To VTEC της Honda απλά και κατανοητά (+video)

Σίγουρα λίγο πολύ όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε ακούσει για το σύστημα VTEC της Honda και το τι κάνει αυτό. Το θέμα όμως είναι να κατανοήσουμε και πως λειτουργεί, προκειμένου να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα. Και οι συντελεστές του καναλιού donut media δημιούργησαν ένα video προκειμένου να μας δείξουν με τρόπο απλό και κατανοητό τι συμβαίνει στους κινητήρες της Honda με VTEC.

Δείτε ακόμη: Το λάθος που κάνουμε με το κλειδί στο διακόπτη

Το σύστημα VTEC λοιπόν μεταβάλλει την διάρκεια και το βύθισμα των βαλβίδων προκειμένου ο κινητήρας να έχει διαφορετικής απόδοσης χαρακτηριστικά στις χαμηλές-μεσαίες και υψηλές στροφές του κινητήρα. Πως όμως γίνεται αυτό; Στον κινητήρα υπάρχουν δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής, οι οποίοι αναλαμβάνουν να ανοίξουν τις βαλβίδες.

Στην περίπτωση του VTEC της Honda όμως, ο κάθε εκκεντροφόρος ανάμεσα στο ζεύγος εκκεντροφόρων έχει ακόμη έναν εκκεντροφόρο, οποίος έχει πιο επιθετικό προφίλ (ανοίγει περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια τις βαλβίδες). Με την αύξηση των στροφών, και της πίεσης του λαδιού μέσω ενός πείρου κλειδώνουν τα έκκεντρα όλα μαζί και έτσι το μεσαίο φροντίζει να ανοιγοκλείνει τις βαλβίδες (τα άλλα δύο απλώς ακολουθούν).

Διαβάστε επίσης: Honda Civic Type R FN2 με 765 ίππους! (+video)

Και επειδή είμαστε σίγουροι πως όπως και αν το περιγράψουμε δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την εικόνα, δείτε πιο κάτω στο video που ακολουθεί πως ακριβώς λειτουργεί το VTEC και αν σας δυσκολεύουν τα αγγλικά επιλέξτε υπότιτλους στα ελληνικά μέσα από το ειδικό πεδίο του youtube.

Get it on Google Play Download on the App Store