Πόσα άλογα απομένουν μετά από 700.000 χιλιόμετρα; (+video)

Από τα πιο παλιά ερωτήματα στις παρέες των αυτοκινητόφιλων, με πλειάδα απαντήσεων και επιχειρημάτων προς τεκμηρίωση τους.

Πόσα άλογα από αυτά που «έβγαζε» καινούργιο, απομένουν σε ένα αυτοκίνητο μετά από πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα; Και ποιο είναι το όριο που καθορίζει τον βέλτιστο βαθμό παλαιότητας; 100.000 χιλιόμετρα; 300; Μήπως μισό εκατομμύριο χιλιόμετρα;

Δείτε ακόμα: Έκανε 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα με Skoda Octavia (+video)

Οι Βρετανοί του Car Throttle αποφάσισαν να λύσουν το μυστήριο, ανεβάζοντας στα ράουλα του δυναμόμετρου ένα από τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς: το Skoda Octavia 1.9 ΤDI. Το συγκεκριμένο είναι του 1998, μια περίοδο που ο 8βάλβιδος ντίζελ των 1.9 λίτρων απέδιδε 90 ίππους και 210 Nm ροπής. Ο ιδιοκτήτης του άφησε στην εργοστασιακή μορφή το τσέχικο μοντέλο για 11 χρόνια.

Πριν από 9 χρόνια αποφάσισε να το βελτιώσει, με έναν επαναπρογραμματισμό της κεντρικής μονάδας διαχείρισης (ECU). Η απόδοση αυξήθηκε στα 110 άλογα και η ροπή στα 244 Nm, περίπου δηλαδή στα επίπεδα του σημερινού 1.6 TDI. Σε 20 χρόνια το Octavia έχει «γράψει» κοντά στις 700.000 χιλιόμετρα, με σχεδόν τα μισά να είναι σε βελτιωμένη μορφή. Κάτι που συνεπάγεται επιπλέον φορτίο στα μέταλλα του κινητήρα. Το κρίσιμο ερώτημα, λοιπόν, παραμένει: πόση ψυχή έχει απομείνει στο 20χρονο Octavia. Μιλάμε για άλογα, ή για γαϊδούρια;

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα καλύτερα μοτέρ του 2018

Μετά από τέσσερις δυναμομετρήσεις, για επαναληψιμότητα και επαλήθευση των αποτελεσμάτων, το Octavia 1.9 TDI απέδωσε 106,8 ίππους και πρακτικά την ίδια ροπή με τα νούμερα που έβγαζε 10 χρόνια πριν, όταν και βελτιώθηκε. Συνοπτικά, μετά από δυο δεκαετίες και 3/4 του εκατομμυρίου χιλιομέτρων στην «πλάτη» του, ο 1.9 TDI έχει μείνει ουσιαστικά ανεπηρέαστος από την πάροδο του χρόνου. Κάτι που επαληθεύεται και από τα ταξί Octavia αντίστοιχης χρονολογίας, που συνεχίζουν ακάθεκτα να «καταπίνουν» χιλιόμετρα στις «μοτεροφάγες» συνθήκες της Αθήνας.

Get it on Google Play Download on the App Store