4×4 ή AWD; Γιατί όλα τα 4κίνητα δεν είναι ίδια (+video)

298

Πολλές φορές όταν ακούμε πως ένα αυτοκίνητο είναι τετρακίνητο, στο μυαλό μας το έχουμε καταγεγραμμένο ως 4×4. Στην πραγματικότητα όμως τετρακίνηση από τετρακίνηση διαφέρει δραματικά, με το κάθε σύστημα να έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Δείτε ακόμη: Το νέο Dacia Duster έγινε… τανκ (+video)

Στην πράξη λοιπόν και όπως θα δούμε και στο video που ακολουθεί πιο κάτω, όταν ένα αυτοκίνητο είναι 4×4, τότε ουσιαστικά εννοούμε πως μπορεί να έχει κίνηση στον πίσω άξονα ή κατόπιν επιλογής και στον εμπρός άξονα και με δυνατότητα κλειδώματος της τετρακίνησης και υποπολλαπλασιαμού της σχέσης μετάδοσης (αργό). Η επιλογή γίνεται μέσω ειδικού επιλογέα ή κουμπιού και σκοπός της τετρακίνησης αυτού του είδους είναι να ενεργοποιείται όταν το απαιτούν οι συνθήκες (εκτός δρόμου διαδρομές, χιόνι κλπ.).

Από την άλλη στην περίπτωση του AWD, μιλάμε για μόνιμη τετρακίνηση η οποία ελέγχεται από υπολογιστή, που καθορίζει σε ποιον άξονα και ποιον τροχό θα στείλει τη ροπή αναλόγως συνθηκών. Ουσιαστικά δηλαδή αλλάζει το ποσοστό μετάδοσης της ροπής σε εμπρός και πίσω άξονα και ο οδηγός δεν χρειάζεται να επιλέξει αν το αυτοκίνητό του θα είναι δικίνητο ή τετρακίνητο.

Διαβάστε επίσης: Ποιο ήταν το πρώτο SUV του 1950; (+video)

Πιο κάτω, στο video που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις διαφορές ανάμεσα στα δύο ήδη τετρακίνησης με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, όπως μας τα παρουσιάζει η Subaru.