Το πρώτο ηλιακό ηλεκτροκίνητο από τις «στάχτες» της SAAB!

To 2012, η γραμμή παραγωγής της SAAB στο Τρολχάταν έβαλε τέλος στον κύκλο εργασιών της. Έκτοτε εμφανίζονται αραιά και που φήμες για αναβίωση της σουηδικής εταιρίας, όμως χειροπιαστά δείγματα από το εν λόγω εργοστάσιο δεν είχαμε. Μέχρι σήμερα, που η Sono Motors ανακοίνωσε ότι λανσάρει το πρώτο ηλιακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής, εξελιγμένο και κατασκευασμένο στις εγκαταστάσεις του Τρολχάταν, οι οποίες πλέον τελούν υπό κινεζική ιδιοκτησία.

Δείτε ακόμα: Πωλείται το τελευταίο SAAB που παρήχθη ποτέ

Η νεότευκτη γερμανική εταιρία, με έδρα το Μόναχο, σκοπεύει αρχικά να κατασκευάσει 260.000 οχήματα σε διάστημα 8 ετών και η παραγωγή θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Το Sion, όπως ονομάζεται το φιλόδοξο project, ενσωματώνει την τελευταία λέξη της ψηφιακής τεχνολογίας, με δυνατότητες car sharing και ρύθμιση των παραμέτρων της ηλιακής ενέργειας μέσω εφαρμογής smartphone. Η λειτουργία αμφίδρομης χρέωσης επιτρέπει στο Sion να λαμβάνει ηλεκτρικό ρεύμα, να τροφοδοτεί ηλεκτρικές συσκευές ανεξάρτητα, να τροφοδοτεί ενέργεια άλλα Sion ή το ηλεκτρικό δίκτυο.

Το σύστημα κίνησης αποτελείται από 248 φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία τροφοδοτούν μια μπαταρία 34 kWh. To Sion μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά με την ηλιακή ενέργεια για 34 χιλιόμετρα σε κάθε φόρτιση. Με την συνδρομή της μπαταρίας και της ηλεκτρικής ενέργειας η αυτονομία αποκτά επιπλέον 255 χιλιόμετρα. Οι Γερμανοί υποστηρίζουν πως με την χρήση ταχυφορτιστή, η μπαταρία μπορεί να φορτίσει στο 80% σε μόλις 30 λεπτά. Η ισχύς φτάνει τους 161 ίππους και η ροπή τα 270 Nm, με το Sion να μπορεί να φτάσει στα 140 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας. Το συνολικό βάρος ανέρχεται σε μόλις 750 κιλά, λόγω της χρήσης συνθετικών και ανακυκλώσιμων υλικών.

Διαβάστε επίσης: Hyundai – Kia: Ετοιμάζουν ηλιοροφή και καπό με ηλιακές κυψέλες

Μέχρι στιγμής ήδη 9.957 αγοραστές έχουν καταθέσει προκαταβολή, με την τιμή του οχήματος προ φόρων να ορίζεται στις 25.500 ευρώ.

Get it on Google Play Download on the App Store