Αυτές είναι οι συμμαχίες της αυτοκινητοβιομηχανίας!

Κάποτε ξέραμε πως η Opel έφτιαχνε αυτοκίνητα Opel, η SEAT έφτιαχνε… SEAT και ούτω καθ’ εξής. Στις μέρες μας όμως αυτό δεν ισχύει καθώς οι καιροί έχουν κάνει αναγκαιότητα για τις εταιρείες τις συμμαχίες και τις κοινοπραξίες, προκειμένου να πορευθούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, προς το μέλλον. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες εταιρείες ανήκουν σε ποιους ομίλους και να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο (η πιο πάνω εικόνα είναι ενδεικτική).

Δείτε ακόμη: 5 τρόποι να μειώσεις τα έξοδα του αυτοκινήτου

Όμιλος BMW

Η BMW (από τα αρχικά Bayerische Motoren Werke ή στα αγγλικα Bavarian Motor Works) ιδρύθηκε το 1917 ως εταιρεία κατασκευής κινητήρων για αεροπλάνα, στην συνέχεια για μοτοσυκλέτες και από το 1928 άρχισε να κατασκευάζει και αυτοκίνητα. Πλέον ηγείται του ομώνυμου ομίλου και έχει υπό την σκέπη της, τις MINI, Rolls-Royce και φυσικά τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες BMW.

Daimler

Ξεκίνησε το 1899 ως Daimler Motoren Gesellschaft (DMG) για να συγχωνευθεί το 1926 με την Benz  & Cie και να μετονομαστεί σε Daimler-Benz AG. Πλέον μιλάμε για έναν κολοσσό, στον οποίο ανήκουν οι Mercedes-Benz, smart, Mercedes-Benz Trucks, Freightliner, Fuso, Western Star, Bharatbenz (Ινδία), Mercedes-Benz βαν, Mercedes-Benz λεωφορεία, Setra, και Thomas Built (κατασκευαστής σχολικών λεωφορείων).

FCA

Ο πιο νέος από τους ομίλους της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ο ιταλοεμαρικάνικος FCA (Fiat Chrysler Automobiles), καθώς συστήθηκε το 2014. Σε αυτόν ανήκουν οι εταιρείες Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, Fiat, Alfa Romeo, Maserati, Lancia, Fiat επαγγελματικά. Η σχέση του με την Ferrari είναι ιδιότυπη αν και πάντως έχει μερίδιο σε αυτήν.

Ford

Η αμερικάνικη μάρκα ιδρύθηκε το 1903 και όλοι ξέρουμε λίγο πολύ πως ήταν αυτή που έφερε την μαζική παραγωγή στην αυτοκινητοβιομηχανία δημιουργώντας το Model T το οποίο κατασκευάστηκε σε 15.000.000 μονάδες. Στα καλά της η Ford είχε Aston Martin, Volvo, Jaguar, Land Rover, Mercury και μέρος της Mazda αλλά πλέον της ανήκει μόνο η Linocln.

General Motors

O αμερικάνικος κολοσσός ιδρύθηκε το 1908 και μέχρι τις αρχές του 2000 ήταν στην αιχμή της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η κρίση τον έπληξε βαριά και το 2009 κήρυξε πτώχευση, με πολλές από τις εταιρείες του να κλείνουν οριστικά (Oldsmobile, Pontiac, Saturn και Hummer). Πλέον, έπειτα από την σωτηρία του ομίλου GM, του ανήκουν οι Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Holden (Αυσταλία), Jiefang (Κίνα), Wuling (Κίνα) και Autobaojun (Κίνα).

Honda

Από τις πιο… φρέσκες εταιρείες στην αυτοκινητοβιομηχανία καθώς ξεκίνησε την δραστηριότητά της το 1948, η Honda είναι και από τις λίγες πλέον που κάνουν σόλο καριέρα. Δεν έχει εισχωρήσει σε κάποια συμμαχία και εκτός από τις μάρκες Honda (αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, κινητήρες αεροσκαφών, ταχυπλόων κλπ.) της ανήκει και η Acura.

Hyundai

Η Hyundai είναι ένας πραγματικός γίγαντας και ο τομέας του αυτοκινήτου είναι ένας από τις πολλές δραστηριότητές της. Ξεκίνησε το 1947 και στο αυτοκίνητο μπήκε το 1967. Πλέον ηγείται της σύμπραξης με την Kia ενώ δημιούργησε και την μάρκα Genesis.

PSA

Ο γαλλικός όμιλος PSA (Peugeot – Citroen – DS- Opel) πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά της Opel από την GM έπειτα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Εκτός από τις Peugeot, Citroen, DS και Opel του ανήκει και η Vauxhall (δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Renault – Nissan

Η κοινοπραξία Renault – Nissan έκλεισε το 2017 στην πρώτη θέση των πωλήσεων αυτοκινήτων παγκοσμίως (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα βαρέα οχήματα) και αυτό το κατάφερε με την πολύτιμη συνδρομή της Mitsubishi η οποία πλέον είναι μέλος της. Η κοινοπραξία δημιουργήθηκε το 1999 και οι εταιρείες υπό τον έλεγχό της, εκτός από τις προαναφερθείσες είναι οι Dacia, Alpine, Infiniti, Datsun, Lada, Renault-Samsung (στην Κορέα) και Venucia (στην Κίνα).

Όμιλος Tata

Η ινδική Tata ιδρύθηκε το 1868 αλλά το 1947 άρχισε να δραστηριοποιείται ως Tata Motors στον κλάδο της αυτοκίνησης. Το 2008 απέκτησε της Jaguar και Land Rover, ενώ έχει και τα επαγγελματικά οχήματα Tata Daewoo.

Όμιλος Toyota

Η ιαπωνική μάρκα ξεκίνησε την κατασκευή αυτοκινήτων πίσω στο 1935 με το αγροτικό G1. Πλέον έχει την Lexus, την Hino (επαγγελματικό οχήματα) και την Daihatsu. Μάλιστα έχει αποκτήσει μερίδιο της Subaru (μέσω της Fuji Heavy Industries στην οποία ανήκει η Subaru), ενώ ανοικτές είναι οι διαπραγματεύσεις σε διάφορους τομείς και με την Mazda, η οποία πάντως προς το παρόν είναι αυτόνομη.

Όμιλος VW

Γνωστός λίγο πολύ σε όλους μας ο όμιλος VW και οι δραστηριότητές του. Η έδρα του είναι στο Βόλφσμπουρκ της Γερμανίας και έχει υπό τον έλεγχό του τις παρακάτω μάρκες: Volkswagen, Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, SEAT, Skoda, MAN, Scania, Volkswagen επαγγελματικά και Ducati (μοτοσυκλέτες).

Δείτε επίσης: 70+ αυτοκίνητα χωρίς τέλη κυκλοφορίας 2018

Zhejiang Geely

Στο τέλος της λίστας μας βρίσκεται η κινέζικη Zhejiang Geely. Ο όμιλος ξεκίνησε το 1986 και η Geely Automobile ιδρύθηκε το 1997. Αν και λίγα χρόνια στα αυτοκινητικά δρώμενα έχει καταφέρει ήδη να έχει αρκετές εταιρείες υπό τον έλεγχό της, αρκετές εκ των οποίων ευρωπαϊκές. Μάλιστα πρόσφατα δημοσιεύματα έκαναν λόγο και για αγορά μεριδίου από την Daimler. Οι εταιρείες που έχει υπό τον έλεγχό της είναι οι εξής: Geely Auto, Volvo, Lotus, Proton, London EV Company (πρώην London Taxi Company), Polestar, Lynk & Co, Yuan Cheng Auto (επαγγελματικά οχήματα), Terrafugia (εταιρεία που ασχολείται με το ιπτάμενο αυτοκίνητο), Volvo Trucks και Renault Trucks.

Get it on Google Play Download on the App Store