Toyota Starlet Glanza 264 ίππων ξεσπάει στις 8.000 σ.α.λ. (+video)

Παρά την παρουσίαση του Yaris GRMN όταν το μυαλό ανακαλεί εικόνες από μικρές «βόμβες» της Toyota, η μορφή του Starlet Glanza κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο νοερό κολάζ.

Δείτε ακόμα: Τελικές και ανοίγματα με Toyota Yaris GRMN (+video)

Μαζί με το προγενέστερο EP82 GT Turbo, το Glanza είναι η έκδοση που βοήθησε το ιαπωνικό μικρό να καθιερωθεί ως ένα από τα πρώτα υπερτροφοδοτούμενα hot hatches και, φυσικά, να εξελιχθεί σε τόμο της tuning εγκυκλοπαίδειας. Αν συναντήσετε εργοστασιακό Glanza, φωτογραφίστε το και ρωτήστε τον ιδιοκτήτη αν το πουλάει. Ακόμα καλύτερα, αν έχετε ένα πιθανόν γνωρίζετε ότι στα χέρια σας υπάρχει ένα future classic. Τα περισσότερα τούρμπο Starlet 5ης γενιάς βρίσκονται αρκετά πάνω από τα 135 άλογα στις 6.400 σ.α.λ. και τα 157 Nm στις 4.800 σ.α.λ. του 1.331 κ.εκ. κινητήρα.

Ο 4E-FTE έχει μεγάλη έφεση στις αναβαθμίσεις, με τα 180 άλογα να έρχονται δίχως καν την αντικατάσταση μηχανικών μερών. Για περισσότερα από 200 χρειάζεται μια αλλαγή τουρμπίνας, αλλά και πάλι το Glanza (και το GT Turbo, για να μην αδικούμε/ξεχνάμε τον «παλιό») μπορεί να φτάσει με άνεση τα 300 άλογα. Ή τις παρυφές τους, όπως στο συγκεκριμένο που θα δούμε να ξεσπάει στους εμπρός τροχούς και το τιμόνι.

Διαβάστε επίσης: Το Fiat Punto GT είναι το «βρωμόγκαζο» της καρδιάς μας!

Η απόδοση έχει φτάσει τα 264 άλογα και η ροπή τα 327 Nm, δηλαδή μιλάμε για διπλάσια νούμερα από τα εργοστασιακά. Για να έρθει η ισχύς σε αυτά τα επίπεδα, επιστρατεύτηκε -μεταξύ άλλων- το ανάλογο τούρμπο. Από το εργοστάσιο το Glanza φημιζόταν για το lag, με το βελτιωμένο να θέλει πάνω από 5.000 σ.α.λ. για να περιστρέψει την φτερωτή. Όταν αυτή σπουλάρει, όμως, η βελόνα πηγαίνει στον κόφτη των 8.000 σ.α.λ. με συνοπτικές διαδικασίες.

Get it on Google Play Download on the App Store