Σε ισχύ το μέτρο για τη φοροδιαφυγή στο LPG

Το μέτρο για τη διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (Φ.Η.Μ.) των πρατηρίων καυσίμων με τις αντλίες διάθεσης υγραερίου κίνησης ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου για την έκδοση των παραστατικών πωλήσεων τέθηκε σε ισχύ από τη 1η Μαρτίου 2019, ενώ η ανακοίνωσή του είχε γίνει από τις 3 Δεκεμβρίου 2018.

Δείτε ακόμη: Πώς αντιμετωπίζουμε την υστέρηση του ηλεκτρόγκαζου;

Σκοπός του μέτρου είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής που υπήρχε σε έντονο βαθμό και στην πώληση υγραερίου κίνησης για τα οχήματα και μέσω του νέου αυτού μέτρου αναμένεται να μειωθεί δραστικά. Βέβαια όλο και κάποιος θα υπάρξει που θα σκαρφιστεί ένα τρόπο για να γλιτώσει έστω προσωρινά, μέχρι να τον ανακαλύψουν τα αρμόδια τμήματα.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι οντότητες – εκμεταλλευτές πρατηρίων καυσίμων που διαθέτουν λιανικώς ή χονδρικώς υγραέριο κίνησης ή πεπιεσμένο φυσικό αέριο προς πώληση μέσω αντλίας, εκδίδουν τα στοιχεία λιανικής πώλησης, τα τιμολόγια και τα παραστατικά διακίνησης υποχρεωτικά με τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού (Φ.Η.Μ.), συνδεδεμένου με την αντλία διάθεσης υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου, άμεσα, όπου απαιτείται, με την ολοκλήρωση κάθε παράδοσης αυτών από την αντλία διάθεσης. Οι οντότητες προμηθευτές υγραερίου κίνησης ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου σε πρατήρια, εκδίδουν τα παραστατικά (διακίνησης ή τιμολόγια πώλησης) με τη χρήση Φ.Η.Μ.

Δείτε ακόμη: Πώς να ελέγξετε αν ένα μεταχειρισμένο έχει γυρισμένα χιλιόμετρα

Στα εκδιδόμενα στοιχεία λιανικής πώλησης αναγράφονται υποχρεωτικά:

α) Τα στοιχεία του εκδότη (Α.Φ.Μ., πλήρες όνομα και πλήρης διεύθυνση),

β) Ο α/α της αντλίας,

γ) Το είδος του καυσίμου,

δ) Η ημερομηνία και η ώρα έκδοσής του,

ε) Η ποσότητα του υγραερίου κίνησης ή του πεπιεσμένου φυσικού αερίου,

στ) Η τιμή μονάδας (με Φ.Π.Α.),

ζ) Ο συντελεστής Φ.Π.Α.,

η) Η συνολική αξία.

Γι’αυτό λοιπόν, επειδή στη χώρα μας κυκλοφορούν χιλιάδες αυτοκίνητα που καίνε υγραέριο, θα πρέπει οι οδηγοί τους όταν πάνε για ανεφοδιασμό να μην ξεχνούν να ζητούν την απόδειξη.

Διαβάστε εδώ τη αναφέρει αναλυτικά το ΦΕΚ.

Get it on Google Play Download on the App Store