, στο οποίο το ηλεκτρικό μοτέρ θα λειτουργεί αποκλειστικά επικουρικά στον κινητήρα εσωτερικής. Στο μέλλον δεν αποκλείεται να δούμε και plug-in έκδοση, με κάποια παραλλαγή του ηλεκτρικού συνόλου που συναντάμε στην Panamera E-Hybrid.

Ακόμα μια πρωτιά -γενικότερη μάλιστα, όχι μόνο για 911- αποτελεί το Wet Mode που είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις. Η λειτουργία αυτή αναλύει δεδομένα που λαμβάνει από τους αισθητήρες στο εσωτερικό των θόλων, οι οποίοι ανιχνεύουν την ποσότητα νερού που πετάγεται από τους τροχούς και προετοιμάζουν το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας και το ABS, προειδοποιώντας με ηχητική σήμανση τον οδηγό, για ενδεχόμενη απώλεια πρόσφυσης.

https://www.youtube.com/watch?v=iVmQ21Fcxwk

Get it on Google Play Download on the App Store