Επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από τη Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, τομέας ο οποίος δυστυχώς έχει μείνει πολύ πίσω στη χώρα μας, εν αντιθέσει με άλλα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη και δίνουν σημαντικές παροχές στους πολίτες τους.

Δείτε ακόμη: Πως είναι ο κινητήρας μιας Skoda Octavia με 700.000 χλμ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Γαλλία η επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου φτάνει έως τις 10.000 ευρώ, στο Βέλγιο και στη Γερμανία δίνεται επιδότηση 4.000 ευρώ, στην Ολλανδία υπάρχει πλήρης απαλλαγή από φόρους κ.λπ. Παράλληλα, η Πολωνία θα εγκαταστήσει 6.000 σημεία φόρτισης έως το 2020 και θα δημιουργηθούν 50.800 θέσεις εργασίας έως το 2030.

Μεταξύ των προτάσεων που παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία είναι η ανάπτυξη του δικτύου υποδομών φόρτισης, η έρευνα και ανάπτυξη και οι σημαντικές παροχές για όσους αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Στόχευση ειδικών κατηγοριών χρηστών – ΤΑΞΙ

Επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού οχήματος (Η/Ο) € 3.500 BEV & €3.000 PHEV

– Περιορισμένο χρονικό διάστημα 1-3 ετών

– Περιορισμένος αριθμός οχημάτων κατ’ έτος

Κίνητρα Αντικατάστασης

Όσα οχήματα ΤΑΞΙ φτάνουν, μετά την 1.1.2021, την υποχρεωτική ηλικία αντικατάστασης, θα αντικαθίστανται με οχήματα καθαρής ή μηδενικής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης

Επιδίωξη συμφωνίας με κατασκευαστή για εγκατάσταση δικτύου ταχυφορτιστών

– Αυτοκινητοβιομηχανία σχεδίασε για τη Βαρκελώνη ειδικό μοντέλο ταξί & ανέλαβε την ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης και εγκατάστασης ταχυφορτιστών

Παροχή Ειδικών Προνομίων

– Προνομιακές πιάτσες ταξί με ταχυφορτιστές, – Προτεραιότητα στη σειρά αναμονής στα αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικοί σταθμοί.

Στόχευση σε ειδικές κατηγορίες χρηστών – Εταιρικά Ι.Χ.

– Αναστολή του εισαχθέντος το 2017 φόρου χρήσης εταιρικού αυτοκινήτου για τα ηλεκτρικά για περιορισμένο διάστημα 3- 5 ετών.

– Αύξηση απόσβεσης για την αγορά παγίου & έκπτωση δαπάνης για τη μίσθωση

Δείτε ακόμη: Σ.Δ.Ο.Ε.: 6 στα 10 πρατήρια είναι παράνομα

Αγορά παγίου

Σήμερα: Οι επιχειρήσεις που έχουν κατέχουν εταιρικά ΙΧ αυτοκίνητα αποσβένουν την αξία κτήσης των ΕΙΧ με το συντελεστή απόσβεσης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.4172/2013, ήτοι 16% ετησίως.

Πρόταση ΝΔ: Συντελεστής Απόσβεσης 25%. Το πάγιο αποσβένεται σε τέσσερα χρόνια εφαρμόζοντας τη σταθερή μέθοδο απόσβεσης.

Μηνιαία μίσθωση Σήμερα: Έκπτωση το 100% των ετήσιων μισθωμάτων leasing

Πρόταση ΝΔ: Έκπτωση δαπάνης στο 150%

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (από τον ισχύοντα 24%) στο 13% για ΒΕV & ηλεκτρικά δίκυκλα. Το μέτρο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων με τεχνολογία EURO4 (ή και παλαιότερης).

Δωρεάν στάθμευση σε επιλεγμένα σημεία στο κέντρο της πόλης

Παροχή έκπτωσης στα διόδια

Get it on Google Play Download on the App Store