Το Cygnet έγινε επιτέλους πραγματική Aston Martin. Περίπου (+video)

Δύσκολα θυμάται κανείς το Cygnet, εκτός κι αν είναι εργαζόμενος ή κάτοχος Aston Martin. Κι αυτό γιατί το λιλιπούτειο μοντέλο αποτελεί το όνειδος της βρετανικής φίρμας, όντας ουσιαστικά ένα Toyota iQ διαφορετικά φανάρια και μάσκα εξωτερικά, συνοδεία δερμάτινων καθισμάτων εσωτερικά. Και φυσικά τα σήματα της Aston Martin, τα οποία ήταν ικανά να στείλουν την τιμή στην «στρατόσφαιρα» των 60.000 ευρώ! Όλα αυτά για τον 4κύλινδρο 1.33 Dual VVT-i των 98 ίππων και τα υπόλοιπα -άκρως χρηστικά, είναι η αλήθεια- χαρακτηριστικά του ιαπωνικού αντιπάλου του Smart, το οποίο ξεκινούσε από τις 12.980 ευρώ…

Δείτε ακόμα: Εκθαμβωτική η νέα Aston Martin DBS Superleggera (+video)

5 χρόνια μετά το τέλος της παραγωγής, και αφού πρώτα εξυπηρέτησε τον σκοπό της μείωσης του συνολικού αριθμού εκπομπών ρύπων της γκάμας, η Aston Martin αποφάσισε να διορθώσει την αδικία -πρωτίστως, εις βάρος της ιδίας- και να προικίσει το 3θεσιο αυτοκίνητο με έναν κινητήρα αντάξιο του ονόματος και της ιστορίας της. Το τμήμα εξατομίκευσης Q (το όνομα δανεισμένο από τον αντίστοιχο ήρωα του James Bond) ανέλαβε να τοποθετήσει τον V8 των 4.7 λίτρων της προηγούμενης Vantage S, μαζί με το σύστημα μετάδοσης, κάτω από το αμάξωμα των 3.078 χλστ. Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, ωστόσο, ήταν το περιορισμένο πλάτος των 1.680 χλστ. αλλά και το μινιόν μεταξόνιο των μόλις 2 μέτρων-με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σταθερότητα σε συνθήκες πίεσης. Οι οποίες θα είναι αρκετές συχνές, δεδομένων των 430 ίππων για μόλις 1.325 κιλά.

Διαβάστε επίσης: Αυτό το Toyota κοστίζει παραπάνω από 150.000 ευρώ!

Οι μηχανικοί του Q δεν άφησαν τίποτα στην τύχη, καταφέρνοντας να χωρέσουν την ανάρτηση της Vantage στον περιορισμένο χώρο του Cygnet-έστω κι αν χρειάστηκε να «ξεχειλώσουν» τα μετατρόχια. Διαστάσεις δεν ανακοινώθηκαν, όμως δεν είναι υπερβολή να πούμε πως το πολυτελές iQ έχει πάρει κοντά στο μισό μέτρο πλάτους.

Στο εσωτερικό τοποθετήθηκαν 2 bucket καθίσματα της Recaro (το τρίτο καταργήθηκε) με ζώνες 4 σημείων, αγωνιστικό τιμόνι και επένδυση ανθρακονημάτων στο ταμπλό. Το απίστευτο έχει να κάνει με το γεγονός πως λόγω χαμηλότερου βάρους, το μέχρι πρότινος «αποπαίδι» των επιδόσεων (και όχι μόνο) εξελίχθηκε σε αφεντικό, καθώς για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα απαιτούνται 4,3 δλ. Η Aston Martin V8 Vantage S ήθελε μισό δευτερόλεπτο επιπλέον, αλλά τουλάχιστον παίρνει το «αίμα» της πίσω στην τελική (300 έναντι 270 χλμ./ώρα).

Τιμή δεν ανακοινώθηκε, αλλά κατά πάσα πιθανότητα κοστίζει περισσότερο από όσο τιμολογούταν η Vantage S όταν ήταν καινούργια (200.000 ευρώ).

Get it on Google Play Download on the App Store