Πως φτιάχνονται τα κεραμικά δισκόφρενα (+video)

Οι περισσότεροι γνωρίζετε τα κεραμικά δισκόφρενα που τοποθετούνται σε αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων και δεν έχουν καμία σχέση σε απόδοση αλλά και σε τιμή με τους δίσκους από χυτοσίδηρο, οι οποίοι αναλαμβάνουν το φρενάρισμα σε όλα σχεδόν τα οχήματα. Ορισμένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματά τους είναι το χαμηλότερο βάρος και η σημαντικά μεγαλύτερη αντοχή, ειδικά στις μεγάλες καταπονήσεις που καλούνται να ανταπεξέλθουν, όταν έχουν να επιβραδύνουν οχήματα υψηλών αποδόσεων. Έχετε ποτέ όμως αναρωτηθεί γιατί είναι τόσο ακριβά τα κεραμικά δισκόφρενα;

Διαβάστε ακόμη: Αφαίρεση γρατσουνιών από το αυτοκίνητο

Η διαδικασία και μόνο της παραγωγής τους είναι αρκετά πολύπλοκη και σύνθετη μέχρι το τελικό αποτέλεσμα που βλέπουμε εμείς. Οι πρώτες ύλες για την κατασκευή των κεραμικών δίσκων είναι ρητίνη και ίνες άνθρακα. Τα δύο αυτά υλικά ρίχνουν σε μείγμα μηχανές μέσα σε ένα καλούπι που έχει το σχήμα του δίσκου. Ένας εργαζόμενος αναλαμβάνει να τοποθετήσει τα καλούπια που σχηματίζουν τα κανάλια αερισμού μεταξύ των δύο δισκόπλακων και πάνω από αυτά ρίχνεται και το υπόλοιπο μείγμα.

Μετά ο εργαζόμενος τοποθετεί και το πάνω μέρος του καλουπιού. Αυτό μπαίνει σε μια πρέσα, στην οποία ασκείται δύναμη 20.000 κιλών, ενώ θερμαίνεται στους 200 βαθμούς Κελσίου, μετατρέποντας το μείγμα σκόνης σε πλαστικό. Αφού κρυώσει το καλούπι βουτιέται σε δεξαμενές με κρύο νερό για πέντε έως οκτώ λεπτά. Ύστερα ένα λέιζερ αναλαμβάνει τον πρώτο έλεγχο, το καλούπι ανοίγει και ειδικό μηχάνημα αναλαμβάνει να αφαιρέσει τα περιττά στοιχεία στο δίσκο και να κάνει τις τρύπες στη δισκόπλακα.

Κατόπιν ο κεραμικός δίσκος τοποθετείται σε φούρνο για δύο μέρες σε θερμοκρασία 1.000 βαθμών Κελσίου. Από τη χημική αντίδραση που προκαλείται μετατρέπει το πλαστικό υλικό σε άνθρακα. Η διαδικασία όμως δεν σταματά εδώ. Ο δίσκος μπαίνει σε άλλα καλούπια όπου μέσα χύνεται κεραμικό υλικό σε σκόνη και ψήνονται σε φούρνο για 24 ώρες στους 1.700 βαθμούς Κελσίου. Το λιωμένο πυρίτιο αφαιρείται και δημιουργείται ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, ενώ μετά περνιέται με ένα στρώμα προστατευτικής βαφής. Αφού τελειώσει και αυτή η διαδικασία, ρομπότ αναλαμβάνουν το γυάλισμα, ενώ στο τέλος ένα ειδικό μηχάνημα ανιχνεύει τυχόν αστοχίες στην κατασκευή.

Διαβάστε ακόμη: Μέτρηση κατανάλωσης καυσίμου

Δείτε παρακάτω αναλυτικά το βίντεο με την κατασκευή των κεραμικών δισκόφρενων:

https://www.youtube.com/watch?v=3D9ayaGQiV4

Get it on Google Play Download on the App Store