Λεωφορείο απ’τα παλιά σε ανάβαση «δίχως αύριο» (+video)

Οι νεότεροι είμαστε σίγουροι πως βλέπουν απλά ένα λεωφορείο να κινείται σε έναν στενό δρόμο. Ενδεχομένως να εντυπωσιαστούν και από το video που ακολουθεί και απεικονίζει ένα αστικό όχημα μεταφοράς κοινού να κινείται σε ρυθμούς ξένους για την κατασκευή του. Οι -όχι και πολύ – παλαιότεροι όμως, αισθάνονται το τσουνάμι των αναμνήσεων να τους κατακλύζει…

Δείτε ακόμα: Ρυπογόνα και επικίνδυνα τα λεωφορεία της Αθήνας

Τα Iκarus 260.22 (ή απλά «Ίκαρους») αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο για τους δρόμους της Αθήνας, καθώς από τα τέλη της δεκαετίας του 70 μέχρι το αντίστοιχο διάστημα αυτής του ’90 τα έβλεπες παντού. Μέρος διακρατικής συμφωνίας με την Ουγγαρία, τα λεωφορεία έρχονταν στην Ελλάδα με την μορφή ανταλλακτικών και η συναρμολόγησή τους γινόταν από την Στάγιερ Ελλάς, στις εγκαταστάσεις που διατηρούσε στην Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε στα 902 λεωφορεία, με το κόστος της αγοράς να φτάνει στα 703 εκατομμύρια δραχμές και την πληρωμή να περιλαμβάνει την ανταλλαγή ελληνικών προϊόντων.

Οι κεντρικές αρτηρίες Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης γέμισαν με το μπλε χρώμα (και καπνό) των Ίκαρους, οι επιβάτες απολάμβαναν τα ξύλινα καθίσματα (από τα οποία γλίστραγες σε κάθε φρενάρισμα), ενώ και η ίδια η διαδικασία της επιβράδυνσης ήταν εμπειρία ζωής, καθότι οι πίσω τροχοί μπλόκαραν με το παραμικρό τη στιγμή που παρακολουθούσες το πόδι του οδηγού να φτάνει το πεντάλ στο πάτωμα για να καταφέρει να το επιβραδύνει. Όλα αυτά τα ευχάριστα, ένας ατρόμητος αποφάσισε να τα μεταφέρει στο Goodwood Festival of Speed και την στενή διαδρομή της ανάβασης. Τα 11 μέτρα μήκους του Ίκαρους ζορίστηκαν μεν σε κάποιες στροφές, αλλά κατάφεραν να χωρέσουν θυμίζοντας τις εποχές που τα γαλανόλευκα λεωφορεία πραγματοποιούσαν ανάλογες μανούβρες ανάμεσα σε διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Διαβάστε επίσης: Τα best seller αυτοκίνητα στην Ελλάδα το 2018

Τα περισσότερα έχουν αποσυρθεί, όμως υπάρχουν ακόμα κάποια που υπηρετούν τις μεταφορές από το πόστο της δημοτικής συγκοινωνίας.

https://www.facebook.com/THEW3RC/videos/2186114954942288/

Get it on Google Play Download on the App Store