Η… έξυπνη πόρτα παρουσιάστηκε 25 χρόνια πριν (+video)

Οι πόρτες των αυτοκινήτων δεν είναι κάτι καινούργιο. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1897 στη Mercedes-Benz Coupe και έκτοτε η αρχιτεκτονική τους παραμένει ίδια, λίγο πολύ.

Δείτε ακόμη: Πως να αλλάξεις ταχύτητα χωρίς συμπλέκτη (+video)

Φυσικά, έχουμε δει κατά καιρούς σε κάποια μοντέλα αρκετές παραλλαγές των θυρών, όπως τις ανοιγόμενες αντικριστά (πχ. Mazda RX-8) ή κατακόρυφα προς τα επάνω (πχ. Lamborghini).

Παρόλα αυτά ποτέ καμία εταιρεία δεν παρουσίασε κάτι πιο ρηξικέλευθο από το δημιούργημα της Jatech που το 1993, 25 ολόκληρα χρόνια πριν δηλαδή, έδωσε στην δημοσιότητα την πατέντα της. Αυτή ήταν η… εξαφανιζόμενη πόρτα, η οποία έμπαινε κάτω από το αυτοκίνητο! Μόνο η BMW στη Ζ1 είχε παρουσιάσει κάτι ανάλογο, μόνο που στην δική της περίπτωση η πόρτα εξαφανιζόταν αλλά δεν έμπαινε κάτω από το αυτοκίνητο, αλλά παρέμενε στο πλάι.

Η πατέντα της Jatech που βλέπουμε και στο video πιο κάτω, σίγουρα είναι ότι πιο επαναστατικό έχουμε δει αλλά τελικά στην πράξη μάλλον δεν ήταν και ότι καλύτερο. Και αυτό γιατί μείωνε δραματικά την απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος, καθώς έπρεπε να υπάρχει αποθηκευτικός χώρος για να μπει η πόρτα όταν ανοίξει.

Παράλληλα όλοι οι μηχανισμοί και τα κινούμενα μέρη έκαναν το αυτοκίνητο πιο βαρύ και πιο ευάλωτο σε βλάβες, ενώ ακόμη και σε μικροατύχημα από το πλάι, το κόστος επιδιόρθωσης αυξανόταν δραματικά.

Διαβάστε επίσης: Η μάρκα με τα περισσότερα Made In Japan μοντέλα στην Ευρώπη

Όπως και να έχει όμως, αξίζει να δείτε αυτό το δημιούργημα της Jatech το οποίο μπορεί να παρουσιάστηκε 25 χρόνια πριν, αλλά ακόμη και σήμερα εντυπωσιάζει.

Get it on Google Play Download on the App Store