Γιατί το Mazda MX-30 έχει τόσο μικρή αυτονομία;

Οι κατασκευαστές δίνουν μια δύσκολη και άνιση μάχη για να προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία στα ηλεκτρικά τους μοντέλα. Όμως η Mazda φαίνεται πως έχει μια διαφορετική προσέγγιση με το ηλεκτρικό της μοντέλο, MX-30.

Δείτε ακόμα: Οι τιμές του Mazda CX-30 στην Ελλάδα

Κι ενώ η μάχη των κατασκευαστών για το ποιος θα προσφέρει αυτονομία μεγαλύτερη των 400 χλμ. καλά κρατεί, η Mazda τοποθετεί μπαταρία 35,5 kWh με 200 χλμ. κίνησης με μια φόρτιση. Εύλογα λοιπόν μας δημιουργείται η απορία γιατί το κάνει αυτό;

Αρχικά οι περισσότεροι θα πιστέψουν ότι η μικρότερη μπαταρία θα έχει και μεγάλο όφελος στην τιμή του αυτοκινήτου, αλλά… όχι! Η Mazda κοστολογεί το νέο της μοντέλο με τιμή 35.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που με 3.000 ευρώ παραπάνω η Hyundai προσφέρει το Kona Electric με αυτονομία 290 χλμ.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι αυτό που «φοβίζει» τη Mazda;

Την απορία προσπαθεί να μας την λύσει ο Christian Schultze, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Mazda Ευρώπης. Αναφέρει πως η ιαπωνική μάρκα έχει μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα, μιας και σκέφτεται κατά πολύ τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Schultze, η επιλογή της μικρότερης μπαταρίας κατά την αξιολόγηση του κύκλου ζωής του CO2, είναι συγκρίσιμη ακόμα και μετά την αντικατάσταση της μπαταρίας. Η διάρκεια της οποίας αγγίζει τα 160.000 χλμ. χρήσης. Σύμφωνα με τη Mazda, οι συνολικές εκπομπές CO2 θα είναι παρόμοιες με εκείνες ενός πετρελαιοκινητήρα και μας το εξηγεί!

Δείτε ακόμη: Υβριδικό το επόμενο Mazda MX-5

Όπως αναφέρει η Mazda, μια μπαταρία 95kWh θα έχει σημαντικά υψηλότερες εκπομπές CO2 από την πρώτη κιόλας μέρα. Αυτές προκύπτουν τόσο από την παραγωγή της, όσο και λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη φόρτισή της. «Σκεφτείτε, ότι όταν θα πρέπει να αντικατασταθεί η συγκεκριμένη μπαταρία, θα εκτοξεύσει στα ουράνια τις συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», ανέφερε ο κ. Schultze.

Αναμφίβολα, ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης της Mazda, μας βάζει σε σκέψεις, μιας και φαίνεται ότι θα πρέπει να αναδιαμορφώσουμε την άποψή μας για τα ηλεκτρικά οχήματα. Και αυτό γιατί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τους είναι εξίσου σημαντικό για τους αγοραστές και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη!

Get it on Google Play Download on the App Store