Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό όχημα των 111 τόνων! (+video)

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πληθαίνουν συνεχώς, ενώ στο κοντινό μέλλον τα διαθέσιμα μοντέλα θα είναι πάρα πολλά και από διάφορους κατασκευαστές, καθώς αποτελούν το μέλλον της αυτοκίνησης. Ωστόσο, βασικό τους πρόβλημα παραμένει η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης σε σχέση με ένα συμβατικό όχημα με θερμικό κινητήρα, το οποίο δεν έχει τέτοια ζητήματα.

Δείτε ακόμη: Το γιγάντιο ντίζελ που «καίει» 1.838 ευρώ/100 χλμ.!

Όμως και στα βαρέα οχήματα υπάρχουν αντίστοιχες εξελίξεις και δεν αναφερόμαστε μόνο σε φορτηγά και λεωφορεία αλλά σε τεραστίων διαστάσεων χωματουργικά μηχανήματα, όπως είναι το εικονιζόμενο Komatsu eDumper της εταιρίας Kuhn Switzerland AG. Αυτό χρησιμοποιείται κανονικά σε λατομείο κοντά στη Βέρνη και έχει εξοικονομήσει χιλιάδες λίτρα πετρελαίου και τόνους εκπομπών CO2. Ο ηλεκτροκίνητος γίγαντας δοκιμάζεται σε αντίξοες συνθήκες, όπως τα αντίστοιχα ντίζελ οχήματα, ενώ βασίζεται σε ένα Komatsu HD 605-7. Με τη διαφορά η τεράστια δεξαμενή καυσίμου έχει αντικατασταθεί από μια μπαταρία, τη μεγαλύτερη που έχει ποτέ τοποθετηθεί σε ηλεκτρικό όχημα. Μόνο η μπαταρία των 600 kWh ζυγίζει 4,5 τόνους, ενώ το eDumper έχει μεικτό βάρος 111 τόνων και μπορεί να μεταφέρει 60 τόνους πέτρας. Το όφελος είναι 130 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα και 50.000 λίτρα πετρελαίου ανά έτος.

Το επίσης εντυπωσιακό, είναι ότι δεν χρειάζεται ποτέ φόρτιση, αφού όταν είναι φορτωμένο και κατηφορίζει δεν χρησιμοποιεί τους ηλεκτροκινητήρες των σχεδόν 1.500 ίππων και των χιλιάδων Nm ροπής, αλλά μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική και την αποθηκεύει στις μπαταρίες. Η ενέργεια αυτή επιτρέπει πάλι στο όχημα να κινηθεί στην ανηφόρα με άδεια την καρότσα.

Δείτε ακόμη: Γιατί στοιβάζονται χιλιάδες νέες Mercedes σε αεροδρόμιο;

Δείτε το τεράστιο ηλεκτρικό όχημα και στο παρακάτω βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store