Μοναδική πατέντα συνδυάζει τροχό με ερπύστρια (+video)

O αμερικανικός στρατός εξετάζει το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας, που συνδυάζει την ταχύτητα κίνησης ενός τροχοφόρου οχήματος με την ικανότητα προσπέλασης εμποδίων ενός ερπυστριοφόρου.

Βάση του όλου εγχειρήματος είναι η ευρεσιτεχνία της DARPA Ground X-Vehicle Technologies, ενός συστήματος που αποτελεί τον πρώτο «πολυμορφικό» τροχό στον κόσμο. Η ιδέα ανήκει σε μια ομάδα φοιτητών του τμήματος ρομποτικής από το πανεπιστήμιο του Carnegie Mellon, με την DARPA να σπεύδει να κατοχυρώσει την πατέντα και τον αμερικανικό στρατό να εκδηλώνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για εφαρμογή σε μελλοντικά οχήματα.

Δείτε ακόμα: Απίστευτο ρεκόρ από το ηλεκτρικό VW I.D. R στο Pikes Peak

Λεπτομέρειες σχετικά με την λειτουργία του συνόλου δεν ανακοινώθηκαν, όμως από το video είναι φανερό πως το σύστημα αποτελείται από 1 μοτέρ (άγνωστο αν είναι υδραυλικό ή ηλεκτρικό), 3 βραχίονες και ισάριθμους επενεργητές σε κάθε τροχό. Σε κανονική κύλιση οι επενεργητές είναι συμπιεσμένοι και οι βραχίονες σε έκταση, δίνοντας στο ελαστικό κυκλική μορφή. Όταν το έδαφος γίνει κακοτράχαλο, ή ο οδηγός επιλέξει την ανάλογη ρύθμιση, οι επενεργητές εκτείνονται, συμπιέζοντας τους βραχίονες, οι οποίοι με τη σειρά τους «λυγίζουν» την εξωτερική επιφάνεια σε τριγωνικό σχήμα, μετατρέποντας τον τροχό σε ερπύστρια.

Διαβάστε επίσης: Φοβερή τεχνολογία Toyota για μοτέρ μεταβλητής συμπίεσης

Κύκλοι του Υπουργείου Αμύνης των Η.Π.Α. εκθειάζουν το πλεονέκτημα που παρέχει το GXV-T στην επιχειρησιακή δυνατότητα, την τακτική ευελιξία και την ταχύτητα προσέγγισης σε δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει το αντίστοιχο τμήμα Τεθωρακισμένων του αμερικανικού στρατού.

Πέρα από τον τροχό-ερπύστρια, η DARPA Ground X-Vehicle Technologies εξελίσσει και μια υδραυλική ανάρτηση με διαδρομή που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1,8 μέτρα!

Get it on Google Play Download on the App Store