Πόσα άλογα βγάζει ένα χαλασμένο Mazda RX-8; (+video)

Το Mazda RX-8 έγινε γιγάντια επιτυχία χάρις σε δυο πράγματα: την εμφάνισή του και την ασυναγώνιστη σχέση τιμής/ισχύος. Δεν ήταν μικρό πράγμα να αγοράζεις 231 ίππους από 1.300 κυβικά για λιγότερο από 30.000 ευρώ. Βέβαια το 2003 που παρουσιάστηκε αφενός υπήρχαν λεφτά, αφετέρου η βενζίνη κόστιζε περί τα 0,8 ευρώ/λίτρο. Μείζονα ρόλο σε αυτό έπαιξε ο επαναστατικός Renesis, ο οποίος απέδιδε σχεδόν όσο και ο Wankel του RX-7 χωρίς τη χρήση υπερτροφοδότησης.

Δείτε ακόμα: Wankel μοτέρ στροφάρει στις 10.000 σ.α.λ. και εκρήγνυται (+video)

Εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε και στην τεράστια απαξίωση του ιαπωνικού τετράθυρου κουπέ, σε συνδυασμό φυσικά με την εκτίναξη της τιμής στη βενζίνη. Τα 12 λτ./100 χλμ. χαμηλότερης τιμής μέσης κατανάλωσης αποδείχθηκαν καταδικαστικά και έστειλαν τα χιλιάδες RX-8 που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας σε μάντρες μεταχειρισμένων, χωράφια και πρέσες. Εκτός από τη θηριώδη δίψα για καύσιμο (πάντα 100 οκτανίων), ο Renesis έγινε διαβόητος και για τη μεγάλη του ευπάθεια στην απώλεια συμπίεσης και λοιπά προβλήματα αξιοπιστίας. Δεν είναι τυχαίο πως θεμέλιος λίθος της αγοράς κάποιου μεταχειρισμένου «ΡοΧι» -είτε μιλάμε για το Cosmo, είτε για το «μικρό» Challenge των 192 ίππων- είναι ο έλεγχος της συμπίεσης.

Ο πειρασμός για αγορά ενός χαλασμένου, ωστόσο, είναι μεγάλος καθώς μπορεί κανείς να βρει ένα τέτοιο Mazda για περίπου 2.000 ευρώ. Ακόμα λιγότερο κόστισε αυτό που πήραν οι φίλοι μας στο Car Throttle, οι οποίοι έδωσαν μόλις 650 λίρες για ένα μεταχειρισμένο RX-8 με πρόβλημα στην συμπίεση του Wankel. Όμως πόσα άλογα έχουν μείνει εντός του περιστροφικού θαλάμου καύσης μετά την απώλεια στην συμπίεση;

Διαβάστε επίσης: Αυτό το Mazda 3 έχει wankel κινητήρα με δύο τούρμπο και 630 ίππους (+video)

Τα αποτελέσματα είναι όσο αναμενόμενα, όσο και αποκαρδιωτικά. Από τα 231 άλογα που υποσχόταν η Mazda, και γινόντουσαν κοντά στα 210 στο δυναμόμετρο, ο κινητήρας έχει πέσει -στην καλύτερη- στα 162,9. Η πτώση στην απόδοση αποτυπώνεται και από τη βελόνα του στροφόμετρου, η οποία δεν πηγαίνει πάνω από τις 8.000 σ.α.λ. την στιγμή που στα καλά του, ο μεγάλος Renesis στρόφαρε πάνω από τις 9.000 σ.α.λ. Να σημειώσουμε πως στους τροχούς φτάνουν μόλις 134 άλογα!

Get it on Google Play Download on the App Store