Τι απεικονίζει το σήμα της BMW;

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τις σχέσεις της BMW με την αεροπλοΐα και το γεγονός ότι ξεκίνησε ως κατασκευαστής κινητήρων αεροσκαφών. Αρκετοί είναι γνώριμοι και με την σημασία του ίδιου του αρτικόλεξου: Bayerische Motoren Werke ή ,αγγλιστί, Bavarian Motor Works. Κοινώς, «Βαυαρικό Εργοστάσιο Κινητήρων». Ευρύτερα γνωστή στην Ελλάδα ως «Μπέμπα».

Αυτή ακριβώς η σχέση των Βαυαρών με τα αεροπλάνα, δημιούργησε τον μύθο -που σε πολλές περιπτώσεις δεν επιδέχεται αμφισβήτησης κιόλας- της έλικας, που υποτίθεται απεικονίζεται στο σήμα της BMW (ή προπέλα, περιπαιχτικά από τους αντί-«Μπεμβάκηδες»). Μια άλλη παραλλαγή θέλει την διαμόρφωση του logo, να προέρχεται από την θέα των πιλότων κατά την απογείωση (το γαλάζιο του ουρανού και το λευκό των σύννεφων, μπροστά από την έλικα). Η αλήθεια, βέβαια, είναι διαφορετική. Αλλά καθόλα ιστορική.

Δείτε ακόμα: Τι συμβολίζουν τα 3 χρώματα στο BMW M;

Πριν την BMW, υπήρχε η Rapp Motorenwerke. Ιδρυθείσα το 1913 από τον Karl Rapp, δραστηριοποιούνταν στην κατασκευή -τι άλλο;- κινητήρων αεροσκαφών. Το 1917, και κατόπιν μεσολάβησης της κεντρικής διοίκησης του κρατιδίου της Βαυαρίας, μετονομάστηκε σε Bayerische Motoren Werke. Οι κινητήρες που κατασκεύαζε ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς τα πρώτα χρόνια του 1900 (βλέπε Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος) και λίγα χρόνια αργότερα, θα υπήρχε τεράστια ζήτηση για αυτούς (βλέπε Β’ Παγκόσμιος). Παρόλα αυτά, αρχικά σχεδόν κανείς δεν ήξερε την BMW. Ή, για την ακρίβεια, την ήξεραν ως Rapp Motorenwerke. Προκειμένου να αποκτήσει την δική της ταυτότητα, δίχως να ξεχάσει την καταγωγή της, η BMW απέκτησε ένα σήμα που παρέπεμπε τόσο στην Rapp όσο και την σημαία της Βαυαρίας.

Το κυκλικό περίγραμμα με τις δυο γραμμές και το όνομα της επιχείρησης ανάμεσά τους, προέρχεται από το αντίστοιχο της Rapp. Το χρυσαφί χρώμα αρχικά επιλέχθηκε για την ταύτιση με τον χρυσό, γιατί απλά ήταν της μόδας τότε και γιατί παρέπεμπε στα τοπικά χρώματα! Κάτι που ισχύει και για το περίφημο γαλανόλευκο περιεχόμενο. Η διάταξη των τεσσάρων μερών πηγαίνει με την φορά του ρολογιού και πηγάζει από το Οικόσημο της Βαυαρίας. Στην διάρκεια της Ιστορίας έχουν υπάρξει πολλές εκδοχές, όμως όλες περιλαμβάνουν δυο χρυσά λιοντάρια εκατέρωθεν του θυρεού, ο οποίος απαρτίζεται από τέσσερα τεταρτημόρια: το Χρυσό Λιοντάρι, το έμβλημα της Φραγκονίας, τον Μπλε Πάνθηρα και τα Τρία Λιοντάρια.

Διαβάστε επίσης: Νέα BMW 330e καίει 1.6 λτ. και έχει ηλεκτρικό «νίτρο»!

Το γαλανόλευκο σήμα της BMW συνδυάζει το Οικόσημο με την σημαία της Βαυαρίας, παίρνοντας την μορφή που όλοι ξέρουμε σήμερα.

Get it on Google Play Download on the App Store