Οι σημαντικότερες αλλαγές του νέου Κ.Ο.Κ.

Αρκετές είναι οι αλλαγές που θα φέρει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή. Σε αυτόν προβλέπονται τροποποιήσεις σε πρόστιμα, στον υπολογισμό τους, ακόμη και στον τρόπο πληρωμής αυτών.

Δείτε ακόμη: Εντυπωσιακή αύξηση στις ταξινομήσεις Φεβρουαρίου

Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, αλλά και τριπλάσια προσαύξηση, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε παραβάτη οδηγού. Από την κατηγορία της επιβολής προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια, εξαιρούνται παραβάσεις, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη.

Για τις παραβάσεις που αποτελούν «κακές συνήθειες» (κινητό κατά την διάρκεια οδήγησης, μη χρήση κράνους και ζώνης ασφάλειας, στάθμευση σε ράμπες ή η παρεμπόδιση της διάβασης των ατόμων με αναπηρία και η χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης στους αυτοκινητοδρόμους), έρχονται νέα, μεγάλα πρόστιμα τα οποία δεν έχουν καθοριστεί ακόμη.

Ο νέος νόμος ταξινομεί τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. σε τρεις κατηγορίες: Στις χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας παραβάσεις. Η διαβάθμιση θα γίνει μετά από εισήγηση της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας. Προβλέπονται επίσης και δύο πρόσθετες κατηγορίες. Αυτές της πολύ υψηλής συχνότητας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

Σε όλες αυτές τις παραβάσεις (πλην προσπεράσεων φορτηγών που η ποινή ορίζεται σε 30 μέρες χωρίς αφαίρεση πινακίδων την πρώτη φορά) προβλέπονται μηδενικά πρόστιμα, αλλά διοικητικά μέτρα που είναι η αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων για 60 ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Φθηνά ντίζελ αυτοκίνητα χωρίς τέλη κυκλοφορίας

Αλλαγές προβλέπονται και για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, για τα οποία θεσπίζονται μηχανισμοί ελέγχου, με στόχο την καταπολέμηση των παράνομων κυκλωμάτων. Μεταξύ άλλων, θεσπίζονται συγκεκριμένες βεβαιώσεις που πλέον θα παρέχονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Τέτοιες βεβαιώσεις είναι η έγκριση τύπου με την οποία ταξινομήθηκε ένα αυτοκίνητο, η ημερομηνία ταξινόμησης, η βεβαίωση από επίσημους αντιπροσώπους σχετικά με το ποιες ανακλήσεις έχουν γίνει, βεβαίωση του ΚΤΕΟ της χώρας προέλευσης κ.λ.π. Θα χρειάζεται ακόμη και υπεύθυνη δήλωση του αγοραστή, που θα δηλώνει ότι έχει λάβει υπόψη του όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία.

Get it on Google Play Download on the App Store