Σλάλομ με καλά και φθαρμένα λάστιχα (+video)

Τα λάστιχα του αυτοκινήτου δεν αποκαλούνται τυχαία «μαύρος χρυσός». Αποτελούν το μοναδικό σημείο επαφής του οχήματος με το οδόστρωμα, καθορίζοντας εν πολλοίς την οδική του συμπεριφορά και την ασφάλεια που αυτό παρέχει στην οδήγηση. Οπότε είναι απολύτως λογικό, να αντικαθίστανται εντός προβλεπόμενων ορίων φθοράς προκειμένου να μην υπάρχουν ζητήματα με την νομιμότητα, αλλά κυρίως την βιωσιμότητα αυτοκινήτου και επιβατών.

Δείτε ακόμα: Γιατί τα λάστιχα των αυτοκινήτων είναι μαύρα;

Όπως φυσικά ισχύει και για την πανίσχυρη νέα BMW M5, η οποία αποδίδει 600 ίππους και 750 Nm ροπής στους τέσσερις-αλλά και αποκλειστικά στους πίσω τροχούς. Ένα αυτοκίνητο, λοιπόν, που πραγματοποιεί το 0-100 μέσα σε 3,4 δλ. και μπορεί να ξεπεράσει τα 310 χλμ./ώρα αν αφαιρεθεί ο ηλεκτρονικός περιοριστής τελικής ταχύτητας στα 250 χλμ./ώρα, είναι αυτονόητο πως χρειάζεται τα ελαστικά σε top κατάσταση για να μην δημιουργεί προβλήματα στον οδηγό του. Kάτι που, όπως αποκαλύπτει το ακόλουθο video, δεν πρόκειται να αποφύγει.

Η M5 που δοκίμασαν οι Ισπανοί συνάδελφοι είχε τόσο φθαρμένα ελαστικά, που στο τέλος της δοκιμασίας είχαν φανερωθεί τα λινά. Ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιήσουν όσες προσπάθειες θα ήθελαν. Όμως και σε αυτές που τα κατάφεραν, τα αποτελέσματα στηλιτεύουν με γλαφυρό τρόπο την αμέλεια στη συντήρηση του υλικού που μας ενώνει με το οδόστρωμα. Η μέγιστη ταχύτητα εισόδου στον πρώτο διάδρομο ανήλθε μόλις στα 74 χλμ./ώρα. Και λέμε «μόλις», καθότι στην ίδια δοκιμασία με τον ίδιο οδηγό, η BMW 520d κατάφερε 79 χλμ./ώρα. Το έντονο παίξιμο στα φώτα φρένων είναι ενδεικτικό της προσπάθειας που καταβάλλει το σύστημα ελέγχου της ευστάθειας ESC, ώστε να κρατήσει το βαρύ σεντάν υπό έλεγχο.

Διαβάστε επίσης: Πόσο επικίνδυνη είναι η ακινησία για τα ελαστικά;

Το μόνο παρήγορο πάντως, είναι πως ακόμα και σε αυτή την κατάσταση -και με το ESC πάντα ενεργοποιημένο– η Μ5 θα δυσκολέψει τον οδηγό της με την μορφή της υποστροφής και όχι κάποιο απότομο ξέσπασμα της ουράς. Βέβαια σε υψηλότερες ταχύτητες, τις οποίες η Μ5 έχει για «πρόγευμα», ουδείς ξέρει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις, πόσο μάλλον αν πατήσει σε βρεγμένο οδόστρωμα. Όμως είναι απολύτως ενδεικτικό -και ελαφρώς σοκαριστικό- πως ένα κορυφαίο υπερ-σεντάν επιδόσεων με τόσα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει μια απότομη αλλαγή πορείας με παραπάνω από 74 χλμ./ώρα, ελέω φθαρμένων ελαστικών.

Get it on Google Play Download on the App Store