Το Nissan LEAF τροφοδοτεί με ενέργεια το γήπεδο του Άγιαξ (+video)

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τόσο τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, όσο και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι η αξιοποίηση των μπαταριών που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μετά το πέρας της «θητείας» τους στις μετακινήσεις. Η προφανής απάντηση ακούει στο όνομα «ανακύκλωση», όμως ποιος θα ήταν ο βέλτιστος τρόπος για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο.

Δείτε ακόμα: To Nissan LEAF «πριζώνει» τους Ευρωπαίους

Η Nissan και η διοίκηση του «Johan Cruijff Arena» (τέως Amsterdam Arena) φαίνεται πως βρήκαν μια ιδιαίτερα αποδοτική λύση, με την μορφή 148 μπαταριών από ισάριθμα LEAF. Για την ακρίβεια, το αντίστοιχο αυτού του αριθμού καθώς η διάταξη του συστήματος του ηλεκτρικού αυτοκινήτου έχει τροποποιηθεί κατάλληλα, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος ενέργειας για τις ανάγκες λειτουργίας τόσο του ποδοσφαιρικού γηπέδου, όσο και των καταστημάτων στον περιβάλλοντα χώρο. Ο επικεφαλής καινοτόμων τεχνολογιών του «Johan Cruijff Arena», Henk van Raan, δήλωσε πως «η χρήση των μπαταριών του LEAF επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αποθήκευση ενέργειας, δίνοντας της δυνατότητα παροχής 3 megawatt. Αυτό το ποσό είναι ικανό να τροφοδοτήσει το γήπεδο, αλλά και τα παρακείμενα κτήρια, με επαρκή ποσότητα ρεύματος ακόμα και σε περιπτώσεις μπλακ-άουτ».

Διαβάστε επίσης: Nissan GT-R50 με… ιταλικό ταμπεραμέντο (+video)

Από την πλευρά της Nissan, ο διευθυντής του τομέα ενέργειας της ιαπωνικής εταιρίας Francisco Carranza τόνισε: «είμαστε εξόχως χαρούμενοι που αποτελούμε μέρος του μεγαλύτερου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας για εμπορικό κτήριο στην Ευρώπη. Χάρις στο Johan Cruijff Arena μας δίνεται η δυνατότητα να δείξουμε στον κόσμο πώς μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δίχως να επιβαρύνουμε το περιβάλλον».

Το «Johan Cruijff Arena» αποτελεί έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άγιαξ, αλλά και της Εθνικής Ολλανδίας, ενώ χρησιμοποιείται για κάθε λογής διοργανώσεις όπως συναυλίες, εκθέσεις, συνέδρια κλπ.

Get it on Google Play Download on the App Store