Ξέρετε πώς λειτουργεί ένας καταλύτης; (+video)

Ο καταλυτικός μετατροπέας ή ο καταλύτης όπως είναι ευρέως γνωστός, αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι όλων των αυτοκινήτων εδώ και πολλά χρόνια, που σκοπό έχει να «κρατήσει» τις εκπομπές επιβλαβών ρύπων. Ο καταλύτης είναι λίγο μεγαλύτερος από ένα σιλανσιέ εξάτμισης και τοποθετείται στο σύστημα εξαγωγής των καυσαερίων για να αφαιρέσει ένα μεγάλο ποσοστό των βλαβερών ουσιών για τον άνθρωπο, οι οποίες υπάρχουν στα κατάλοιπα καύσης του κινητήρα.

Δείτε ακόμη: Γιατί το νέο Honda Civic Type R έχει τρεις εξατμίσεις;

Οι σύγχρονοι τριοδικοί καταλύτες εμπεριέχουν έναν φορέα καταλύτη, αναφερόμενο ως μονόλιθο. Ο στρόγγυλος μονόλιθος είναι κατασκευασμένος από κεραμικό υλικό κι έχει την πολύπλοκη δομή μιας μικρής «κυψέλης» – σαν διαύλους που τον διατρέχουν κατά μήκος, προς τη διεύθυνση της ροής των αερίων. Όλα τα παραπάνω θέλησε να ανακαλύψει ένας μηχανικός και τι καλύτερο από το να κόψει έναν καταλύτη στη μέση και να δει το εσωτερικό του, εξηγώντας μας παράλληλα πως λειτουργεί ο καταλυτικός μετατροπέας!

Διαβάστε επίσης: Γιατί έχουν γίνει μόδα οι ψεύτικες εξατμίσεις;

Όπως αντιλαμβάνεστε ο καταλύτης είναι ένα σημαντικό κομμάτι των σύγχρονων αυτοκινήτων και σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του. Πρέπει να τον ελέγχετε τακτικά, ενώ για να εξασφαλίσετε περαιτέρω τη μακροζωία του, δεν πρέπει να πατάτε γκάζι όταν βάζετε μπροστά, αλλά και ποτέ δεν προσπαθούμε να βάλουμε μπροστά έναν καταλυτικό αυτοκίνητο με το κλασικό σπρώξιμο!

Get it on Google Play Download on the App Store