Κολασμένο δίλημμα: Honda Civic Type R ή Mitsubishi Evo X (+video)

Άπαντες υποδεχθήκαμε την είδηση της φαινομενικής επιστροφής του Mitsubishi Evo με πανηγύρια και ρίγη συγκίνησης. Ιδιαίτερα στο άκουσμα πως θα εξακολουθήσει να είναι τετρακίνητο, με την ισχύ να διατηρείται αρκετά πάνω από τα 300 άλογα. Εντελώς συμπτωματικά, τα ίδια χαρακτηριστικά ακούγεται πως θα συνοδεύουν την επόμενη γενιά του Honda Civic Type R.

Για αυτά, όμως, έχουμε μέλλον. Στο παρόν, υπάρχει ένα χειροπιαστό δίλημμα εμπρός μας, ευγενική χορηγία του Garage B. Schmidt. Ο Γερμανός βελτιωτής ειδικεύεται στην οπτική αναβάθμιση ιαπωνικών μοντέλων, με το σημερινό Civic Type R και το τελευταίο Evo να αποτελούν την βιτρίνα του. Και τα δυο διαθέτουν μια σειρά από επεμβάσεις, με τις περισσότερες να επικεντρώνονται στο Evolution X, το οποίο φέρει καινούργιες ζάντες, splitter στον εμπρός προφυλακτήρα, νέα φωτιστικά σώματα εμπρός-πίσω, διαχύτη από ανθρακονήματα στον πίσω προφυλακτήρα και πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση της TEIN.

Δείτε ακόμα: Subaru Impreza 22B vs Mitsubishi Evo 6 TME: Συνάντηση γιγάντων (+video)

Το Honda, αντίθετα, είναι «τούμπανο» από το εργοστάσιο οπότε περιορίζεται στο coilover set της ιαπωνικής φίρμας και τις επίσης νέες ζάντες. Η χαμηλωμένη απόσταση από το έδαφος παίζει κύριο ρόλο στο παράστημα ενός αυτοκινήτου στο οδόστρωμα, οπότε και τα δύο έχουν έρθει αρκετά πιο κοντά στην άσφαλτο.

Μηχανικά δεν σημειώνονται διαφοροποιήσεις, οπότε έχουμε και λέμε: 2λιτρος VTEC Turbo 320 ίππων στις 6.500 σ.α.λ. και 420 Nm ροπής στις 2.500-4.500 σ.α.λ. για τους εμπρός τροχούς του «Τάπερ». Επίσης 2λιτρος τούρμπο 4B11T, εδώ με 295 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. και 407 Nm ροπής στις 3.500 σ.α.λ. για τους τέσσερις τροχούς, μέσω του Super All Wheel Control. Το Civic έχει αποκλειστικά 6αρι χειροκίνητο κιβώτιο, ενώ το Evo X προσέφερε την επιλογή μεταξύ χειροκίνητου 5 σχέσεων και αυτόματου διπλού συμπλέκτη TC-SST 6 ταχυτήτων.

Από πλευράς επιδόσεων, παρότι δικίνητο το Civic είναι «μία η άλλη» με το Evo, απαιτώντας 5,6 δλ. για τα πρώτα 100 χλμ./ώρα (στα 5,4 το «Δεκάρι») ενώ στην τελική «ρίχνει» πάνω από 20 χλμ./ώρα (270 έναντι κοντά στα 250 χλμ./ώρα του X). Στο Nurburgring τέλος, το Type R διετέλεσε στον θώκο του ταχύτερου μπροστοκίνητου παραγωγής για σχεδόν 3 χρόνια, με χρόνο 7.43.8. Η καλύτερη επίδοση που έχει σημειωθεί με Evo X, είναι το 7.57 που σημειώθηκε ωστόσο από δημοσιογράφο, πίσω στο 2011.

Διαβάστε επίσης: Honda Civic Type R από τη Mugen βγάζει μάτια

Αφού λοιπόν έχουμε όλα τα δεδομένα, εσείς ποιο διαλέγετε;


Get it on Google Play Download on the App Store