Υποχρεωτικός ήχος σε ηλεκτρικά και υβριδικά από την Ε.Ε.! (+video)

Θα το έχετε βιώσει, δεν υπάρχει αμφιβολία. Εκεί που περπατάτε αμέριμνοι και αναγκάζεστε να κατεβείτε στον δρόμο ελέω μπλοκαρισμένου (ή ανύπαρκτου) πεζοδρομίου, ξαφνικά -και δίχως την παραμικρή ειδοποίηση- βλέπετε ένα αυτοκίνητο να περνάει δίπλα σας. Αυτή η κίνηση «stealth» έγινε ευρέως γνωστή και τρόμαξε πολλούς πεζούς με την δεύτερη γενιά Toyota Prius, του αυτοκινήτου δηλαδή που έβαλε τα υβριδικά στο σπίτι του Έλληνα (το ίδιο συνέβαινε και με τα αστικά λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο). Τώρα τόσο αυτά, όσο και τα ηλεκτρικά, γεμίζουν ολοένα και περισσότερο τους δρόμους (στον ανεπτυγμένο κόσμο, τουλάχιστον).

Δείτε ακόμα: BMW & JLR εξελίσσουν από κοινού την ηλεκτροκίνηση!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να μην λάβει μέτρα, καθώς η ησυχία των ηλεκτρικών και των plug-in υβριδικών πιάνει εξ απήνης τους πεζούς, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό, από τον προσεχή Ιούλιο θεσπίζεται υποχρεωτική η χρήση του Acoustic Vehicle Alert System (AVAS) το οποίο θα προειδοποιεί τους πεζούς και τους ποδηλάτες για τη διέλευση οχήματος μέσω ήχου. Το AVAS παράγει έναν χαρακτηριστικό ήχο που γίνεται εύκολα αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί, αλλά και από τα ακουστικά νεύρα των σκύλων-οδηγών, βρισκόμενος σε συνάρτηση με την κίνηση του αυτοκινήτου. Αλλάζει, δηλαδή, αναλόγως αν το όχημα επιταχύνει, επιβραδύνει ή κινείται με σταθερή ταχύτητα.

Στην Ευρώπη η ταχύτητα λειτουργίας οριοθετείται στα 20 χλμ./ώρα, τη στιγμή που η Αμερική θεσπίζει τα 30 χλμ./ώρα – ταχύτητες στις οποίες έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχα πως σημειώνονται τα περισσότερα ατυχήματα από αμέλεια πεζών. Από εκεί και πάνω, τα ελαστικά παράγουν επαρκή θόρυβο κύλισης ώστε να γίνεται αντιληπτή η προσέγγιση οχήματος από το ανθρώπινο αυτί.

Διαβάστε επίσης: Εντυπωσιακά αναπαλαιωμένη Jaguar E-Type

Η Jaguar ήδη εξοπλίζει το «Ευρωπαϊκό» και «Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς» με το AVAS, την λειτουργία του οποίου μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο video

Get it on Google Play Download on the App Store