Οδήγηση χωρίς αμορτισέρ; Μην το δοκιμάσετε! (+video)

Κάθε ανάρτηση ενός οχήματος, ανεξαρτήτως αν αποτελείται από γόνατα ΜακΦέρσον, διπλά ψαλίδα, πολλαπλούς συνδέσμους, ημιάκαμπτο άξονα κ.λπ., για να λειτουργήσει σωστά πρέπει να συνδυάζεται με τα κατάλληλα αμορτισέρ και ελατήρια.

Διαβάστε ακόμη: Πατάμε το κουμπί όταν «δένουμε» το χειρόφρενο;

Τα αμορτισέρ ή αλλιώς αποσβεστήρες έχουν ως σκοπό να εξασφαλίσουν την σταθερότητα του οχήματος, αλλά και την άνεση των επιβατών, αποσβένοντας τις ταλαντώσεις που δημιουργούνται από τα ελατήρια, τα οποία με την σειρά τους ελέγχουν τις ταλαντώσεις της ανάρτησης. Ανάρτηση χωρίς αμορτισέρ ή χωρίς ελατήρια δεν μπορεί να λειτουργήσει, κάτι που ισχύει και όταν ένα από αυτά τα δύο εξαρτήματα είναι χαλασμένα. Ειδικά τα αμορτισέρ φθείρονται γρήγορα όταν το όχημα περνά συνέχεια από ανωμαλίες του οδοστρώματος ή όταν οδηγείται φορτωμένο.

Πως συμπεριφέρεται όμως ένα αυτοκίνητο χωρίς αμορτισέρ και μόνο με τα ελατήρια; Το πείραμα αυτό έγινε με… θύμα ένα πρώτης γενιάς Ford Focus και τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Το αυτοκίνητο χοροπήδαγε ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα, μέχρι που λίγα μέτρα μετά το ένα αμορτισέρ πετάχτηκε από την ανάρτηση.

Διαβάστε ακόμη: Σωστό ή λάθος να φρενάρεις με τον κινητήρα; (+video)

Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο και καλύτερα να μην το δοκιμάσετε για κανένα λόγο.

Get it on Google Play Download on the App Store