Έρχεται το τέλος των κλειδιών αυτοκινήτου (+video)

Όπως φαίνεται από τις τελευταίες ενδείξεις που έχουμε από τα νέα μοντέλα που παρουσιάζονται, τα παραδοσιακά κλειδιά αυτοκινήτου, όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα, θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν. Σε μερικά χρόνια λοιπόν θα αναπολούμε τις μέρες που είχαμε το κλειδί του αυτοκινήτου μας και το αφήναμε πάνω στο τραπέζι…

Δείτε ακόμη: Γιατί οι κινητήρες ντίζελ είναι πιο αποδοτικοί από τους βενζίνης (+video)

Και αυτό γιατί οι εταιρείες αυτοκινήτου φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο επόμενο βήμα το οποίο θα είναι τα smartphones. Επομένως, σε μερικά χρόνια με την αγορά του αυτοκινήτου σας να είστε διατεθειμένος να κατεβάσετε και την ανάλογη εφαρμογή, μέσω της οποίας θα μπορείτε μεταξύ άλλων να κλειδώνετε/ξεκλειδώνετε το αυτοκίνητό σας.

Τα ψηφιακά κλειδιά, είναι λοιπόν το επόμενο μεγάλο βήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως αυτό αποφασίστηκε έπειτα από συνάντηση του Consortium Car Connectivity Consortium (CCC) όπως ονομάζεται. Αυτό αποτελείται από το 70% της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς συμμετέχουν οι Audi, BMW, Honda, Toyota, GM, Hyundai, Mercedes, Volkswagen αλλά και το 60% της αγοράς έξυπνων συσκευών όπως η Alpine, η Apple, η LG, η Panasonic και η Samsung.

Τα ψηφιακά κλειδιά θα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και οι αυτόματες πληρωμές, μέσω δηλαδή της ασύρματης τεχνολογίας NFC. Θα είναι κάτι ανάλογο με τις ασύρματες πληρωμές που κάνουμε μέσω του κινητού μας τηλεφώνου. Σκοπός των εταιρειών είναι να τυποποιηθεί η τεχνολογία, οπότε να αφορά όλα τα αυτοκίνητα αλλά και να προβλέπει και την συνεργασία μεταξύ αυτοκινήτου και κινητού τηλεφώνου. Αυτό σημαίνει πως ο οδηγός θα μπορεί να εκκινεί το μοτέρ του αυτοκινήτου του, αλλά και να παραμετροποιεί τις επιλογές του μέσω εφαρμογής. Έτσι αν για παράδειγμα υπάρχουν ηλεκτρικά καθίσματα, το αυτοκίνητο αναλόγως τον χρήστη θα φτιάχνει αυτόματα τη θέση οδήγησης, τους ηλεκτρικούς καθρέφτες κλπ. ενώ παράλληλα θα αλλάζει τους αγαπημένους του σταθμούς στο ραδιόφωνο και θα επιλέγει την επιθυμητή εμφάνιση στον ψηφιακό πίνακα οργάνων κλπ.

Διαβάστε επίσης: Πότε χρειάζεται αλλαγή ο δίσκος – πλατό του συμπλέκτη;

Φυσικά το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί από τους κατασκευαστές είναι η ασφάλεια, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι τα ψηφιακά κλειδιά θα είναι ευάλωτα στο χακάρισμα και επομένως οι κλοπές αυτοκινήτων θα γίνουν ακόμη πιο εύκολες για όσους έχουν τα κατάλληλα μέσα. Όμως το πρόβλημα αυτό αναμένεται να λυθεί έως το τέλος της δεκαετίας, οπότε και τα φυσικά κλειδιά θα δώσουν τη θέση τους στα κινητά τηλέφωνα…

Get it on Google Play Download on the App Store