Έτσι γίνεται η συντήρηση της γέφυρας στο Ρίο – Αντίρριο (+video)

Η γέφυρα στο Ρίο – Αντίρριο ή αλλιώς Χαρίλαος Τρικούπης, ήταν μία πρόκληση για να κατασκευαστεί καθώς η θέση της αλλά και το μέγεθός της ήταν μερικά από τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεραστούν. Δεν είναι όμως μόνο η κατασκευή της πρόκληση αλλά και η συντήρησή της, προκειμένου να συνεχίσει να στέκεται αγέρωχα στο ύψος της και να ενώνει Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα.

Δείτε ακόμη: 2,5 χρόνια κατασκευής της γέφυρας της Κεντρικής Οδού σε 1 λεπτό

Θυμίζουμε πως το Ελληνικό Δημόσιο προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή μόνιμης ζεύξης το 1991 και στις 3 Ιανουαρίου 1996, υπήρξε υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Η σύμβαση τέθηκε σε πλήρη ισχύ στα τέλη του 1997 όταν εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση του έργου. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να συμφωνηθεί η πρώτη χρηματοδότηση έργου υποδομής με παραχώρηση σε ιδιώτες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και η κύρια δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ υπεγράφη στις 25 Ιουλίου 1997, ενώ το τελικό συμφωνητικό χρηματοδότησης υπεγράφη στις 17 Δεκεμβρίου 1997. Στις 19 Ιουλίου 1998, ο κ. Κώστας Σημίτης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας τότε, θεμελίωσε το έργο της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου παρουσία του κ. Κωστή Στεφανόπουλου, Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Γνωρίζετε τις κατηγορίες ανταλλακτικών αυτοκινήτων;

Στις 12 Αυγούστου 2004, παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γεώργιος Σουφλιάς εγκαινίασε τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, τέσσερις μήνες νωρίτερα από την συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών. Ας δούμε όμως στο video που ακολουθεί πως συντηρείται η γέφυρα, 14 χρόνια μετά την κατασκευή της.

Get it on Google Play Download on the App Store