Δοκιμή Skoda Rapid Spaceback 1.0 TSI 95 PS DSG

Η Skoda προχώρησε φέτος σε αναβάθμιση του μικρομεσαίου της μοντέλου Rapid σε σχεδίαση, τεχνολογία, ασφάλεια και σε κινητήρες, χαρίζοντάς του πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά, αλλά όπως πάντα σε προσιτές τιμές απόκτησης. Πλέον, στη βάση των κινητήρων βενζίνης τοποθετείται ο νέος 1.0 TSI των 95 ίππων (αντί του 1.2 TSI 90HP) σε τιμές που ξεκινούν από 13.500 ευρώ (από 16.000 ευρώ κοστίζει με το DSG στη δεύτερη εξοπλιστική έκδοση Ambition). Επιπλέον, στο Rapid Spaceback διατίθεται ο 1.0 TSI 110HP (από 14.500 ευρώ) και ο πετρελαίου 1.6 TDI 116HP (από 17.000 ευρώ).

Διακριτικές αλλαγές εξωτερικά

Στο ανανεωμένο Skoda Rapid Spaceback οι εξωτερικές αλλαγές που έγιναν είναι μικρές, ωστόσο το κάνουν να δείχνει πιο σύγχρονο. Στο εμπρός τμήμα του αμαξώματος διακρίνονται τα φωτιστικά σώματα με τα ενσωματωμένα φώτα LED ημέρας, ο νέου σχεδιασμού προφυλακτήρας και τα φώτα ομίχλης. Στο πίσω άκρο τα φώτα LED έχουν πιο σκούρο κάλυμμα, ενώ τεχνολογίας LED είναι και τα ενσωματωμένα φλας στους καθρέπτες. Επίσης, υπάρχουν νέα σχέδια ζαντών αλουμινίου. Παράλληλα, το αυτοκίνητο της δοκιμής διέθετε την πανοραμική γυάλινη οροφή (δεν ανοίγει), η οποία αποτελείται από σκουρόχρωμο κρύσταλλο και επεκτείνεται μέχρι την πόρτα του χώρου αποσκευών και προσδίδει πιο σπορτίφ εμφάνιση στο αυτοκίνητο.

Φρεσκαρισμένο εσωτερικό με πολύ άνετους χώρους

Στο θάλαμο των επιβατών του ανανεωμένου Rapid Spacebck οι αλλαγές αφορούν τις νέες διακοσμητικές επενδύσεις στους αεραγωγούς και στο ταμπλό, καθώς και τον επανασχεδιασμένο πίνακα οργάνων. Συνολικά, το εσωτερικό του Rapid Spaceback μπορεί να μην ενθουσιάζει με τον συντηρητικό του σχεδιασμό, ωστόσο η διχρωμία που διέθετε το αυτοκίνητο της δοκιμής με τις ανοιχτόχρωμες επενδύσεις το αναβάθμιζε και το έκανε πιο φωτεινό και ευχάριστο. Ποιοτικά, τα σκληρά πλαστικά που υπάρχουν στο ταμπλό και σε όλες τις επιμέρους επιφάνειες δείχνουν ανθεκτικά και ικανοποιούν με την στιβαρή τους συναρμογή. Επιπλέον, ο οδηγός θα βρει εύκολα την κατάλληλη θέση οδήγησης και θα διευκολυνθεί από την εργονομία των διαφόρων χειριστηρίων και των πολλών αποθηκευτικών χώρων.

Δείτε ακόμη: Όλα τα νέα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο CNG

Στον εξοπλισμό ασφαλείας προσφέρονται προαιρετικά το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, το σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού και στάνταρ το σύστημα πέδησης αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων. Επίσης, αναβαθμίστηκαν και τα συστήματα πολυμέσων και συνδεσιμότητας. Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Rapid Spaceback ήταν και παραμένουν οι πολύ άνετοι χώροι που προσφέρει στο πίσω κάθισμα, καθώς και το μεγάλο σε άνοιγμα και χωρητικότητα πορτ μπαγκάζ των 415 λίτρων.

Αποδοτικός ο 1.000άρης TSI των 95 ίππων

Ο νέος 3κύλινδρος turbo άμεσου ψεκασμού κινητήρας 1.0 TSI τοποθετείται για πρώτη φορά και στο Rapid, αντικαθιστώντας τον 4κύλινδρο 1.2 TSI. Το νέο μοτέρ αποδίδει 95 ίππους στις 5.000 σ.α.λ. (+5 PS από τον 1.2 TSI) και ίδια ροπή 160 Nm. Στην πράξη το μηχανικό αυτό σύνολο και σε συνδυασμό με το αυτόματο κιβώτιο DSG των 7 ταχυτήτων προσφέρει γρήγορες επιταχύνσεις από στάση και εν κινήσει, ταιριάζοντας κατάλληλα στο ελαφρύ αμάξωμα των 1.124 κιλών. Η λειτουργία του είναι συνολικά πολιτισμένη, ωστόσο δεν λείπουν κραδασμοί στις πολύ χαμηλές στροφές, ενώ η εκκίνηση και παύση λειτουργίας μέσω του Start-Stop δεν πραγματοποιείται με ιδιαίτερα ομαλό τρόπο. Με το DSG7 οι εναλλαγές των ταχυτήτων γίνονται γρήγορα στην αυτόματη και στη χειροκίνητη επιλογή, όμως θα το θέλαμε πιο άμεσο κατά την εκκίνηση ή στην όπισθεν Όσο για την κατανάλωση, σε πραγματικές συνθήκες κυμάνθηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμής στα 7,5 λτ./100 χλμ.

Άνετο στην οδήγηση και με καλή αίσθηση

Το ανανεωμένο Rapid Spaceback με τον 1.000άρη TSIκινητήρα των 95 ίππων και το DSG7 κιβώτιο, είναι άνετο στην οδήγηση, ευέλικτο και ασφαλές σε κάθε διαδρομή. Η ανάρτηση με τα γόνατα ΜακΦέρσον εμπρός και τον ημιάκαμπτο άξονα πίσω έχει σχετικά σφιχτή ρύθμιση και σε συνδυασμό με τις 17 ιντσών ζάντες με ελαστικά διαστάσεων 215/40 που είχε το αυτοκίνητο της δοκιμής οι διάφορες ανωμαλίες των δρόμων αμβλύνονταν ικανοποιητικά, αν και από την ανάρτηση περνούσαν θόρυβοι στο εσωτερικό. Κινούμενο στις ευθείες, το αμάξωμα του Rapid Spaceback παρουσιάζει καλή σταθερότητα σε γρήγορους ρυθμούς, όπως και στις στροφές, όπου τα περιθώρια πρόσφυσης είναι αυξημένα και το αυτοκίνητο έχει την τάση να γλιστρήσει προοδευτικά υπό πίεση, μέχρι το ESP να εμπλακεί. Το τιμόνι του αν και ελαφρύ, θα ικανοποιήσει το μέσο οδηγό σε αίσθηση και πληροφόρηση, δεδομένου του συντηρητικού προφίλ του αυτοκινήτου, ενώ αποτελεσματικά είναι τα φρένα με τους δίσκους σε όλους τους τροχούς.

Δείτε ακόμη: Τα φθηνότερα μικρά diesel SUV της αγοράς

(+) Σχέση τιμής – αξίας, χώροι για επιβάτες και αποσκευές, εργονομία, ορατότητα, απόδοση και χαρακτηριστικά λειτουργίας κινητήρα

(-) Συντηρητική σχεδίαση, ευρεία χρήση σκληρών πλαστικών

Καύσιμο
Βενζίνη
Κυβισμός (κ.εκ.)
999
Κύλινδροι/βαλβίδες
3/12
Ταχύτητες
DSG7
Ισχύς (PS/σ.α.λ.)
95/5.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
160/1.500
0-100 χλμ./ώρα (δλ.)
11,3
Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα)
186
Αστική (λτ./100 χλμ.)
5,5
Υπεραστική (λτ./100 χλμ.)
4,1
Μεικτή (λτ./100 χλμ.)
4,6
Εκπομπές CO2 (γρ./χλμ.)
107
Τέλη κυκλοφορίας (ευρώ)
104,86
Εμπρός ανάρτηση
Γόνατα ΜακΦέρσον, αντ. δοκός
Πίσω ανάρτηση
Ημιάκαμπτος άξονας
Εμπρός φρένα
Αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω φρένα
Δίσκοι
Υποβοήθηση τιμονιού
Ηλεκτρομηχανική
Μήκος (χλστ.)
4.304
Πλάτος (χλστ.)
1.706
Ύψος (χλστ.)
1.459
Μεταξόνιο (χλστ.)
2.602
Βάρος (κιλά)
1.124
Χώρος αποσκευών (λίτρα)
415
Αστέρια
(5)
Ασφάλεια ενηλίκου
94%
Ασφάλεια παιδιού
80%
Ασφάλεια πεζού
69%
Επικουρικά συστήματα
71%
ESP
 
Αερόσακοι
6
Ηλεκτρικά παράθυρα
4
Ηλεκτρικοί καθρέπτες
 
Air condition
 
Κλιματισμός
 
Ηχοσύστημα
 
Ζάντες Αλουμινίου
 
Τιμή από
16.000
Get it on Google Play Download on the App Store