Πρόστιμα έως 4.000€ στους απείθαρχους οδηγούς ταξί

Ιδιαιτέρως «αλμυρά» θα καλούνται να πληρώνουν από εδώ και στο εξής οι οδηγοί ταξί την αγενή συμπεριφορά και το κάπνισμα εντός αυτοκινήτου -μεταξύ άλλων-, σύμφωνα με νέα τροπολογία του Υπουργείου Μεταφορών.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει την κατηγοριοποίηση των παραβάσεων σε τρεις βαθμίδες: χαμηλής, μεσαίας και υψηλής αξιολόγησης. Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται η επιλογή πελατών, η άρνηση μίσθωσης, η μη συμμόρφωση στις υποδείξεις του επιβάτη ως προς τον προορισμό, το κάπνισμα, το μη κατέβασμα της πινακίδας «ελεύθερο», η μη χρήση του ταξίμετρου, το άνοιγμα παραθύρων χωρίς τη συγκατάθεση επιβάτη και η έλλειψη καθαριότητας του οχήματος. Αντίστοιχα και οι κυρώσεις διαβαθμίζονται από επίπληξη (για εσωτερικό-«χάβρα», ας πούμε) μέχρι διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, για περίπτωση μη χρήσης του ταξίμετρου.

Δείτε ακόμα: Ποιοι θα πληρώνουν έως και τριπλάσια τα πρόστιμα του νέου ΚΟΚ

Για τις μεσαίας διαβάθμισης παραβάσεις οι χρηματικές ποινές ξεκινάνε από τα 301 και φτάνουν μέχρι τα 600 ευρώ, ενώ δεν λείπουν και οι αφαιρέσεις άδειας. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο για ελλιπή συντήρηση του οχήματος (έλλειψη ΚΤΕΟ, ντουμάνι της εξάτμισης, κλιματισμός που δεν λειτουργεί κλπ) το πρόστιμο φτάνει μέχρι τα 500 ευρώ -αναλόγως τον αριθμό και την έκταση των ελλείψεων-, ενώ τα «αυτόνομα» ταξίμετρα (αυτά δηλαδή που χρεώνουν κατά βούληση – και πάντα προς τα πάνω) επισύρουν αφαίρεση άδειας για 3 μήνες.

Διαβάστε επίσης: Παράταση ανομίας για τα ανασφάλιστα οχήματα

Η μεγαλύτερη «λυπητερή» έρχεται στην τρίτη και τελευταία κατηγορία, όπου συγκαταλέγονται η ανάρμοστη/άσεμνη/απειλητική συμπεριφορά προς τον πελάτη ή/και άλλους οδηγούς, η οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών και η μη έκδοση αποδείξεων. Εδώ τα πρόστιμα είναι «ελευθέρας» και μπορούν να αγγίξουν τις 4.000 ευρώ, σε τυχόν περιπτώσεις υποτροπής. Σε ακραία περιστατικά -όπως βιαιοπραγία ή άρνηση μεταφοράς ασθενή στο νοσοκομείο- εκτός του προστίμου, επιβάλλεται αφαίρεση άδειας για 6 μήνες και επανεξέταση του οδηγού προκειμένου να την ανακτήσει. Οι νέες διατάξεις τίθενται σε άμεση ισχύ.

Get it on Google Play Download on the App Store