«Ζόρια» της νέας Alpine στο τεστ αποφυγής ταράνδου (+video)

Είδαμε προ ολίγων ημερών τις εξαιρετικές επιδόσεις του Hyundai i30 N Performance στην «Δαμόκλειο σπάθη» των δοκιμασιών αυτοκινήτου, ευρύτερα γνωστή ως τεστ αποφυγής ταράνδου. Σήμερα σειρά παίρνει ένα κατ’ εξοχήν σπορ αυτοκίνητο, το οποίο μάλιστα τίθεται ευθέως αντιμέτωπο με το «τοτέμ» της οδικής συμπεριφοράς ονόματι Porsche Cayman. Και τα αποτελέσματα δεν μπορούμε να πούμε πως δικαιώνουν την προσπάθεια της Alpine, τουλάχιστον για την συγκεκριμένη δοκιμασία.

Δείτε ακόμα: Skoda Yeti με μοτέρ από Audi RS 3 κυκλοφορεί κι «οπλοφορεί» (+videos)

Η αναβίωση της θρυλικής Α110 ξεκίνησε το τεστ με τα καθιερωμένα 77 χλμ./ώρα, όμως ευθύς εξαρχής έδειξε πως θα τα βρει σκούρα. Στην απότομη αλλαγή κατεύθυνσης για την είσοδο στον δεύτερο διάδρομο, η ουρά έσπασε το όριο της πρόσφυσης και το κεντρομήχανο sportscar πήγε διαγώνια στην πορεία για τον τρίτο διάδρομο, χάνοντας εντελώς το σημείο εισόδου. Η καλύτερη προσπάθεια σημειώθηκε στα 75 χλμ./ώρα, όταν το γαλλικό κουπέ ξεπέρασε τον σκόπελο της αλλαγής λωρίδας – αν και εδώ υπήρξε σχετικό «δράμα», καθώς στην τρίτη τιμονιά για την είσοδο στον τελευταίο διάδρομο το πίσω μέρος γλίστρησε και πάλι, όμως αυτή την φορά η κατάσταση ήταν πολύ πιο ελεγχόμενη.

Εκεί που χάθηκε η «μπάλα» ήταν όταν η ταχύτητα ανέβηκε στα 80 και 81 χλμ./ώρα. Η A110 έδειξε κατευθείαν τις προθέσεις της, χάνοντας την πρόσφυση από το πρώτο στρίψιμο του τιμονιού και αποτελειώνοντας τους κώνους στην αλλαγή κατεύθυνσης – την οποία δεν πραγματοποίησε ποτέ, καθώς έφυγε ευθεία καθ’ οδόν για τον τρίτο διάδρομο. Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Alpine είναι κεντρομήχανη, μια διάταξη που παραδοσιακά είναι από τις δύσκολες στον χειρισμό και την αποκρυπτογράφηση των δυναμικών τους χαρακτηριστικών.

Διαβάστε επίσης: Πόσα χρόνια χρειάστηκε η Michelin για τα λάστιχα του Alpine;

Nα θυμίσουμε πως η νέα A110 παίρνει κίνηση από ένα τούρμπο μηχανικό σύνολο 1.8 λτ., απόδοσης 252 ίππων και 320 Nm ροπής, συνδυασμένο με διπλού συμπλέκτη 7τάχυτο κιβώτιο DCT, που στέλνει τη δύναμη στους πίσω τροχούς. Από πλευράς επιδόσεων, η «Γαλλίδα» επιταχύνει στα πρώτα 100 χλμ./ώρα εντός 4,3 δευτερολέπτων, ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 250 χλμ./ώρα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα ελαστικά που φοράει είναι αρκετά στενά (205/40/18 εμπρός-235/40/18 πίσω), κάτι που έπαιξε τον ρόλο του στην απώλεια πρόσφυσης κατά την διάρκεια του τεστ.

Get it on Google Play Download on the App Store