Η Bosch φέρνει την επανάσταση στους πίνακες οργάνων (+video)

Αρχικά είχε ένα ταχύμετρο. Στην συνέχεια προστέθηκαν κάποιες ενδείξεις για την στάθμη του καυσίμου και την θερμοκρασία του κινητήρα. Το στροφόμετρο άργησε αρκετά, όπως και η θερμοκρασία νερού, λαδιού κλπ. Το πασίγνωστο καντράν, ωστόσο, καθιερώθηκε με αυτήν ακριβώς την μορφή: δυο κυκλικά όργανα για την ταχύτητα του αυτοκινήτου και τις στροφές του κινητήρα, με τον δείκτη της βενζίνης και της θερμοκρασίας ανάμεσά τους, πλαισιωμένα όλα από διάφορες λυχνίες. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει γίνει ψηφιακή, με πολλούς πίνακες οργάνων να θυμίζουν τηλεόραση! Σε αυτό το κλίμα η Bosch παρουσίασε το πρώτο κυρτό καντράν.

Δείτε ακόμα: Επαναστατικό κιβώτιο από την Toyota αλλάζει όσα ξέρουμε (+video)

Aνάλογα με τις curved τηλεοράσεις, η διάταξη της γερμανικής εταιρίας αποσκοπεί στην ταύτιση του πίνακα οργάνων με την κυρτότητα του ανθρώπινου ματιού βελτιστοποιώντας την ορατότητα και την ευκρίνεια, με παράλληλη αύξηση της οδικής ασφάλειας. Σε έναν κυρτό πίνακα οργάνων ο οδηγός μπορεί να δει όλες τις ενδείξεις τάχιστα, ακόμα και με την περιφερειακή του όραση, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο που αφαιρεί το βλέμμα από τον δρόμο. Eπιπλέον αυτή η διαρρύθμιση καθιστά ορατές τις ενδείξεις και στους υπόλοιπους επιβάτες, οπότε σε περίπτωση που ο άνθρωπος πίσω από το τιμόνι επιστρατεύει δικαιολογίες για να κρύψει την πραγματική ταχύτητα, το Innovision Cockpit (όπως ονομάζεται) τον «ξεμπροστιάζει» στον συνοδηγό.

Διαβάστε επίσης: To νέο VW Passat θα είναι «Made by Skoda»

Επίσης η κυρτή διάταξη μειώνει τις αντανακλάσεις και επιτρέπει σε όλη την επιφάνεια του πίνακα οργάνων να παρουσιάζει ενδείξεις. Δεν είναι και δύσκολο εξάλλου, καθότι η διάσταση της οθόνης φτάνει τις 12,3 ίντσες. Η πρεμιέρα της επαναστατικής μορφής του ψηφιακού καντράν έκανε πρεμιέρα στο νέο VW Touareg και αναμένεται να υιοθετηθεί και από άλλα premium οχήματα του VAG στο μέλλον.

https://www.youtube.com/watch?v=rTPu-4-gSi8

Get it on Google Play Download on the App Store