Rolls-Royce Cullinan: Η βασίλισσα των SUV (+video)

Ακολουθώντας την τάση της εποχής δεν θα μπορούσε να μείνει έξω η γνωστή Βρετανική εταιρία πολυτελών αυτοκινήτων Rolls-Royce. Έτσι δημιούργησε το πρώτο της SUV το οποίο ονομάζεται Cullinan. Ονομασία που προέρχεται από το μεγαλύτερο διαμάντι που ανακαλύφθηκε ποτέ στην Νότιο Αφρική το 1905.

Διαβάστε επίσης: Δοκιμή του Volvo XC60 T8 Twin Engine 407 PS

Η Cullinan βασίζεται στη νέα αλουμινένια «Architecture of Luxury» πλατφόρμα, όπως την περιγράφει η Rolls-Royce και είναι ικανή για εξορμήσεις σε παντός τύπου διαδρομές συνδυάζοντας τις εκτός δρόμου ικανότητες μαζί με την πολυτέλεια. Όπως λέει η εταιρία οι ίδιοι οι πελάτες της ζήτησαν τη δημιουργία του πρώτου SUV.

Κάτω από το καπό της Cullinan βρίσκεται ο twin-turbo 6.75 λτ. V12 κινητήρας, ο οποίος αποδίδει 571 ίππους με ροπή 850 Nm από τις μόλις 1.600 σ.α.λ. Η τελική της ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα, όμως δεν έχει ανακοινωθεί η μέτρηση του 0-100 χλμ./ώρα. Όσον αφορά τη μεικτή κατανάλωση είναι στα 15 λτ./100 χλμ. με 341 γρ./χλμ. εκπομπές CO2.

Η νέα Cullinan είναι πραγματικά ένα μεγάλο αυτοκίνητο καθώς το μήκος της φτάνει τα 5.341 χλστ., το πλάτος τα 2.164 χλστ. και το ύψος τα 1.837 χλστ. Το μεταξόνιο της είναι όσο περίπου το μήκος ενός Toyota Aygo καθώς φτάνει στα 3.295 χλστ. Όσον αφορά στο βάρος της, η ζυγαριά δείχνει 2.660 κιλά.

Το πλαίσιο διαθέτει ένα ανασχεδιασμένο αυτόνομο σύστημα αερανάρτησης, το οποίο έρχεται με μεγαλύτερους αεραγωγούς και περισσότερη ποσότητα αέρα, καθώς και ισχυρότερους κινητήριους άξονες και άξονες στήριξης για να προσφέρουν με επιτυχία το «Magic Carpet Ride» ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Οι εμπρόσθιοι άξονες διαθέτουν ένα νέο σχεδιασμό διπλού ψαλιδιού, ενώ το πίσω μέρος χρησιμοποιεί πολλαπλούς συνδέσμους.

Το σύστημα τετρακίνησης είναι καινούργιο και διαθέτει ένα ειδικό κουμπί με την ονομασία «Everywhere», επιτρέποντας στον οδηγό να χρησιμοποιήσει και τα 850 Nm της ροπής για να «γλιστρήσει» σε οποιοδήποτε επιφάνεια, χαλίκι, υγρό γρασίδι, λάσπη, χιόνι ή άμμο. Η Rolls-Royce ισχυρίζεται ότι η Cullinan προσφέρει το μεγαλύτερο βάθος βύθισης από οποιοδήποτε πολυτελές SUV καθώς μπορεί να περάσει υδάτινο εμπόδιο ύψους 540 χλστ. Εκτός δρόμου, το ενεργό σύστημα ρύθμισης απόσβεσης της Cullinan χρησιμοποιεί έναν αεροσυμπιεστή για να πιέζει ενεργά οποιοδήποτε τροχό ανιχνεύει την απώλεια έλξης, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι όλοι οι τροχοί είναι συνεχώς σε επαφή με το έδαφος.

Στο εσωτερικό οι επίδοξοι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα από δύο διαμορφώσεις των πίσω καθισμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός κανονικού (Lounge Seats) και ενός πιο πολυτελούς δύο θέσεων ονόματι (Individual Seats). Το πορτμπαγκάζ διαθέτει 600 λίτρα ωφέλιμου χώρου και είναι μάλιστα η πρώτη φορά σε αυτοκίνητο της Rolls-Royce που μπορούν τα πίσω καθίσματα να «πέσουν» δίνοντας την εντυπωσιακή τιμή των 1.930 λίτρων. Χάρη στις αντίθετα ανοιγόμενες πίσω πόρτες και στο αυτόματο χαμήλωμα του οχήματος κατά 40 χλστ., η πρόσβαση για τους επιβάτες διευκολύνεται.

Το εσωτερικό της νέας Rolls-Royce Cullinan είναι υπερπολυτελές διαθέτοντας υψηλής ποιότητας υλικά όπως αρμόζει σε ένα αυτοκίνητο της κλάσης αυτής. Το τιμόνι είναι μικρότερο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα μοντέλα της Βρετανικής εταιρίας  και στο κέντρο της κονσόλας είναι τοποθετημένο το σύστημα πολυμέσων.

Δείτε ακόμη: Η Brabus έφτιαξε το απόλυτο εκτός δρόμου αυτοκίνητο (+video)

Η λίστα του εξοπλισμού είναι μεγάλη και συνοδεύεται από προηγμένα συστήματα υποστήριξης και ασφάλειας του οδηγού όπως το Night Vision και το Vision Assist, προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, μια οθόνη υψηλής ανάλυσης 7×3, WiFi hotspot και φυσικά τα πιο πρόσφατα συστήματα πλοήγησης και ψυχαγωγίας. Η τιμή της νέας Cullinan ξεκινάει από 275.000 ευρώ (στην Αγγλία) χωρίς φυσικά να υπολογίζεται η πληθώρα αξεσουάρ που θα είναι διαθέσιμη με το λανσάρισμα και θα απογειώνει την τιμή της στα ύψη.

Δείτε παρακάτω το επίσημο βίντεο της νέας Cullinan:

Get it on Google Play Download on the App Store