Έρχεται το τέλος των φρένων που ξέραμε

Ζούμε την εποχή στην οποία τα αυτοκίνητα αλλάζουν ριζικά, προκειμένου να περάσουν στην επόμενη φάση της εξέλιξής τους, η οποία φαίνεται πως θα περιλαμβάνει αυτόνομη οδήγηση και ηλεκτρική ενέργεια. Επομένως και τα επιμέρους συστήματά τους θα εκσυγχρονιστούν, προκειμένου να είναι απολύτως συμβατά με τα νέα δεδομένα.

Δείτε ακόμη: Πως «μπουκώνει» γρήγορα ένας ντίζελ κινητήρας;

Αυτό αφορά φυσικά και τα φρένα, τα οποία η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια δεν έχουν δει και κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη. Η μεγαλύτερη ίσως ήταν η αναγεννητική πέδηση και κάποια νέα υλικά τριβής. Παρόλα αυτά ήταν και είναι υδραυλικά. Πλέον, όμως οι μέρες των υδραυλικών φρένων είναι μετρημένες.

Αυτό δήλωσε και ο εκτελεστικός διευθυντής της Brembo (κορυφαίου κατασκευαστή φρένων) Giovanni Canavotto δήλωσε πως «τα ηλεκτρικά φρένα είναι υπό εξέλιξη και η συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι σύντομα διαθέσιμη. Τα ηλεκτρικά φρένα θα είναι πανταχού παρόντα στα νέα ηλεκτρικά και υβριδικά μοντέλα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία δίνει μεγάλη ευελιξία στους κατασκευαστές και έχει δοκιμαστεί χρόνια στην F1. Μάλιστα προσφέρουν τη δυνατότητα παραμετροποίησης και έτσι ο οδηγός θα μπορεί να ρυθμίσει την αίσθησή τους (μαλακό ή σκληρό πεντάλ, μεγάλη ή μικρή διαδρομή πεντάλ), όπως συμβαίνει ήδη και με το σύστημα διεύθυνσης και την ανάρτηση σε πολλά αυτοκίνητα με προγράμματα οδήγησης.»

Διαβάστε επίσης: Μετά από πόση ώρα τρώει πρόστιμο η οδική βοήθεια;

Get it on Google Play Download on the App Store