Τι υπάρχει κάτω από το καπό του Skoda Superb iV;

Το ανανεωμένο Skoda Superb που έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες μέρες, είναι και το πρώτο μοντέλο της Skoda με plug-in υβριδική τεχνολογία. Το Superb iV θα είναι διαθέσιμο στις εκδόσεις εξοπλισμού Ambition και Style καθώς και στις Superb Sportline και Superb L&K. Η παραγωγή θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο, ενώ το λανσάρισμα είναι προγραμματισμένο για τις αρχές του 2020, όταν αναμένεται και στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμη: 0-218 χλμ./ώρα με Skoda Scala 1.5 TSI 150 PS

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι υπάρχει κάτω από το καπό -και όχι μόνο- του Superb iV, μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων.

Πως το σύστημα ελέγχει ποιος κινητήρας δίνει ισχύ στο όχημα ανά πάσα στιγμή; Ο οδηγός γνωρίζει ποιος κινητήρας χρησιμοποιείται;

Ο οδηγός έχει να επιλέξει μεταξύ δύο βασικών λειτουργιών οδήγησης: Της ηλεκτρικής και της υβριδικής. Στην πρώτη περίπτωση λειτουργεί μόνο το ηλεκτρικό μοτέρ, ενώ στη δεύτερη περίπτωση η ίδια η μονάδα ελέγχου αξιολογεί πολλούς διαφορετικούς παράγοντες και επιλέγει τον ένα, τον άλλο ή και τους δύο κινητήρες. Σε κάθε περίπτωση ο οδηγός πληροφορείται μέσω ενδείξεων στον πίνακα οργάνων.

Ο θερμικός κινητήρας βρίσκεται εμπρός. Που είναι ο ηλεκτροκινητήρας;

Το ηλεκτρικό μοτέρ είναι τοποθετημένο και αυτό μπροστά μεταξύ της μετάδοσης και του θερμικού κινητήρα. Από τεχνικής πλευράς, είναι ενσωματωμένο στο κιβώτιο ταχυτήτων και διαχωρίζεται από τον κινητήρα με συμπλέκτη.

Θα προσφέρεται μόνο ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης για το Superb iV, ή θα υπάρξει και άλλος;

Μόνο ένας κινητήρας έχει σχεδιαστεί για το Superb iV, ο 1.4 TSI, ο οποίος παράγει μέγιστη ισχύ 156 ίππους και ροπή 250 Nm.

Ποιες είναι οι τεχνικές προδιαγραφές του ηλεκτρικού κινητήρα;

Είναι ένας τριφασικός σύγχρονος ηλεκτροκινητήρας με μόνιμο μαγνήτη. Αυτός ο τύπος κινητήρα είναι ιδανικός όταν πρόκειται για αποδοτικότητα. Ο ηλεκτρικός κινητήρας της Skoda Superb iV έχει μέγιστη ισχύ 85 kW (115,6 PS), ροπή έως 330 Nm και φτάνει έως τις 7.000 σ.α.λ.

Δείτε ακόμη: Νέο Skoda Superb Scout για πρώτη φορά!

Ποια είναι η συνολική ισχύς του Superb iV;

Η μέγιστη απόδοση του υβριδικού συστήματος είναι 160 kW (218 PS) σε υβριδική λειτουργία. Μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω του Sport μπουτόν που υπάρχει δίπλα από τον επιλογέα των ταχυτήτων ή με kickdown.

Ποιες είναι οι προδιαγραφές της μπαταρίας;

Η μπαταρία ιόντων λιθίου βρίσκεται κάτω από το πίσω κάθισμα, ζυγίζει 135 κιλά και έχει χωρητικότητα 13 kWh.

Ποια είναι η αυτονομία με ηλεκτρική ενέργεια;

Το Superb iV μπορεί να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά για αποστάσεις 55 χλμ. (μέτρηση WLTP).

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να φορτίζει πλήρως μια μπαταρία;

Χρειάζεται σχεδόν 3 ώρες και 30 λεπτά σε ένα 3.6 kW wallbox και μιάμιση ώρα παραπάνω για κοινή πρίζα 230 V.

Πως λειτουργεί το σύστημα ανάκτησης ενέργειας;

Όταν ένα συμβατικό αυτοκίνητο φρενάρει, η κινητική ενέργεια που παράγεται από τα τακάκια των φρένων μετατρέπεται σε θερμότητα και διαχέεται. Στα υβριδικά αυτοκίνητα η κινητική ενέργεια που παράγεται κατά την πέδηση μετατρέπεται σε ηλεκτρική (ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί ως γεννήτρια) και αποθηκεύεται στη μπαταρία. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση ή κατά την οδήγηση με σταθερή ταχύτητα.

Δείτε ακόμη: Αυτές είναι οι τιμές του νέου Skoda Scala

Πόση ενέργεια μπορεί να δημιουργηθεί από την πέδηση;

Ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά το μέγιστο είναι το 30% της ενέργειας που απαιτείται για την οδήγηση του οχήματος.

Πόσο το υβριδικό mode μειώνει την κατανάλωση βενζίνης στο Superb iV;

Η ενέργεια που αποθηκεύεται στη μπαταρία κατά τη διάρκεια της πέδησης και μετά χρησιμοποιείται μειώνει την κατανάλωση. Η συγκεκριμένη εξοικονόμηση βενζίνης εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, όπως το στυλ οδήγησης, τη διαδρομή, τη θερμοκρασία κ.λπ., οπότε είναι δύσκολο να υπολογιστεί ένας ακριβής αριθμός.

Δείτε το Skoda Superb iV και στο παρακάτω βίντεο:

Get it on Google Play Download on the App Store