Euro NCAP: Ποια αυτόνομη οδήγηση; Απαραίτητος ο οδηγός (+videos)

Ο ανεξάρτητος, ευρωπαϊκός οργανισμός δοκιμών ασφάλειας αυτοκινήτων Euro NCAP, έβαλε στο στόχαστρό του τα νέα συστήματα ασφάλειας με τα οποία εφοδιάζονται τα αυτοκίνητα και τα αποτελέσματα είναι μάλλον απογοητευτικά. Παρά το γεγονός πως θεωρητικά είμαστε προ των πυλών της αυτόνομης οδήγησης, πρακτικά η αυτοκινητοβιομηχανία έχει πολύ ακόμη δρόμο να διανύσει.

Δείτε ακόμη: Ανταλλαγή παλιού αυτοκινήτου με όφελος έως 5.500 ευρώ

Ενδεικτικό είναι πως ενώ το 70% των οδηγών πιστεύει πως έχει την δυνατότητα να αγοράσει αυτοκίνητο που να πηγαίνει μόνο του, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει ο Euro NCAP, ο οποίος έπειτα από έρευνες στα σύστημα ενεργητικής ασφάλειας 10 διαφορετικών αυτοκινήτων, κατέληξε πως κανένα αυτοκίνητο σήμερα δεν παρέχει δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης. Απλώς δίνουν βοηθήματα στον οδηγό, τα οποία αν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορεί να τον γλιτώσουν από δύσκολες καταστάσεις. Μάλιστα τονίζει πως η λάθος χρήση αυτών των συστημάτων μπορεί να θέσει οδηγό, επιβάτες και πεζούς σε κίνδυνο.

Τα συστήματα που μπήκαν στο στόχαστρο του Euro NCAP είναι το Adaptive Cruise Control, το σύστημα διατήρησης ταχύτητας και το σύστημα διατήρησης λωρίδας. Τα αυτοκίνητα που επέλεξε ο Euro NCAP ήταν τα Audi A6, BMW Σειρά 5, Mercedes C-Class, DS 7 Crossback, Ford Focus, Hyundai NEXO, Nissan LEAF, Tesla Model S, Toyota Corolla και Volvo V60.

Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα του Euro NCAP είναι πως «αυτοκίνητα τα οποία είναι εξοπλισμένα ακόμη και με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ενεργητική ασφάλεια και την αυτόνομη οδήγηση, χρειάζονται πίσω από το τιμόνι τους έναν προσηλωμένο οδηγό».

Διαβάστε επίσης: Πόσο «Made in Japan» είναι τα ιαπωνικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη;

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε τα videos από τις δοκιμές στις οποίος υπέβαλλε τα συστήματα των αυτοκινήτων ο Euro NCAP.

Get it on Google Play Download on the App Store