Πως και γιατί κάνουν τικ-τακ τα φλας (+video)

Σίγουρα όλοι όσοι οδηγούμε έχουμε παρατηρήσει πως τα φλας του αυτοκινήτου μας κάνουν έναν συγκεκριμένο ήχο. Από πού προέρχεται όμως αυτός ο ήχος και γιατί ακόμη και στα σύγχρονα αυτοκίνητα δίνει ηχηρό παρόν; Σε αυτές τις ερωτήσεις προσπαθούμε να απαντήσουμε στις πιο κάτω γραμμές, λύνοντας μια απορία πολλών οδηγών και φυσικά και δική μας.

Δείτε ακόμη: «Μεταχειρισμένα όνειρα» με 8.000 ευρώ

Πολλοί ίσως σκεφτούν πως ο ήχος των φλας δεν είναι παρά μία ηχητική υπενθύμιση για τον οδηγό, προκειμένου αυτός να μην το ξεχνά αναμμένο και μπερδεύει τους υπόλοιπους οδηγούς σχετικά με τις προθέσεις του. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα όμως. Φυσικά, στα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα πλέον, ο ήχος προσομοιώνεται ώστε να ταιριάζει με αυτό που… περιμένει ο οδηγός να ακούσει όταν ενεργοποιεί το φλας του. Παρόλα αυτά, ο ήχος αυτός ξεκίνησε ως μία μηχανική… σύμπτωση.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο video πιο κάτω, ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου προσπάθησε να εντοπίσει την πηγή του ήχου των φλας και τελικά τα κατάφερε. Αυτή δεν είναι παρά ένα «βαρελάκι», το οποίο περιέχει ένα διακόπτη με δύο ακροδέκτες για το φλας.

Το ένα άκρο του χρησιμοποιεί ένα ελατήριο για να το μετακινεί εμπρός και πίσω κάνοντας το πηνίο να έρθει σε επαφή με το δεύτερο άκρο. Κάθε φορά που και τα δύο μεταλλικά μέρη εφάπτονται, παράγεται ένας μικρός σπινθήρας και έτσι ενεργοποιείται το φλας. Ο θόρυβος που ακούγεται δεν είναι τίποτα άλλο από το μέταλλο που κάνει την επαφή και το ελατήριο που το επαναφέρει στην αρχική του θέση.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, ο θόρυβος συνοδεύει αιώνια τη λειτουργία ενός φλας καθώς αν πάψει να υπάρχει θόρυβος τότε δεν θα υπάρχει και φλας. Αυτά κάποτε βέβαια… γιατί πλέον, στα σύγχρονα αυτοκίνητα ο θόρυβος του φλας δεν είναι παρά μία προσομοίωση. Μάλιστα οι εταιρείες κάνουν ειδικές μελέτες προκειμένου να επιλέξουν τον ήχο ο οποίος είναι τέτοιος ώστε να υπενθυμίζει στον οδηγό το ότι το φλας αναβοσβήνει, χωρίς όμως να τον εκνευρίζει… Σε αρκετές περιπτώσεις ο ήχος των φλας απενεργοποιείται όταν για παράδειγμα ενεργοποιείται ο ήχος του ραντάρ στάθμευσης ή όταν το μοτέρ σβήνει.

Διαβάστε επίσης: Πώς παρατείνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Δείτε στο video πιο κάτω, από το 20ο δευτερόλεπτο και έπειτα, τι ακριβώς συμβαίνει όταν ενεργοποιούμε το φλας του αυτοκινήτου μας (τουλάχιστον στα παλαιότερης τεχνολογίας μοντέλα).

Get it on Google Play Download on the App Store